Οι κατασκευές που χρησιμοποιούμε για να κουφώσουμε (κλείσουμε) τα ανοίγματα που υπάρχουν στους τοίχους είναι τα κουφώματα. Εννοούμε δηλαδή τις πόρτες, τα παράθυρα κτλ

Είτε πρόκειται για ένα νέο κτίριο, είτε για μια ανακαίνιση κουφωμάτων σε ένα υπάρχον κτίριο, καλούμαστε να επιλέξουμε τι είδος κουφωμάτων θα τοποθετήσουμε στο χώρο μας.

Αρχικά μπορούμε να επιλέξουμε κουφώματα, κυρίως, με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

• Υλικό κατασκευής τους (αλουμινίου, συνθετικά, ξύλινα)
• Τον τρόπο που αυτά ανοίγουν

Τα κουφώματα που θα τοποθετήσουμε στην ιδιοκτησία μας είναι μεγίστης σημασίας αφού συμβάλουν στην ηχομόνωση και θερμομόνωση του χώρου. Είναι ο σύμμαχος στην σωστή ενεργειακή απόδοση αλλά και στην ασφάλεια της ιδιοκτησίας μας.

πόρτα εισόδου κουφώματα

Υλικά κατασκευής κουφωμάτων

Πρώτα θα αναλύσουμε τα υλικά κατασκευής που υπάρχουν στα κουφώματα, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους:

• Το πιο διαδεδομένο υλικό κατασκευής κουφωμάτων στην Ελλάδα είναι το αλουμίνιο. Είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας και χρησιμοποιείται ευρέως σε τέτοιες κατασκευές. Είναι ένα υλικό ελαφρύ, ανθεκτικό με μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στα καιρικά φαινόμενα. Τα κουφώματα από αλουμίνιο παρέχουν καλή θερμομόνωση με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έξοδα θέρμανσης ή ψύξης στο σπίτι μας. Για το αισθητικό αποτέλεσμα μπορούμε να επιλέξουμε από μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τι ταιριάζει στο χώρο μας, μια διαδεδομένη επιλογή είναι και η απομίμηση ξύλου.

• Παρατηρούμε στη χώρα μας και μια άνθιση στη χρήση των συνθετικών κουφωμάτων PVC. Ένας βασικός λόγος είναι ότι είναι πιο οικονομικά σε σύγκριση με του αλουμινίου. Το υλικό αυτό, pvc, είναι η εξέλιξη του απλού πλαστικού, αποτελείται από 43% πετρέλαιο και 57% κοινό αλάτι.
Ενώ είναι πράγματι πιο οικονομικά από του αλουμινίου , δεν υστερούν στην ποιότητα, καθώς μας παρέχουν και αυτά καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση στο χώρο. Συμβάλουν λοιπόν στην καλή ενεργειακή απόδοση του σπιτιού. Επιπλέον έχουν καλή αντοχή στην υγρασία .

• Το ξύλο είναι ένα διαχρονικό υλικό, δίνει έναν ζεστό και πολυτελές τόνο στο χώρο μας. Σαν υλικό μας παρέχει πολύ καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Επειδή όμως σε σύγκριση με τα παραπάνω υλικά χρειάζεται πιο συχνά συντήρηση είναι ένα υλικό που κάποιος θα αποφύγει να το επιλέξει καθώς μακροχρόνια θα μας κοστίσει πιο ακριβά σε σχέση με τα άλλα υλικά κουφωμάτων. Ακόμη τα ξύλινα κουφώματα είναι πιο ευάλωτα στα καιρικά φαινόμενα.

κουφώματα πόρτας συρόμενης

Τρόπος ανοίγματος των κουφωμάτων

Έχουμε πολλές επιλογές στον τρόπο που τα κουφώματά μας θα ανοίγουν. Παρακάτω αναλύουμε ποιοι τρόποι υπάρχουν :

• Τα κουφώματα με ανακλινόμενο μηχανισμό είναι αυτά που μας δίνουν τη δυνατότητα να ανοίγουμε ένα μέρος του κουφώματος στο πάνω μέρος.

• Τα ανοιγόμενα κουφώματα, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν και ανακλινόμενο μηχανισμό, ανοίγουν τα φύλλα τους προς τα μέσα και προσφέρουν καλή θερμομόνωση, ηχομόνωση και ασφάλεια. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα, είναι συμβατά με όλους τους τύπους εξωφύλλων. Μόνο του μειονέκτημα ότι κοστίζουν περισσότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που θα δούμε παρακάτω.

• Τα συρόμενα κουφώματα, πιο οικονομικά από τα ανοιγόμενα, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια τζαμιού σε σχέση με τα παραπάνω. Μειονέκτημά τους ότι δεν φέρουν την ίδια ποιότητα στη θερμομόνωση και ηχομόνωση με τα ανοιγόμενα ή ανοιγοανακλινόμενα.

• Τέλος τα σταθερά κουφώματα που συναντάμε συχνά στις βιτρίνες καταστημάτων όπου θέλουμε να αναδείξουμε τα προϊόντα στον περαστικό και να πετύχουμε και καλό φυσικό φωτισμό εντός του καταστήματος. Τα λέμε σταθερά γιατί δεν ανοίγουν.

Δεν γίνεται να παραλείψουμε στο παρόν άρθρο την επιλογή για ενεργειακά κουφώματα.

Τι είναι όμως τα ενεργειακά κουφώματα; Στην προσπάθεια της τεχνολογίας για μέγιστη ενεργειακή απόδοση αναπτύχθηκαν τα ενεργειακά ή θερμομονωτικά ή αλλιώς γνωστά ως θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα. Το υλικό κατασκευής τους είναι είτε pvc είτε αλουμίνιο με πολυαμίδιο . Σε συνδυασμό με τα ενεργειακά τζάμια πετυχαίνουμε μέγιστη ενεργειακή απόδοση στο χώρο μας!

Η επιλογή για τα κουφώματα που θα τοποθετήσετε στο χώρο σας έχουν μεγάλη σημασία για τη θερμομόνωση, την ηχομόνωση και φυσικά την ασφάλεια που θα σας προσφέρουν. Στο παρόν άρθρο αρχικά αναλύουμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αγορά και τι σας προσφέρει το καθένα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Επιλέγετε προσθέτως και τον τρόπο που επιθυμείτε να ανοίγουν τα κουφώματά σας ανάλογα με το τι επιδιώκετε να πετύχετε στο χώρο σας και τι σας βολεύει. Ταυτόχρονα, να είστε σίγουροι πως θα βρείτε κάτι που θα ταιριάζει αισθητικά σε εσάς και το σπίτι σας καθώς υπάρχει πληθώρα τύπων και χρωμάτων.
Είτε χτίζετε ένα νέο κτίριο, είτε θέλετε να ανακαινίσετε τα κουφώματά σας, σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα!