fbpx

Η σωστή διακόσμηση ενός μικρού χώρου μπορεί να τον κάνει να μοιάζει μεγαλύτερος και πιο άνετος “ξεγελώντας» τόσο τον ένοικό του όσο και τους επισκέπτες του.

Αν λοιπόν ζείτε σε μια γκαρσονιέρα ή ένα στούντιο π.χ. 50τμ μην πτοείστε. Αποφεύγοντας κάποια βασικά λάθη στην διαμόρφωση του σπιτιού σας μπορείτε να αναδείξετε την κατοικία σας και να μην νιώθετε ότι μένετε σε ένα «κλουβί».

Στο άρθρο αυτό θα μάθετε τα 3 βασικά λάθη που κάνουμε όλοι στην διακόσμηση των μικρών χώρων και έτσι θα καταφέρετε να μην πέσετε στην παγίδα των περιορισμένων τετραγωνικών.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

3 Λάθη που κάνουμε όλοι στη διακόσμηση των χώρων

1. Βάζουμε πολλά έπιπλα κατά τη διακόσμηση των χώρων

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το ίδιο ισχύει και εδώ. Τα πολλά έπιπλα φορτώνουν υπερβολικά τους μικρούς χώρους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πνιγηρή. Αφήστε που συνήθως στερούνται λειτουργικότητας. Απαλλαγείτε λοιπόν από τα περιττά έπιπλα (και τα πολλά διακοσμητικά) και κρατήστε μόνο τα απαραίτητα.

Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε έπιπλα λειτουργικά και πτυσσόμενα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Ένας καναπές κρεβάτι μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει ένα στούντιο όπως επίσης και ένα τραπέζι που στηρίζεται στον τοίχο και «κλείνει» τις ώρες που δεν το χρειάζεστε.

Λάθη διακόσμηση μικρών χώρων

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

2. Δεν αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα σημεία κατά τη διακόσμηση των χώρων

Η διακόσμηση των μικρών χώρων απαιτεί ευελιξία. Αξιοποιήστε λοιπόν έξυπνα όλα τα διαθέσιμα και «κρυφά» σημεία των δωματίων σας. Εσοχές τοίχων μπορούν άνετα υποδεχθούν ράφια για να ακουμπήσετε χρήσιμα αντικείμενα ή διακοσμητικά. Στο κενό κάτω από τον καναπέ ή το κρεβάτι σας μπορούν να μπουν κούτες αποθήκευσης χωρίς να στερούν τίποτα από τα ωφέλιμα τετραγωνικά του σπιτιού. Αντί για πίνακες μπορείτε ακόμη να κάνετε μια σύνθεση με ράφια ή κουτιά και να εκμεταλλευτείτε έτσι την επιφάνεια των τοίχων.

Λάθη διακόσμηση μικρών χώρων

Η ευρηματικότητά σας θα αυξήσει, έστω και εικονικά, το μέγεθος του σπιτιού σας!

3. Αποφεύγουμε τα μεγάλα έπιπλα ή διακοσμητικά

Ένα ακόμη λάθος που κάνουμε είναι ότι επιλέγουμε μικρά κομμάτια όταν έχουμε μικρό σπίτι. Έτσι όμως ουσιαστικά τονίζουμε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Και αυτό γιατί εστιάζουμε σε αυτό που θέλουμε να κρύψουμε. Αντίθετα, ένας μεγάλος καναπές, ένα μεγάλο τραπέζι, ένα μεγάλο επιδαπέδιο φωτιστικό θα δημιουργήσει την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Απλά θα πρέπει να αρκεστείτε σε 1-2 κομμάτια συνολικά.

Επενδύστε λοιπόν σε ένα εντυπωσιακό κομμάτι για να «ανοίξει το μάτι σας»!

Extra tips

Πέρα από την αποφυγή των λαθών που αναφέραμε μπορείτε να επιπλέον να ακολουθήσετε τα tips που ακολουθούν για να κάνετε το σπίτι σας να «φαίνεται» ακόμη μεγαλύτερο:

Χρησιμοποιήστε καθρέπτες

Οι καθρέπτες δημιουργούν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Βάζοντας λοιπόν έναν μεγάλο καθρέπτη πάνω από τον καναπέ του σαλονιού (αντί πχ για έναν πίνακα) θα μεταμορφώσετε αμέσως την αίσθηση του μεγέθους του καθιστικού. Μπορείτε ακόμη να «ντύσετε» την ντουλάπα του υπνοδωματίου ή τα ντουλάπια του μπάνιου με καθρέπτες. Έτσι θα επωφεληθείτε από το «τρικ» που δημιουργούν ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσετε και χώρο. Χώρια που θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να κοιτάζεστε…!

Λάθη διακόσμηση μικρών χώρων

Βάψτε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα

Το ίδιο χρώμα σε όλες τις επιφάνειες καταντά βαρετό και μικραίνει τον χώρο. Αν όμως βάψετε έναν-δυο τοίχους σε έντονο χρώμα τότε θα δείτε πως θα αλλάξει αμέσως η αύρα του σπιτιού και μαζί η διάθεσή σας. Ο τοίχος πίσω από τον καναπέ ή πίσω από το κρεβάτι μπορεί άνετα να βαφτεί σε μια έντονη απόχρωση, όχι πολύ σκούρα κατά προτίμηση. Η εναλλαγή δε των χρωμάτων, θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να ξεχάσετε τον κατά τα άλλα μικρό σας χώρο.

Λάθη διακόσμηση μικρών χώρων

Βάλτε κουρτίνες στο σωστό ύψος

Μπορεί να μην το θεωρείτε σημαντικό αλλά το μάκρος των κουρτινών παίζει ρόλο. Αν οι κουρτίνες καταλήγουν αρκετά πιο πάνω από το πάτωμα ή τα παράθυρά σας, τότε θα τονίζεται περισσότερο το περιορισμένο μέγεθος του δωματίου. Επιλέξτε λοιπόν οι κουρτίνες σας να τελειώνουν 1-2 εκατοστά πριν το πάτωμα ή το περβάζι των παραθύρων ή να ακουμπούν έστω το πάτωμα. Μην το παρακάνετε όμως. Η περίσσεια υφάσματος στο δάπεδο θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα «πνίξει» τον χώρο.

Λάθη διακόσμηση μικρών χώρων

Κλείνοντας

Τελικά δεν έχει σημασία αν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι, αλλά αν το σπίτι σας δείχνει μικρό. Ακολουθώντας λοιπόν τις συμβουλές μας και κυρίως αποφεύγοντας τα 3 βασικά λάθη που όλοι κάνουμε στην διακόσμηση των μικρών χώρων, θα μπορείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας – και τους επισκέπτες σας φυσικά – κάνοντας το σπίτι σας να δείχνει αρκετά πιο μεγάλο απ’ ότι είναι.

Μοιραστείτε το!