Ανακαλύψτε φανταστικές ιδέες διακόσμησης παιδικού υπνοδωματίου και πάρτε έμπνευση. Το να μοιράζονται δυο αδέλφια το ίδιο υπνοδωμάτιο είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στην ελληνική οικογένεια. Είτε γιατί πολλά σπίτια δεν έχουν την πολυτέλεια πολλών υπνοδωματίων, είτε γιατί επιλέγεται συχνά ένα μικρότερο σπίτι για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, το βέβαιο είναι ότι πολύ συχνά δύο αδέλφια συγκατοικούν και μεγαλώνουν στο ίδιο παιδικό δωμάτιο.

Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται καλή διαρρύθμιση του χώρου και κάποιες διακοσμητικές παρεμβάσεις για να μπορούν και τα δυο παιδιά να περνούν όμορφες στιγμές στο δωμάτιο τους χωρίς να χρειάζεται να τσακώνονται συχνά για τον χώρο τους.

Αν λοιπόν τα παιδιά σας μεγαλώνουν στο ίδιο υπνοδωμάτιο, στο άρθρο αυτό θα πάρετε ιδέες διακόσμησης που θα αναβαθμίσουν το στυλ και την πρακτικότητα του.

3+1 Ιδέες διακόσμησης παιδικού υπνοδωματίου για δύο αδέλφια

Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορούν να μεταμορφώσουν τον χώρο του δωματίου των παιδιών σας αλλά εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σπίτι. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε δυο παιδιά του ίδιου φύλου κάτι που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Μπορεί όμως το φύλο ή η ηλικία των παιδιών σας να διαφέρει δημιουργώντας επιπλέον ανάγκες για κάθε παιδί, ανάγκες που αντανακλώνται και στον χώρο τους.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τί μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση:

 

1. Μοναδικές ιδέες διακόσμησης παιδικού υπνοδωματίου: Αδέλφια του ίδιου φύλου

Αν έχετε δυο αγόρια ή δυο κορίτσια και ιδανικά στην κοντά στην ηλικία, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Τα παιδιά έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους και στο πρόγραμμα τους. Για να αποφύγετε όμως τυχόν ζήλιες και ανταγωνισμούς κρατήστε το ίδιο στυλ διακόσμησης και για τα δυο. Αν πχ είναι κορίτσια, δημιουργήστε έναν χώρο όπως αυτός της εικόνας που ακολουθεί.

Βάψτε το δωμάτιο σε απαλούς τόνους του ροζ, και τοποθετήστε αντικριστά κρεβάτια σε στυλ καναπέ με αποθηκευτικά συρτάρια από κάτω. Διακοσμήστε τους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια με κάδρα ή βάλτε ράφια αντίστοιχα. Ο χώρος εργασίας τους μπορεί να είναι κοινός αλλά χωριστός, σε μια σύνθεση όπου η κάθε μια θα έχει το γραφείο της και τους δικούς της αποθηκευτικούς χώρους. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνετε ένα αρμονικό αποτέλεσμα και για τα δύο κορίτσια που όμως έχουν διακριτούς χώρους.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν έχετε αγόρια. Απλά αλλάζετε το χρώμα που θα επιλέξετε.

διακόσμησης παιδικού υπνοδωματίου

2. Αδέλφια διαφορετικού φύλου

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν λίγο γιατί έχουμε δυο αδέλφια με διαφορετικές ανάγκες. Ανεξάρτητα αν είναι στην ίδια ηλικία ή όχι, θέλουν τον δικό τους χώρο και ο χώρος αυτός να οριοθετείται ξεκάθαρα.

Μια καλή ιδέα στην περίπτωση αυτή είναι να βάψετε το δωμάτιο “στα δύο”. Χωρίζετε λοιπόν …στην μέση το δωμάτιο και βάφετε την μια πλευρά με το αγορίστικο χρώμα (πχ γαλάζιο ή πράσινο) και την άλλη πλευρά με το κοριτσίστικο χρώμα (πχ. ροζ ή μωβ). Μπορείτε επίσης να επιλέξετε έπιπλα στην ίδια απόχρωση με το χρώμα του τοίχου για κάθε παιδί ολοκληρώνοντας έτσι την δημιουργία δυο διακριτών χώρων στο ίδιο δωμάτιο.

Έτσι κάθε παιδί θα αισθάνεται ότι έχει τον δικό του χώρο χωρίς να εισβάλλει στον χώρο του άλλου…(λέμε τώρα…!).

3. Μωρό με μεγαλύτερο αδελφάκι

Τί γίνεται όταν ο πελαργός ξαναχτυπά την πόρτα σας αλλά δεν είχατε προβλέψει ένα επιπλέον παιδικό δωμάτιο; Το μωρό με την κούνια και την αλλαξιέρα του μετά τους πρώτους μήνες θα μεταφερθεί στο υπάρχον παιδικό δωμάτιο δημιουργώντας νέες συνθήκες διαβίωσης για το αδελφάκι του.

Πώς μπορείτε να διακοσμήσετε τον χώρο έτσι ώστε να είναι και λειτουργικός και να μην ενοχλεί το μεγαλύτερο σας παιδί;

Μια ωραία ιδέα είναι να χωρίσετε τον χώρο με ένα παιδικό παραβάν ή μια κουρτίνα. Έτσι το μεγαλύτερο παιδί θα έχει περισσότερη ιδιωτικότητα την ώρα που εσείς θα τρέχετε να αλλάξετε ή να κοιμίσετε το μωρό.

Μπορείτε ακόμη να κρεμάσετε λαμπάκια στο διαχωριστικό και έτσι να δώσετε ξεχωριστή και ζεστή ατμόσφαιρα στον χώρο.

4. Κουκέτες αλλιώς

Αν τώρα ο διαθέσιμος χώρος είναι μικρός, και καταφύγετε αναγκαστικά στις γνωστές κουκέτες, δοκιμάστε να ξεφύγετε από το συνηθισμένο σχέδιο.

Δοκιμάστε πχ. να δημιουργήσετε δυο επίπεδα στο δωμάτιο τοποθετώντας το ένα κρεβάτι ψηλά στο ένα επίπεδο (τύπου πατάρι) και εκμεταλλευόμενοι τον χώρο από κάτω για γραφείο ή αποθήκευση. Η σκάλα για το πάνω κρεβάτι μπορεί να “κρύβει” συρτάρια ή ντουλάπια από κάτω της αυξάνοντας έτσι τον ωφέλιμο χώρο του δωματίου.

Για το παιδί που θα κοιμάται στο κάτω κρεβάτι μπορείτε να αξιοποιήσετε τον υπόλοιπο χώρο του υπνοδωματίου ανάλογα. Πιο διασκεδαστική και στυλάτη λύση από την “βαρετή” συνηθισμένη πάνω-κάτω κουκέτα.

2-3 Συμβουλές ακόμη

Είτε έχετε δυο παιδιά ίδιου είτε διαφορετικού φύλου ή ηλικίας εκτός από την διακόσμηση του παιδικού τους υπνοδωματίου που είναι πολύ σημαντική για να νιώθουν όμορφα στον χώρο τους, θα πρέπει να τους διδάξετε από νωρίς την σημασία της καθαριότητας και τακτοποίησης του δωματίου τους.

Η συγκατοίκηση δυο ατόμων έχει πάντα περισσότερες απαιτήσεις οπότε θα πρέπει να τα μάθετε να φροντίζουν να αποθηκεύουν τα ρούχα και τα παιχνίδια τους, να αποφεύγουν να τρώνε στο υπνοδωμάτιο τους, να κρατούν χαμηλά τον ήχο της τηλεόρασης ή του υπολογιστή τους αν έχουν και να μην ενοχλούν το αδελφάκι τους όταν διαβάζει ή κοιμάται.

Και επίσης, μην ξεχνάτε να χτυπάτε την πόρτα πριν μπείτε!

ιδέες διακόσμησης παιδικού υπνοδωματίου