Όταν αποφασίζουμε για την κατασκευή ή ανακαίνιση μιας ιδιοκτησίας μας είναι βασική προϋπόθεση η οπτικοποίηση του έργου, είτε με 2D σχεδιασμό, είτε με 3D σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα η εκκίνηση ενός νέου έργου προϋποθέτει σωστή και ολοκληρωμένη μελέτη :

 • Τοπογραφική
 • Αρχιτεκτονική
 • Στατική και αντισεισμική
 • Θερμομόνωσης & Πυροπροστασίας
 • Ενεργειακής αυτονομίας
 • Μηχανολογικών, Ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων
 • Έλεγχος και ασφάλεια κτιρίου
 • Μελέτη που αφορά τη σύσταση του εδάφους

 

Στην κατασκευή ή ανακαίνιση ενός έργου, παράλληλα με τις παραπάνω μελέτες, ιδιοκτήτης και επαγγελματίας συνεργάζονται ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αναπαράστασης. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τους δύο σχεδιασμούς (2D/3D), τι είναι ο καθένας και τι μας προσφέρει.

 

2D σχεδιασμός

 

Ο 2D σχεδιασμός χρησιμοποιείται για την κάτοψη, όψη ή τομή ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, η κάτοψη ενός κτιρίου ( ή χώρου) είναι ένα οριζόντιο σχέδιο τομής που χωρίζει το κτίριο σε δύο τμήματα (πάνω και κάτω) και απεικονίζεται το κάτω μέρος του. Το 2d σχέδιο είναι κατά κανόνα ασπρόμαυρο και περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

 • Η επιφάνεια τομής, δηλαδή οι πόρτες, τα σταθερά έπιπλα, οι τοίχοι…
 • Τα ορατά στοιχεία που φαίνονται αφού έχουμε νοητά ¨κόψει¨ το άνω μέρος του χώρου για παράδειγμα έπιπλα, πλακόστρωτα…
 • Απαραίτητες πληροφορίες του έργου, οι διαστάσεις, ο προσανατολισμός, οι τίτλοι …

 

Με το 2D σχέδιο έχουμε μια εικόνα για τις δύο διαστάσεις του κάθε δωματίου (μήκος & πλάτος),τον αριθμό των δωματίων, το που θα τοποθετηθούν οι πόρτες και τα παράθυρα. Επιπλέον σχεδιάζονται όλα τα σταθερά έπιπλα (είδη υγιεινής, έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες), οι ενδείξεις απορροής νερών σε βεράντες, εξώστες ή ταράτσες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η κάτοψη είναι το απαραίτητο σχέδιο για να έχουμε μια καλή ιδέα του έργου που πρόκειται να υλοποιηθεί.

Παρακάτω βλέπετε μια 2D κάτοψη ενός σπιτιού, φανταστείτε ότι κόψατε την σκεπή και βλέπετε το εσωτερικό από ψηλά:

 

2d floor plan

 

Ενώ ο 2D σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να ξεκινήσει μια κατασκευή ή ανακαίνιση ενός έργου, για να πετύχουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα του χώρου που θέλουμε να φτιάξουμε υπάρχει και η επιλογή του 3D σχεδιασμού.

 

3D σχεδιασμός

 

Στην 3D κάτοψη παρουσιάζεται μια τρισδιάστατη εικόνα του χώρου. Οι πόρτες, τα έπιπλα, τα φωτιστικά, οι βρύσες , οι τοίχοι κ.α, σε τρισδιάστατο σχεδιασμό. Η οπτικοποίηση του χώρου είναι πιο ζωντανή σε σύγκρισή με τον 2D σχεδιασμό καθώς έχουμε τώρα μια ακόμη διάσταση στην απεικόνισή μας.

Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων έχουμε μια χρωματική, ακριβή απεικόνιση του τελικού αποτελέσματος.

Ο 3D σχεδιασμός είναι απαραίτητη γνώση πολλών επαγγελματιών. Αρχιτέκτονες, εργολάβοι οικοδομών, διακοσμητές εσωτερικών χώρων ή μεσίτες είναι κάποιοι από αυτούς τους επαγγελματίες.

Η εφαρμογή του έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Ρεαλιστική οπτικοποίηση ενός έργου σε μια ιδιοκτησία πριν ακόμη οι εργασίες ξεκινήσουν.
 • Ο πελάτης, σε συνεργασία με τον επαγγελματία, αποφασίζουν για τη δομή ενός ακινήτου ή ακόμη και την εσωτερική διακόσμηση ώστε να έχει από πριν πλήρη εικόνα του χώρου, πλήρως επιπλωμένου.
 • Με αυτόν το σχεδιασμό αποφεύγονται λάθη όπως για παράδειγμα: σαν πελάτης έχετε αποφασίσει για τα έπιπλα κουζίνας όσον αφορά την ανακαίνιση της ιδιοκτησίας σας. Όμως ο χώρος είναι πιο στενός από ότι έχετε φανταστεί, έτσι, φροντίζετε σε συνεργασία με τον ειδικό για τη σωστή διαρρύθμιση του χώρου, με το προσωπικό σας γούστο.

Το 2D σχέδιο προηγείται πάντα του 3D και στο δεύτερο υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές , γεγονός που οδηγεί στο αίσθημα ασφάλειας του πελάτη. Απόρροια, επίσης, της ρεαλιστικής απεικόνισης του έργου που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε. Επιπλέον, χάρη στη 3D απεικόνιση δύσκολα θα προκύψουν ανάγκες για αλλαγές μετά την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι εξοικονομείται χρόνος και χρήμα.

Στην ρεαλιστική απεικόνιση αποτυπώνονται λεπτομέρειες των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, ο φωτισμός του χώρου, η επίπλωση και η διάταξη των επίπλων στο χώρο.

Παρακάτω βλέπετε μια 3D κάτοψη ενός σπιτιού, με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε:

 

φωτορεαλιστική αναπαράσταση

 

Τα βήματα για ένα σωστό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα για έναν 3D σχεδιασμό είναι τα παρακάτω:

 1. Ολοκληρωμένη μελέτη με εκτίμηση του χώρου και των δυνατοτήτων αυτού. Γίνονται τα 2D σχέδια για τη βασική παρουσίαση του χώρου. Έπειτα, κατόπιν συμφωνίας γίνεται το βασικό σχέδιο κατασκευής.
 2. Κατασκευή και παρουσίαση αρχικού 3D σχεδίου. Προτείνονται ιδέες σε 3D μορφή από τους ειδικούς ώστε να επιλέξετε με σιγουριά τα υλικά, τα χρώματα, και φυσικά τις νέες διατάξεις και αναδιαμορφώσεις στην ιδιοκτησία σας.
 3. Καθορίζεται σε συνεργασία πάλι με τους ειδικούς το βασικό σχέδιο και η ολοκλήρωσή του.
 4. Σε αυτό το βήμα γίνονται οι αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές προθήκες. Προστίθενται ο φωτισμός, τα χρώματα, τα έπιπλα και τα υλικά που προτιμάτε.
 5. Τώρα το σχέδιο είναι έτοιμο και ολοκληρώνεται. Είναι το βήμα όπου θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ποιότητας από τους σχεδιαστές, σας παρουσιάζεται το ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο με τη συγκατάθεσή σας μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

 

Συμπερασματικά, για την υλοποίηση κατασκευής ή ανακαίνισης της ιδιοκτησίας σας ο σχεδιασμός μιας 2D κάτοψης είναι απαραίτητος. Σε περίπτωση όμως που επιθυμείτε μια φωτορεαλιστική αναπαράσταση του έργου, να έχετε δηλαδή πιο σαφή εικόνα του πως θα δείχνει μετά την ολοκλήρωσή του, προτιμήστε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, να κάνετε ένα 3D σχεδιασμό του χώρου που ονειρεύεστε!