Η διαδικασία επιλογής δαπέδου και πλακιδίων για το σπίτι δεν είναι εύκολή υπόθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να μπορούν να επιλέξουν με κάποια βασικά κριτήρια το δάπεδο και τα πλακίδια του σπιτιού τους. Παρά το γεγονός αυτό όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε με ποια κριτήρια θα πρέπει να κάνουμε την καλύτερη επιλογή σε δάπεδο και πλακίδια. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί σωστή οργάνωση καθώς χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρόνο και κόστος για να ολοκληρωθεί.

1. Επιλέξτε δάπεδο και πλακίδια ανάλογα το δωμάτιο

Το κάθε δωμάτιο έχει την δική του διαρρύθμιση και σκοπό εξυπηρέτησης. Διαφορετικές ανάγκες εξυπηρετεί το μπάνιο ή η κουζίνα και διαφορετικές το υπνοδωμάτιο. Επίσης το κάθε δωμάτιο φέρει και ένα διαφορετικό στυλ και ύφος. Επομένως καλό είναι να οργανώσετε βήμα βήμα την αλλαγή στο δάπεδο και στα πλακίδια έτσι ώστε να έρχονται σε μια αρμονία με τα έπιπλα και τους τοίχους του υπόλοιπου χώρου. Η ποικιλία τόσο σε επιλογές σε δάπεδο όσο και σε πλακίδια είναι πολλές. Η τελική όμως απόφαση καλό είναι να παρθεί με βασικό κριτήριο την χρήση που θα προσφέρει και την αντοχή στο χρόνο.

δάπεδο και πλακίδια

2. Η κατάλληλη επιλογή σε δάπεδο και πλακίδια

Πριν αποφασίσετε για το τι είδος δάπεδο ή πλακάκια θα τοποθετήσετε στους χώρους σας καλό είναι να γνωρίζετε κάποια στοιχεία για το καθένα από αυτά. Αρχικά δάπεδο με πλακάκι το οποίο είναι κατασκευασμένο από κεραμικό υλικό ή πορσελάνη. Είναι ένα υλικό αρκετά δημοφιλές καθώς χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα στο νερό και ευκολία στη διαδικασία καθαρισμού. Κατά κύριο λόγο προτιμάτε για τον χώρο της κουζίνας και του μπάνιου αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί επιλογή και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων ενώ στα θετικά τους είναι η γρήγορη τοποθέτηση τους.

Στη συνέχεια το δάπεδο . Μια από τις πιο  σύγχρονες ιδέες για την ανακαίνιση του σπιτιού ή του γραφείου σας. Έχει την όψη ξύλινου πατώματος  χωρίς τα μειονεκτήματα της φθοράς του ξύλου. Μπορεί να καθαριστεί εύκολα και τα χρώματα του δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Η τοποθέτηση δαπέδου Laminate επίσης είναι μια γρήγορη και απλή διαδικασία εφόσον έχετε επιλέξει μια έμπειρη εταιρεία ανακαίνισης. Να σημειωθεί ότι προσφέρουν μια έξτρα ζεστασιά στο χώρο αλλά δεν πρέπει να απορροφούν υγρασία.

Τέλος υπάρχει και η πάντα διαχρονική επιλογή του ξύλινου δαπέδου. Φυσικά και προσφέρει ζεστασιά σε όλο το σπίτι ενώ η αίσθηση του φυσικού ξύλου ενδυναμώνει το στυλ του χώρου. Στα θετικά του επίσης προσφέρει θερμομόνωση στο χώρο με μια από τις καλύτερες επιλογές το μασίφ ξύλο. Ενώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να προφυλαχτεί από τον ήλιο ή τυχόν φθορές.

δάπεδο και πλακίδια

3. Πλακίδια για το μπάνιο και την κουζίνα

Η σωστή επιλογή σε πλακίδια κατά κύριο λόγο για το μπάνιο και την κουζίνα επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή και οργάνωση. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε υλικά. Τα πλακίδια μπορούν στην περίπτωση της κουζίνας να περιορίζονται μόνο στους τοίχους ή και στο πάτωμα. Στο χώρο της κουζίνας επιλέξτε ένα ενιαίο μοτίβο ή μικρές πινελιές χρώματος για να προσθέσετε ένα πιο vintage αέρα στο χώρο. Για το χώρο του μπάνιου προτείνεται μια συνολική τοποθέτηση πλακιδίων.

Αρχικά επιλέξτε σχέδια που σας εκφράζουν και που θα έχουν μια διαχρονικότητα με το πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν πλακίδια από μάρμαρο που προσθέτουν πολυτέλεια και μια αίσθηση κύρους στο μπάνιο. Το κόστος τους είναι σημαντικό αλλά το αποτέλεσμα σας αποζημιώνει. Η μελέτη και συμβουλή ενός έμπειρου επαγγελματία κρίνεται απαραίτητη καθώς πρόκειται για μια σημαντική επένδυση.

Επίσης υπάρχει η επιλογή του μωσαϊκού για τη διακόσμηση του μπάνιου, που μπορεί να φτιαχτεί από διάφορα υλικά, όπως μάρμαρο και πέτρα. Τα σχέδια που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι πολλά, όπως και τα χρώματα. Είναι ωστόσο μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία.δάπεδο και πλακίδια

4.Ανθεκτικότητα και συντήρηση

Η ανθεκτικότητα του υλικού αλλά και η συντήρηση τους αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κατά την επιλογή σε δάπεδο αλλά και σε πλακίδια. Τα πέτρινα πλακάκια είναι ανθεκτικά στο χρόνο αλλά και στη χρήση και μπορούν όπως και τα κοινά πλακάκια να επιλεχθούν για τις επιφάνειες της κουζίνας. Καθαρίζονται εύκολα με κάποιο κοινό απορρυπαντικό. Αναφορικά με το ξύλινο δάπεδο ή με παρεμφερή υλικά  συστήνεται ο καθαρισμός  της επιφάνειας με μια υγρή σφουγγαρίστρα αλλά και η αποφυγή χάραξης από διάφορα αντικείμενα. Να θυμάστε πως για όλα τα υλικά προϋπόθεση για την διατήρηση τους στο χρόνο είναι η προσοχή ως προς την χρήση.

5.Κόστος και σωστή τοποθέτηση

Πραγματοποιήστε μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς για να δείτε ποια επιλογή βρίσκεται πιο κοντά στον προϋπολογισμό σας. Τέλος  μεριμνήστε για την σωστή τοποθέτηση σε δάπεδο και πλακίδια από μια καλά καταρτισμένη εταιρεία. Οποιοδήποτε λάθος σε ποιότητα και εργασία στο δάπεδο και στα πλακίδια του σπιτιού σας μπορεί να στοιχίσει στο μέλλον.

δάπεδο και πλακίδια