fbpx

Η ανάγκη για ανακαίνιση ενός σπιτιού μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Όταν για παράδειγμα προκύπτουν φθορές λόγω παρόδου του χρόνου ή όταν απλά να αισθανόμαστε την αναγκαιότητα εναρμόνισης του χώρου μας με τις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις. Η ανακαίνιση του προσωπικού μας χώρου έχει κύριο στόχο την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής μας. Επιπλέον, μεγάλη σημασία έχει, πως, ανακαινίζοντας ένα χώρο αυξάνεται άμεσα η αξία του.
Θα αναπτύξουμε παρακάτω τα πέντε σημάδια που μας κρούουν το καμπανάκι πως ίσως ήρθε η ώρα να προσφέρουμε στην ιδιοκτησία μας μια ολική ή μερική ανακαίνιση.

προεργασίες ανακαίνισης

 

Πέντε σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι το σπίτι σας χρειάζεται ανακαίνιση:

 

1. Σημάδια φθοράς και υποβάθμισης: Ένα από τα πρώτα σημάδια που μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε την ανακαίνιση είναι η ορατή φθορά και υποβάθμιση σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φθορά στο χρώμα των τοίχων και να αποφασίσετε είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια επαγγελματιών να βάψετε εκ νέου τους τοίχους του σπιτιού σας. Μπορεί να έχουν φθαρεί τα δάπεδα ή τα υπόστεγα και να χρειάζονται αντικατάσταση. Ίσως τέλος οι φθορές στην εξωτερική επένδυση του κτιρίου σας να σας οδηγήσουν στην απόφαση μιας ανακαίνισης.

2. Υπερβολική κατανάλωση ενέργειας: Ένα άλλο σημάδι που υποδεικνύει την ανάγκη για ανακαίνιση είναι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Αίτια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να είναι παλιά παράθυρα και πόρτες, κακή μόνωση, ή παλιά και ανεπαρκή συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Τα παραπάνω είναι αιτίες που οδηγούν σε απώλειες ενέργειας. Αυτό θα μας οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια υψηλότερους λογαριασμούς.
Όταν επενδύσουμε όμως σε μια ανακαίνιση και βάλουμε νέα κουφώματα και τζάμια ή τοποθετήσουμε νέα συστήματα, πιο αποδοτικά για το χώρο μας, θέρμανσης ή ψύξης, ή φτιάξουμε τη μόνωση του σπιτιού μας τότε είμαστε μακρόχρονα κερδισμένοι. Με μια μερική ανακαίνιση έχουμε επιτύχει μια σαφώς καλύτερη ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας.

3. Υπερβολική υγρασία και προβλήματα μούχλας: Η υπερβολική υγρασία στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μούχλας. Αυτό μπορεί να προκύψει από διαρροές, κακό εξαερισμό, ή ανεπαρκή αδιαπέραστη επιφάνεια στους τοίχους. Η μούχλα είναι όχι μόνο επιβλαβής για την υγεία μας, αλλά μπορεί και να καταστρέψει τη δομή του σπιτιού μας.
Εντοπίζοντας ποιο ακριβώς είναι το αίτιο της υγρασίας ή της μούχλας, έχετε μπροστά σας και τις επιλογές να λύσετε το πρόβλημά σας. Ένα απλό παράδειγμα, το πρόβλημα της υγρασίας που εισχωρεί από την ταράτσα θα λυθεί όταν αποφασίσετε να στεγανοποιήσετε την ταράτσα σας.

4. Ανεπαρκής λειτουργία των υπηρεσιών: Αν παρατηρείτε συχνά προβλήματα με τις υπηρεσίες του σπιτιού σας, όπως το νεροχύτη, τις λεκάνες της τουαλέτας, ή τα συστήματα ύδρευσης, μπορεί να είναι ένα σαφές σήμα ότι οι σωληνώσεις και τα συστήματα χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση. Σπίτια τα οποία είναι πολλών ετών εμφανίζουν συχνά τα παραπάνω προβλήματα.

5. Ανάγκη για περισσότερο χώρο ή διαρρύθμιση: Αν η οικογένειά σας έχει αυξηθεί ή έχετε ανάγκη για περισσότερο χώρο, το τρέχον σχέδιο του σπιτιού σας ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε και να επενδύσετε σε ανακαίνιση που αποσκοπεί στο να προσθέσετε χώρο ή σε ανακαίνιση που αφορά την αλλαγή της διαρρύθμισης του σπιτιού σας. Και οι δύο λύσεις στοχεύουν ώστε ο χώρος σας να γίνει πιο χρηστικός για εσάς.

ανακαίνιση δωματίου

Γενική και μερική ανακαίνιση της ιδιοκτησίας:

Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες μας μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια ολική ή μερική ανακαίνιση της ιδιοκτησίας μας.

Στη ολική ανακαίνιση είναι σίγουρο ότι θα αλλαχτεί το δίκτυο ύδρευσης, δηλαδή τα υδραυλικά σας, πιθανόν και τα σιφώνια του μπάνιου σας. Επίσης ο πίνακας ηλεκτροδότησης πρέπει να είναι σύγχρονα δομημένος ώστε να σας παρέχει ασφάλεια. Τέλος τα εξωτερικά κουφώματα θα πρέπει να αλλαχτούν αν θέλετε ένα καλύτερο περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μακριά από πολύ ζέστη και κρύο αντίστοιχα, αυτή τη κίνηση θα ωφελήσει άμεσα και την τσέπη σας.

Στη μερική ανακαίνιση αλλάζετε κάποιον ή κάποιους από τους χώρους τις ιδιοκτησίας σας και όχι όλο το σπίτι. Οι χώροι που οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ανακαινίσουν είναι συχνά το μπάνιο και η κουζίνα, έπειτα σε σειρά προτίμησης έρχονται το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο.

τοίχος ανακαίνιση

Κάθε έργο ανακαίνισης είναι μοναδικό και εξαρτάται από την αξία του ακινήτου και τη χρήση για την οποία προορίζεται (ιδιοκατοίκηση, εκμετάλλευση, επαγγελματικός χώρος…).

Εμπιστευτείτε κάποιον επαγγελματία για την ανακαίνιση της ιδιοκτησίας σας. Έτσι, θα έχετε έναν έμπειρο συνεργάτη και βοηθό που θα σας εξασφαλίσει ότι οι εργασίες θα γίνουν σωστά. Παράλληλα είναι σημαντική η βοήθεια που προσφέρουν, ώστε να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας.

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού μπορεί να είναι μια μεγάλη επένδυση, σκεφτείτε όμως πως αυτή η επένδυση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας και να αυξήσει την αξία της ιδιοκτησίας σας.

Εν κατακλείδι, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα έργο ανακαίνισης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πλήρως τις ανάγκες σας και να εκτιμήσετε τον προϋπολογισμό σας. Επιδιώξτε να συνεργαστείτε με επαγγελματίες στο πεδίο της ανακαίνισης για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα!

Μοιραστείτε το!