fbpx

Ο φωτισμός σε ένα μικρό διαμέρισμα μπορεί να αποβεί θαυματουργός γιατί μπορεί να αλλάξει εντελώς την αίσθηση που έχουμε για τον χώρο δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Το φως δεν είναι μόνο απαραίτητο και λειτουργικό σε έναν χώρο. Το σωστό φως μπορεί να αναβαθμίσει διακοσμητικά ένα σπίτι και να προσφέρει παράλληλα χαλάρωση στους ενοίκους του. Πως όμως μπορείτε να αξιοποιήσετε τις διάφορες “πηγές” φωτός για να αυξήσετε τα τετραγωνικά του διαμερίσματός σας;

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε 5+1 μοντέρνες ιδέες για να «παίξετε» με το φως στο … «φτωχικό» σας και να το μεταμορφώσετε σε …παλάτι. Ή τουλάχιστον να το κάνετε να δείχνει λίγο πιο ευρύχωρο, για να μην υπερβάλουμε.

5+1 Μοντέρνες ιδέες φωτισμού για το μικρό σας διαμέρισμα

1. Ιδέες φωτισμού: Προσθέστε φως εργασίας στην κουζίνα

Για να διευκολύνετε την διαδικασία προετοιμασίας φαγητού ή απλά και μόνο για να αναδείξετε την κουζίνα σας μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Να βάλετε 1-2 μικρότερες λάμπες πάνω από τον πάγκο εργασίας, για να σας βοηθήσουν να δουλέψετε χωρίς η σκιά που κάνετε από το κεντρικό φως να σας εμποδίζει να δουλέψετε ή να προσθέσετε ταινίες με led φωτισμό κάτω από την πάνω σειρά των ντουλαπιών. Ο κρυφός αυτός φωτισμός θα μεταμορφώσει την εικόνα της κουζίνας σας – ειδικά το βράδυ – χαρίζοντας μια εντελώς μοντέρνα νότα στον χώρο.

Πάρτε ιδέες από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

 

2. Χρησιμοποιείστε διάφορα φωτιστικά: Από τις πιο ωραίες ιδέες φωτισμού

Ποιος είπε ότι το κεντρικό φωτιστικό οροφής αρκεί; Αντίθετα εμπλουτίστε το σαλόνι και το υπνοδωμάτιό σας με περισσότερα επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά. Έτσι θα μπορείτε να επιλέγετε ποια σημεία χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο φωτισμό «παίζοντας» με τις εναλλαγές του φωτός και φυσικά εξοικονομώντας ενέργεια.

Δίπλα στον καναπέ μπορεί να μπει ένα εντυπωσιακό κρεμαστό επιδαπέδιο φωτιστικό, στο σύνθετο ένα επιτραπέζιο, κοντά στο έπιπλο εισόδου ένα αντίστοιχο κοκ. Τα σημεία που μπορείτε να τονίσετε είναι πολλά! Το ίδιο και οι επιλογές στην αγορά.

Δείτε τα δυο φωτιστικά – σημεία αναφοράς – στο σαλόνι και την τραπεζαρία στην φωτογραφία για να εμπνευστείτε.

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

3. Διαλέξτε ένα εντυπωσιακό φωτιστικό οροφής

Ένα εντυπωσιακό φωτιστικό οροφής μπορεί να στρέψει τα βλέμματα …ψηλά ξεγελώντας το μάτι ως προς την ευρυχωρία του διαμερίσματος σας. Προτιμήστε ένα απλό, μεγάλο κομμάτι με μία λάμπα ή εναλλακτικά διαλέξτε ένα πιο εναλλακτικό με πολλές λάμπες οι οποίες μπορούν να ανάβουν επιλεκτικά.

Αν πάλι είστε πιο τολμηροί στυλιστικά μπορείτε να κρεμάσετε περισσότερα από ένα φωτιστικά στο ίδιο ύφος αλλά σε διαφορετικά μεγέθη ή χρώματα.

Πάρτε παραδείγματα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

 

 

Στο εμπόριο θα βρείτε άπειρα σχέδια για όλα τα βαλάντια. Είναι βασικό όμως να βρείτε κάτι που να ταιριάζει με τα έπιπλα και το ύφος του διαμερίσματός σας.

4. Φωτίστε έναν πίνακα

Σκεφτείτε πως είναι τα μουσεία. Πάνω από κάθε έργο τέχνης υπάρχει συνήθως ένας μικρός προβολέας που φωτίζει και τονίζει το καλλιτέχνημα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς.

Τοποθετήσετε ένα τέτοιο φως πάνω από έναν μεγάλο πίνακα ή κορνίζα και δώστε άλλον αέρα στον χώρο σας. Δεν θα φαίνεται μόνο πιο πολυτελής αλλά και μεγαλύτερος.

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να έχετε αν βάλετε μια τέτοια απλίκα πάνω από την πολυθρόνα σας. Ό,τι πρέπει για διάβασμα χωρίς να χρειάζεται να ανάβετε όλα τα φώτα.

6. Βάλτε φωτάκια

Οι γνωστές γιρλάντες με λαμπάκια δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα και τις γιορτές. Μπορείτε να τις έχετε όλον τον χρόνο σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Είτε γύρω από το κεφαλάρι του κρεβατιού σας, είτε γύρω από έναν καθρέπτη, είτε μέσα σε γυάλινα βάζα μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ζεστή και cozy ατμόσφαιρα και να δώσετε έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού σας. Μπορείτε ακόμα να “ντύσετε” έναν τοίχο με την γνωστή “βροχή” από φωτάκια φτιάχνοντας έτσι μια φωτεινή ταπετσαρία που θα αμβλύνει τις μικρές διαστάσεις του χώρου.

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

Μοντέρνες ιδέες φωτισμού

Extra tips

Ρυθμίστε την ένταση του φωτισμού τοποθετώντας στους διακόπτες τον ειδικό ρυθμιστή (γνωστό και ως ποντεσιόμετρο). Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αυξομειώνετε την ένταση του φωτός κατά το δοκούν και ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλετε να φτιάξετε κάθε φορά.

Και φυσικά κρατείστε το σπίτι σας πάντα τακτοποιημένο γιατί με τον σωστό φωτισμό τίποτα δεν μένει κρυφό!

Και εγένετο Φως!

Χρησιμοποιείστε λοιπόν τις ιδέες που διαβάσατε παραπάνω για τον φωτισμό του μικρού σας διαμερίσματος και δημιουργείστε ένα φωτεινό, ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον «αυξάνοντας» έστω και πλασματικά το μικρό σας διαμέρισμα. Θα δείτε που και εσείς οι ίδιοι αλλά και οι επισκέπτες σας θα νιώσετε αμέσως την διαφορά και τα λίγα τετραγωνικά δεν θα σας πειράζουν πια και τόσο πολύ!

Μοιραστείτε το!