fbpx

Είστε ιδιοκτήτης ενός μικρού χώρου και αναζητάτε συμβουλές για την καλύτερη αξιοποίησή του; Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών σπιτιών αισθάνονται εγκλωβισμένοι διότι έχουν ένα χώρο ο οποίος πολλές φορές απορρίπτεται λόγω του μεγέθους του από του υποψήφιους ενοικιαστές ή ακόμα χειρότερα τον απορρίπτουν και οι ίδιοι και νοικιάζουν κάτι μεγαλύτερο. Το θέμα με τους μικρούς χώρους είναι οργανωτικό και αφορά βασικές αρχές και ιδέες της διακόσμησης και τις σωστής διαρρύθμισης. Παρακάτω θα διαβάσετε 6+1 συμβουλές για ανακαίνιση μικρών χώρων για να απογειώσετε την αξία και τη λειτουργικότητά του!

 

1.Η λειτουργικότητα έρχεται πρώτη

Για να είναι ένας χώρος λειτουργικός το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε τη χρήση του. Είναι σημαντικό να βάλετε προτεραιότητες για να ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτό που θέλετε από το σπίτι σας. Με δεδομένο ότι ένας μικρός χώρος δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα μαζί, εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι χρειάζεστε. Για παράδειγμα, εάν είστε ένα άνθρωπος που δουλεύει από το σπίτι πρέπει να ρίξετε το βάρος στη δημιουργία ενός χώρου άνετου για εργασία. Αντίστοιχα αν σας αρέσει να καλείτε κόσμο στο σπίτι θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα άνετο και όμορφο καθιστικό. Τέλος αν δεν είστε λάτρης της μαγειρικής το δωμάτιο της κουζίνας θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόνο τα αναγκαία για να γλιτώσετε χώρο.

 

2.Αποθηκευτικοί  χώροι παντού

Το παν σε ένα σπίτι είναι οι αποθηκευτικοί χώροι. Ειδικά σε ένα μικρό σπίτι μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα αν δεν έχετε που να βάλετε τα ρούχα σας ή τα τρόφιμά σας. Υπάρχει ένας κανόνας που πολλοί αγνοούν σε ότι αφορά τους χώρους. Η εκμετάλλευση του ύψους. Ράφια, βιβλιοθήκες με μεγάλος ύψος, πατάρι, ακόμα και ένα δεύτερο επίπεδο δωματίου μπορεί να δημιουργηθεί με λίγη φαντασία και κυρίως με τη βοήθεια ενός έμπειρου ανθρώπου στις ανακαινίσεις.

3.Αφήστε ελεύθερο χώρο στο πάτωμα

Όπως είπαμε πριν είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε τον χώρο σας κάθετα. Αυτό, όχι μόνο γιατί έτσι θα έχετε δημιουργήσει περισσότερο χώρο αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Είναι σημαντικό να αφήσετε λίγο ζωτικό χώρο στο σπίτι σας, ανεξάρτητα αν είναι ήδη μικρό. Η λειτουργικότητα είναι σημαντική αλλά μην ξεχνάτε πως στο σπίτι πρέπει να υπάρχει και η αισθητική. Αφήστε μια γωνία του σπιτιού σας κενή, χωρίς να είναι ιδιαίτερα φορτωμένη. Βάλτε εκεί έναν πίνακα ή ένα έργο τέχνης για να δώστε χαρακτήρα στο χώρο σας.

 

Δείτε τις προσφορές μας και επιλέξτε το πακέτο ανακαίνισης που σας ταιριάζει

 

4.Αφήστε το φως να εισέλθει

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός σπιτιού, είναι η θέση του. Αυτή καθορίζει αν το σπίτι θα είναι ευάερο και ευήλιο. Το φως μπορεί να αλλάξει τελείως την οπτική ενός χώρου. Επενδύστε στα παράθυρά σας και σε καλά τζάμια και κουφώματα. Δημιουργήστε τις συνθήκες για να μπαίνει το φως στο σπίτι και να το αξιοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας. Ένα σκοτεινό σπίτι μπορεί να μοιάζει μικρότερο από ότι πραγματικά είναι και ταυτόχρονα να σας δημιουργεί αίσθηση απομόνωσης και μελαγχολίας.

5.Επενδύστε στο μίνιμαλ

Όπως και να το δει κανείς ένας μικρός χώρους εξ’ορισμού θα ακολουθεί μια μίνιμαλ προσέγγιση. Το μίνιμαλ είναι μια τάση διακόσμησης που έχει τη βάση της στην ιαπωνική κουλτούρα και υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Λίγα αντικείμενα και ποιοτικά είναι η βασική της φιλοσοφία. Τίποτα το περιττό. Ότι έχει θέση μέσα σε ένα σπίτι πρέπει να εξυπηρετεί απόλυτα το σκοπό του και ταυτόχρονα να ομορφαίνει το χώρο. Αυτό είναι και το δύσκολο σημείο. Ένα αντικείμενο πρέπει ταυτόχρονα να είναι λειτουργικό αλλά και να προσδίδει στο χώρο μια νότα ποιότητας και στιλ. Καθόλου εύκολο, γι’αυτό χρειάζεται από την αρχή καλό σχεδιασμό και πλάνο.

 

5+1 συμβουλές για ανακαίνιση μικρών χώρων: Επενδύστε στην ποιότητα

Αν ακολουθήσετε τις βασικές αρχές που διαβάσατε πιο πάνω θα δείτε πως το σπίτι σας θα μεταμορφωθεί προς το καλύτερο. Υπάρχει όμως και μια βασική παράμετρος την οποία πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν ξεκινήσετε να προγραμματίζετε όλες αυτές τις εργασίες. Αυτός ο παράγοντας είναι η ποιότητα. Για να είναι αποδοτική μια επένδυση σε έναν μικρό χώρο και όχι απλά να σπαταλήσετε τα χρήματά σας για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα πρέπει να επενδύσετε στην ποιότητα. Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε και για κάποιες από αυτές καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε έναν ειδικό στις ανακαινίσεις. Στη Fouskas Construction διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και γνώση και χαιρόμαστε να τη μοιραζόμαστε!

 

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές για ανακαίνιση σπιτιού

Μοιραστείτε το!