1. Πάσο: ο βασικός πυρήνας για μια ανακαίνιση σε ενιαίο σαλόνι – κουζίνα

Πυρήνας σε μια ανακαίνιση σε ένα ενιαίο σαλόνι – κουζίνα φυσικά και είναι το πάσο της κουζίνας που θα επιλεχθεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε πρώτο στάδιο να γίνει μια μελέτη στο χώρο από μια εξειδικευμένη εταιρεία στον τομέα των ανακαινίσεων. Αυτή θα σας συμβουλέψει για το πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος και που θα τοποθετηθεί το πάσο της κουζίνας.

Το πάσο αποτελεί το βασικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε σαλόνι και κουζίνα για αυτό βασικός παράγοντας θα πρέπει να είναι η λειτουργικότητα που προσφέρει στο χώρο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ποικιλία ξύλινων εκδοχών. Έχοντας πάντα τη δυνατότητα τοποθέτησης κάποιας μικρής κάβας για τα ποτά σας ή οτιδήποτε θα ταιριάζει αρμονικά με το συνολικού ύφος του σαλονιού σας.

ανακαίνιση ενιαίο

2. Ενιαίο ύφος και στο πάτωμα 

Σε μια ανακαίνιση που συνδέει το σαλόνι μας με την κουζίνα ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα πατώματα. Αυτά προκειμένου να δίνουν την αίσθηση ενός ενιαίου και ευρύχωρου χώρου καλό είναι να φέρουν μια κοινή γραμμή ως προς τον σχεδιασμό ή ακόμη και να είναι ίδια. Μπορείτε να επενδύσετε σε δάπεδο που προσφέρει μια έξτρα ζεστασιά στο χώρο ενώ συγχρόνως αποτελεί μια καλαίσθητη επιλογή για όλο το σπίτι.

3. Επενδύστε στα σωστά χρώματα

Όταν λέμε σωστά χρώματα εννοούμε αυτά που θα προσφέρουν την αρμονική σχέση που θέλουμε να επιτύχουμε στην ανακαίνιση σε ένα ενιαίο καθιστικό- κουζίνα. Καλό είναι τα χρώματα του σαλονιού μας να ταιριάζουν με τα πλακάκια της κουζίνας αλλά και τα ντουλάπια. Επίσης τα  έπιπλα θα πρέπει να ταιριάζουν πέρα από στυλ και σε χρώμα με το συνολικό χώρο. Πριν αποφασίσετε τα χρώματα που θα ντύσουν τον ενιαίο χώρο σας (έπιπλα, χαλιά, βάψιμο ή επένδυση τοίχων) σκεφτείτε τι θα σας άρεσε να βλέπετε καθημερινά. Μπορείτε φυσικά να συνδυάσετε τα χρώματα των επίπλων σας με αυτά στο πάσο. Η επιλογή είναι δική σας.

ανακαίνιση ενιαίο

4. Λειτουργικά έπιπλα

Σκεφτείτε τα έπιπλα που θα ενταχθούν στο σαλόνι-κουζίνα σας με προσοχή. Αρχικά αυτά θα πρέπει να εξυπηρετούν τις καθημερινές σας ανάγκες αλλά και να σας προσκαλούν να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας στο χώρο που βρίσκονται. Αρμονία και εδώ σε υλικά και στυλ. Αν επιλέξετε ένα πιο μοντέρνο ύφος επενδύστε σε πιο ιδιαίτερα έπιπλα.

Αν σας αρέσει το vintage στυλ με πιο ζεστές και βολικές γραμμές επενδύστε σε βολικές πολυθρόνες και μικρά τραπεζάκια. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε ράφια ανάμεσα στους δύο χώρους που θα διακοσμήσετε με στοιχεία που θα δημιουργούν μια ζεστή εικόνα, σαν αυτή που όλοι μας ζηλεύαμε στο σπίτι της Μόνικας στην τηλεοπτική σειρά «Φιλαράκια».

ανακαίνιση ενιαίο

5. Η επιλογή ‘‘συνόρων ''

Σαφώς και μας αρέσει η ελευθερία που προσφέρει η ανακαίνιση του χώρου σε ενιαίο σαλόνι – κουζίνα ωστόσο η επιλογή συνόρων θα δώσει μια άλλη διάσταση στο χώρο. Θεωρητικά σύνορα ανάμεσα στους δύο χώρους θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την πρακτικότητα των δύο χώρων. Κατά την πραγματοποίηση μιας ανακαίνισης σε ενιαίο σαλόνι – κουζίνα είναι απαραίτητο να ορίσετε κάποια νοητά σύνορα. Έτσι οι δύο χώροι θα έχουν την αυτονομία τους.

Μια κολόνα, ένας χαμηλός τοίχος ή ακόμη και μια ξύλινη βιβλιοθήκη μπορούν να έχουν αυτόν τον ρόλο και πραγματικά να καταφέρουν να αλλάξουν θεαματικά τον χώρο. Τολμήστε το και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.

6. Τραπεζαρία

Σε ενιαίους χώρους θέλουμε να έχουμε ένα κεντρικό σημείο.  Δεν χρειάζεται να είναι το πάσο της κουζίνας αλλά ούτε και η κλασική τραπεζαρία αλλά ένα όμορφο στρογγυλό ή μακρόστενο τραπέζι όπου θα γευματίζουμε καθημερινά. Εκεί θα μπορείτε να περνάτε χρόνο και για άλλες εργασίες μέσα στην ημέρα  αλλά και να καλείτε τους αγαπημένους σας για ζεστά γεύματα.

ανακαίνιση ενιαίο

7.Ιδανικό φως

Αν ο χώρος σας διαθέτει παράθυρα και μπαλκονόπορτες  η ανακαίνιση σε ενιαίο σαλόνι-κουζίνα είναι η τέλεια απόφαση. Το φυσικό φως είναι το ιδανικό φως. Επομένως αξιοποιήστε το με την τοποθέτηση των κατάλληλων αλουμινίων αλλά και στη συνέχεια των κατάλληλων φωτιστικών. Η κουζίνα απαιτεί περισσότερο φως ενώ στο σαλόνι επιλέγουμε πιο ζεστές λάμπες για να χαλαρώνουμε. Και στις δύο περιπτώσεις ψηλά και μοντέρνα φωτιστικά μπορούν να αλλάξουν άμεσα το χώρο σας.

Η  ανακαίνιση του χώρο σε ενιαίο σαλόνι – κουζίνα είναι μια ιδέα που ελκύει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς με το συνολικό αποτέλεσμα να προκαλεί το θαυμασμό όλων!