fbpx

Με την νέα χρονιά να είναι προ των πυλών όλοι μας βάζουμε νέους στόχους και σχεδιάζουμε τις αλλαγές που θέλουμε να φέρει στην ζωή μας ο καινούριος χρόνος. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε και με το σπίτι μας, γιατί …κακά τα ψέματα, οι αλλαγές ξεκινούν από μέσα προς τα έξω!

Ένα ανανεωμένο σπιτικό δημιουργεί σίγουρα καλύτερη διάθεση, που είναι απαραίτητη για να στηρίξει τις αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς θα ανανεώσετε τον χώρο σας με απλές κινήσεις.

9+1 πράγματα που αξίζει να αλλάξετε την νέα χρονιά στο σπίτι σας

Εδώ θα βρείτε 9+1 ιδέες για να αλλάξετε την εικόνα και την “ενέργεια” του σπιτιού σας. Ο τελικός λόγος ανήκει βέβαια πάντα σε εσάς.

1.Αλλάξτε κουφώματα τη νέα χρονιά

Αν τα κουφώματα των παραθύρων και των μπαλκονόπορτων έχουν φθαρεί, τότε αξίζει να τα αντικαταστήσετε με καινούρια. Τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην μόνωση της κατοικίας σας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την ενεργειακή κρίση να φαίνεται ότι θα κρατήσει ακόμα καιρό, σε συνδυασμό με διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η πολιτεία, μπορείτε χωρίς πολλά έξοδα να θωρακίσετε ενεργειακά τον χώρο σας μια και καλή.

2. Αντικαταστήστε τα τζάμια

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν τζάμια ειδικής τεχνολογίας που προσφέρουν ενισχυμένη ηχομόνωση και θερμομόνωση καθώς και ηλιοπροστασία. Αν λοιπόν τα τζάμια από τις πόρτες και τα παράθυρα σας είναι εκείνα τα λεπτά μονά καλό είναι να τα αντικαταστήσετε. Αξίζει τον κόπο!

Σε συνδυασμό δε με τα κατάλληλα κουφώματα αναβαθμίζετε ενεργειακά το σπίτι σας και την αξία του, κάνετε οικονομία στα έξοδα θέρμανσης και ψύξης και απολαμβάνετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

3. Αλλάξτε κουρτίνες

Τι πιο εύκολο και απλό για να ανανεώσετε άρδην τον χώρο σας. Οι καινούριες κουρτίνες σε έναν χώρο, λόγω της μεγάλης επιφάνειας που καλύπτουν αλλάζουν αμέσως την εικόνα του σπιτιού και φυσικά την διάθεση σας.

Η αγορά είναι γεμάτη από υφάσματα, ποιότητες, σχέδια και χρώματα που μπορούν να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

4. Μετακινήστε τα έπιπλα σας

Έχετε ακούσει που λένε ότι αλλάζοντας θέση στα έπιπλα σας αλλάζει η ενέργεια που κυκλοφορεί στο σπίτι σας;

Ε λοιπόν, ισχύει και αξίζει να επιτρέψετε στην ενέργεια να ρέει τροποποιώντας έστω και λίγο την διαρρύθμιση των επίπλων σας. Θα ξαφνιαστείτε από το αποτέλεσμα ενώ νέα σημεία για αξιοποίηση που ούτε καν σκεφτόσασταν θα εμφανιστούν!

5. Βάψτε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα

Η ομοιομορφία στο χρώμα των τοίχων είναι ένα ασφαλές αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα αρκετά βαρετό…

Τολμήστε λοιπόν να βάψετε έναν τοίχο (πχ πίσω από το σαλόνι) σε έντονο χρώμα που θα κάνει αντίθεση με το χρώμα των υπόλοιπων τοίχων. Το στυλιστικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Εναλλακτικά, κολλήστε μια εντυπωσιακή ταπετσαρία.

6. Αγοράστε νέα φωτιστικά

Ο φωτισμός μπορεί να ανανεώσει έναν χώρο και να αναδείξει κάποια σημεία ή αντικείμενα.

Η προσθήκη κάποιων μοντέρνων επιδαπέδιων ή επιτραπέζιων φωτιστικών (ακόμα και απλικών πάνω από πίνακες ή κορνίζες) θα μεταμορφώσει εντελώς την όψη της κατοικίας σας δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό.

7. Επενδύστε στον κρυφό φωτισμό

Και μιας και μιλάμε για φωτισμό, η τοποθέτηση κρυφού φωτισμού κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας ή τα ράφια του γραφείου σας, ή μέσα στην ντουλάπα σας (αν δεν έχετε ήδη) θα σας λύσει πραγματικά τα χέρια.

Δεν θα απογειώσει μόνο το στυλ του χώρου αλλά θα αποβεί και εξαιρετικά χρήσιμος κατά την διάρκεια εργασιών που απαιτούν συγκέντρωση φωτός.

8. Αντικαταστήστε τα αξεσουάρ του μπάνιου

Μικρές κινήσεις που αφήνουν το ..στίγμα τους. Αλλάζοντας την σαπουνοθήκη, το ποτήρι της οδοντόβουρτσας, τα κουτιά αποθήκευσης και βάζοντας 2-3 διακοσμητικά ανανεώνετε πλήρως τον χώρο. Δεν χρειάζεται να τα πετάξετε, μπορείτε να τα βάλετε στο WC.

9. “Ξεφορτωθείτε” ό,τι δεν χρειάζεστε πια

Δεν είναι καλό να ξεκινήσετε την χρονιά με …φορτίο από τις προηγούμενες.

Όσα πράγματα λοιπόν δεν είναι πια χρήσιμα ή πρακτικά, καλύτερα να τα απομακρύνετε γιατί και χώρο πιάνουν και ενέργεια απορροφούν. Απελευθερώστε λοιπόν ωφέλιμο χώρο για να μπορεί να βρει θέση το “καινούριο” με όποια μορφή και αν έρθει.

10. Αλλάξτε συνήθειες

Τελευταία αλλά σημαντική αλλαγή που αξίζει να κάνετε: αποκτήστε νέες συνήθειες.

Ξυπνήστε νωρίς και στρώστε το κρεβάτι σας.

Aφιερώστε κάθε μέρα έστω 10 λεπτά για να μαζεύετε ρούχα και πράγματα αφημένα εδώ και εκεί. Ο τακτοποιημένος χώρος ηρεμεί το μυαλό και μειώνει …την γκρίνια!

Aερίζετε συχνά τα δωμάτια και βγάζετε από την πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Κρατήστε τον θερμοστάτη σταθερά στους 20 βαθμούς τον χειμώνα.

Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασιών καθαριότητας κλπ το οποίο να τηρείτε ευλαβικά για να εξοικονομείτε χρόνο και ενέργεια.

Τέλος, χαρείτε το σπίτι σας!

Μοιραστείτε το!