Κουζίνα από υλικό Βακελίτη (HPL)

Ο Βακελίτης ή αλλιώς HPL (High Pressure δηλ. πολυστρωματικό υλικό υψηλής πίεσης) είναι ένα υλικό αρκετά ανθεκτικό και σκληρό και χρησιμοποιείται κατα κόρον στην ανακαίνιση κουζίνας και γενικότερα στις ανακαινίσεις διαμερισμάτων και σπιτιών. Ο πυρήνας του αποτελείται από πολλές στρώσεις χονδρού χαρτιού (kraft paper) οι οποίες διαποτίζονται με ρητίνη και στη συνέχεια συμπιέζονται στις 80 με 130 atm σε θερμοκρασία έως 140°C. Ακολούθως τοποθετείται η διακοσμητική στρώση χαρτιού, επί της οποίας μπορεί να απεικονιστεί οποιοδήποτε υλικό (π.χ. γρανίτης, ξύλο), απλό χρώμα, ή ότι άλλο ζητήσετε,  δίνοντας έτσι στο υλικό HPL απεριόριστες δυνατότητες. Τέλος, μετά διακοσμητική στρώση τοποθετείται λεπτή στρώση από βακελίτη, η οποία αυξάνει την αντοχή του HPL καθιστώντας το ιδανικό για ακόμη και σε περιπτώσεις χρήσεων με έντονες καταπονήσεις.

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες Βακελίτη

  • Ανθεκτικότητα στην κρούση και στην τριβή
  • Εμποδίζει τη δημιουργία βακτηρίων και μυκήτων
  • Είναι οικολογικό προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον
  • Δεν αλλοιώνεται το χρώμα του με τον φυσικό ή τον τεχνητό φωτισμό
  • Η αντοχή του παραμένει πρακτικά σταθερή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες
  • Επειδή ο χάρτινος πυρήνας του μπορεί να αλλοιωθεί σημαντικά από το νερό κατά την τοποθέτησή του χρειάζεται πολύ καλή μόνωση στις ενώσεις (π.χ. στους πάγκους εργασίας)
  • Αντέχει στα γδαρσίματα και στους διάφορους λεκέδες και
  • Καθαρίζεται εύκολα μιας και αντέχει σε διάφορα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης.

Όπως αναφέρθηκε μια πολύ σημαντική ιδιότητα του Βακελίτη είναι  ο περιορισμός που επιφέρει στην ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που έχει να κάνει με την υγιεινή και την καθαριότητα των επιφανειών από Βακελίτη. Αποτελέσματα ερευνών κατέδειξαν μείωση του αριθμού των βακτηρίων που βρίσκονται σε τέτοιες επιφάνειες έως και 99% μέσα σε 24 ώρες. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη ενός χημικού κατά την παραγωγή του HPL που προστατεύει από τα βακτήρια και δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία των ανθρώπων.

Χρήσεις Βακελίτη

Παλαιότερα το HPL δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους αρχιτέκτονες ή/και τους σχεδιαστές, επειδή το υλικό κατασκευής του θεωρούνταν ότι μειώνει την ποιότητα και την αισθητική του αξία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το μειονέκτημα του φθηνού υλικού και τρόπου κατασκευής μετατράπηκε σε πλεονέκτημα λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τη σημαντική αντοχή του σε διάφορες καταπονήσεις. Ως εκ τούτου, το HPL δεν χρησιμοποιείται πλέον μόνο σε πάγκους εργασίας αλλά και σε έπιπλα κουζίνας από βακελίτη, σε ντουλάπες υπνοδωματίων, σε γραφεία, βιβλιοθήκες, για επενδύσεις διαχωριστικών – τοίχων – εσωτερικών πορτών και γενικά για διακόσμηση διαφόρων επιφανειών.

Ανακαίνιση Κουζίνας με Χρήση Βακελίτη σε Ντουλάπια Πάγκους

Ντουλάπια Κουζίνας με Πορτάκια από Βακελίτη

Είναι μια πολύ καλή επιλογή για οικονομική και διαχρονική ανακαίνιση κουζίνας μιας και  τα πορτάκια από βακελίτη αντέχουν στις φθορές που προκαλούνται από χτυπήματα, γδαρσίματα κ.α. Έτσι είναι δυνατόν να συνδυάσετε αισθητική ποιότητα και αντοχή στο χρόνο. Αυτού του είδους τα πορτάκια θα τα βρείτε πλέον ακόμα και στις καλύτερες εταιρείες κουζίνας, όπου οι υψηλής ποιότητας εκδόσεις προσφέρουν επιπλέον αντοχή σε βακελιτική κουζίνα και η πρόοδος στο φινίρισμα καθιστά δύσκολη τη διάκρισή τους από άλλα είδη. Για τα πορτάκια μπορεί κάποιος να βρει διάφορα πάχη του υλικού.

Πάγκοι Εργασίας

Συνήθως το πάχος κάθε στρώσης χαρτιού του πυρήνα του HPL είναι 0,7 mm και επικολλάται πάνω σε νοβοπάν για μεγαλύτερη αντοχή. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, χρώματα και ποιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σημεία ένωσης και στήριξης του πάγκου, τα οποία πρέπει να στεγανοποιηθούν με χρήση κατάλληλων μονωτικών υλικών ώστε να αποφευχθεί η είσοδος νερού στον πυρήνα του HPL (προτιμήστε το ανθυγρό αυτό με το πρασινωπό χρώμα στο εσωτερικό του). Η χρήση πάγκου εργασίας από βακελίτη συνιστάται ανεπιφύλακτα σε περιπτώσεις που επιδιώκεται οικονομική ανακαίνιση κουζίνας και αντοχή στον χρόνο.

Η ανάγκη να εναρμονίζεται η εικόνα της σύγχρονης κουζίνας με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι ολοένα και πιο επιτακτική.

Για μια ιδανική ανακαίνιση σπιτιού που θα καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών της και τις  νέες τάσεις σε χρώματα, σχέδια και υλικά καλύπτοντας τα γούστα του κάθε χρήστη με μοναδικό τρόπο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία μας και στους εξειδικευμένους συνεργάτες της.

Ανακαίνιση Κουζίνας με Χρήση Βακελίτη σε Ντουλάπια Πάγκους