Ακριβώς όπως φοράτε ένα παλτό για να κρατήσετε τη ζεστασιά σας και να μη διαφύγει από το σώμα σας, έτσι και η θερμομόνωση σε μία ανακαίνιση κρατά ζεστό τον αέρα μέσα στο σπίτι σας. Ομοίως, μπορεί να συγκρατήσει τον ζεστό αέρα να μη διεισδύσει στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος όταν το σπίτι ή ο χώρος της επιχείρησής σας έχει επαρκή θερμομόνωση και θερμοπρόσοψη και αυτό επιτυγχάνεται με μια τυπική ανακαίνιση.

Η θερμότητα είναι ενέργεια και ως εκ τούτου μεταφέρεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: την αγωγιμότητα, τη μεταφορά και την ακτινοβολία.

Η ενέργεια θερμότητας που διέρχεται από υλικό σε υγρό, αέριο ή στερεό αναφέρεται ως αγωγιμότητα. Διάφορα υλικά είναι θετικά για τη διεξαγωγή θερμότητας. Για παράδειγμα, μερικά μεταλλικά υλικά δημιουργούν καλούς αγωγούς θερμότητας όπως είναι ο χρυσός και ο χαλκός. Ωστόσο, το ξύλο δεν είναι καλός αγωγός.

Τα αέρια και τα υγρά είναι κακοί αγωγοί θερμότητας, αλλά είναι καλοί για τη μεταφορά θέρμανσης. Για παράδειγμα, οι φούρνοι λειτουργούν μεταφέροντας ενέργεια θερμότητας στον αέρα μέσα στο φούρνο. Αυτή η θερμότητα μαγειρεύει ότι είναι μέσα στο φούρνο. Ωστόσο, ο εξωτερικός φούρνος έχει θερμομονωτικό υλικό μέσα σε αλουμινένιο ή μεταλλικό ντουλάπι. Αυτό συγκρατεί όλη αυτή την ενέργεια από τη διαφυγή.

Μια άλλη μορφή μεταφοράς θερμότητας είναι η ακτινοβολία. Αυτή η ενέργεια προβάλλεται από ένα θερμό στοιχείο, όπως ο ήλιος, και ταξιδεύει ελεύθερα μέσα από την ατμόσφαιρα. Η ακτινοβολούμενη θερμότητα απορροφάται από οποιαδήποτε επιφάνεια συναντά. Όσο πιο σκοτεινή είναι η ουσία, τόσο πιο πολύ θερμότητα απορροφάται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας ξυπόλητος στην άσφαλτο είναι πολύ πιο επιζήμιο από το να πατήσει σε ένα τσιμεντένιο πεζοδρόμιο. Όταν φοράτε σανδάλια από καουτσούκ ή παπούτσια και εισάγετε ένα προστατευτικό φράγμα ανάμεσα στο δέρμα σας και το ζεστό έδαφος, είναι σαν να έχετε μόνωση στο δέρμα σας.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης θερμομόνωσης στις οροφές και τις τοιχοποιίες ενός κτιρίου είναι οι εξής:

1: Αποτρέπει τη μετάδοση της θερμότητας από τα εξωτερικά τοιχώματα του κτιρίου που συλλέγουν τη θερμότητα από τον ήλιο.
2: Αποφεύγετε τη διαφυγή θερμού ή ψυχρού αέρα από τα εσωτερικά δωμάτια προς τα έξω.
3:Μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη απόδοση από ένα σύστημα θέρμανσης και ψύξης επειδή λιγότερη θερμότητα διαφεύγει ή εισέρχεται σε ένα κτίριο.

Λόγω της θερμομόνωσης που επιτυγχάνεται με την ανακαίνιση σπιτιού, ένα δωμάτιο παραμένει πιο δροσερό το καλοκαίρι και θερμότερο το χειμώνα από το εξωτερικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, το δωμάτιο που διαθέτει θερμομόνωση προσφέρει άνεση τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Λόγω της θερμικής μεταφοράς μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου είναι περιορισμένη η κατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας δωματίου.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης στις στέγες. Λόγω των θερμικών τάσεων, τα στρώματα στέγης τείνουν να σπάσουν. Αυτά τα φαινόμενα θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό. Γενικά, τα μονωτικά υλικά είναι πολύ ελαφρύτερα από τα χρησιμοποιούμενα brickbat coba ή το σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους στην πλάκα της οροφής.

Άλλα πλεονεκτήματα θερμομόνωσης:

  • Μη Τοξικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας με αποτέλεσμα μειωμένο κόστος
  • Κόστος λειτουργίας κλιματισμού.
  •  Μείωση του κόστους συντήρησης.
  •  Καμία απορρόφηση θερμότητας και μετέπειτα διασπορά της.
  •  Η θερμοκρασία μειώνεται από 5oC σε 10oC ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.Μπορείτε να ελέγξετε τη μόνωσή σας, αλλά εξετάζοντας τι υπάρχει μέσα στους τοίχους είναι ένα άλλο θέμα. Ανεβείτε στον χώρο της σοφίτας σας με ένα ισχυρό φακό. Κοιτάξτε το διάκενο της σοφίτας και σημειώστε πού βρίσκεται η θερμομόνωση μεταξύ των δοκών. Αν μπορείτε να δείτε τις πλευρές των δοκών, ίσως χρειαστεί να κάνετε μόνωση κατά την ανακαίνιση.

Η θερμομόνωση των τοίχων του κτιρίου έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας στα κτίρια που οδηγεί στη μείωση των εκπομπών CO2. Η τοποθέτηση μιας θερμομόνωσης ενός εξωτερικού τοίχου κτιρίου μπορεί να προσεγγιστεί ως οικονομική επένδυση ως προς τις οικονομικές πτυχές. Στην επένδυση αυτή το κόστος σχετίζεται με την αγορά, τη μεταφορά και την τοποθέτηση της μόνωσης, ενώ τα κέρδη συνδέονται με τη μείωση της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου. Ο επαγγελματίας καθορίζει το βέλτιστο πάχος της μονωτικής στρώσης που δίνει τη μέγιστη καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης θερμομόνωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, οι καλύτερες δυνατές μορφές θερμομόνωσης προσδιορίστηκαν μέσω μιας βελτιστοποίησης δύο κριτηρίων για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί για τη θερμομόνωση στις ανακαινίσεις σπιτιών το σύστημα kelyfos το οποίο απαρτίζεται από συγκεκριμένα υλικά και έχει ως βάση του την εξηλασμένη πολυστερίνη. Αν θελήσετε κι εσείς να έρθει κάποιος αρμόδιος από την εταιρεία μας για να σας εξηγήσει αλλά και να διαπιστώσει αν χρειάζεστε ενεργειακή αναβάθμιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.