fbpx

Η ανοδική υγρασία μπορεί να επηρεάσει περισσότερους παράγοντες από την εμφάνιση ενός κτηρίου και είναι η αφορμή για μία ανακαίνιση. Μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση της τοιχοποιίας, να προωθήσει την αποσύνθεση του ξύλου και να δημιουργήσει ανθυγιεινές συνθήκες για τους διαμένοντες σε ένα χώρο. Τα παλιά κτίρια πρέπει να «αναπνέουν». Ενώ τα σύγχρονα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονα πρότυπα μονώσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται μια ανακαίνιση σπιτιού.

Επειδή τα περισσότερα παλιά κτίρια κατασκευάστηκαν με συμπαγή τοιχώματα χωρίς αδιάβροχα στρώματα και αρχικά δεν είχαν τσιμεντοκονία, η βροχή ή η υγρασία μπόρεσαν να εισέλθουν ευκολότερα. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός. Ο υψηλός βαθμός εξαερισμού θα είχε εξατμίσει γρήγορα την υγρασία από τις διαπερατές εσωτερικές επιφάνειες ή εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων. Πριν προγραμματίσετε μια ανακαίνιση και τους τρόπους αντιμετώπισης μάθετε τα αίτια.

Αιτίες της υγρασίας

Συμπύκνωση υγρασίας αέρα

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν τον εξαερισμό σε παλαιά κτίρια, όπως τα διπλά τζάμια, αυξάνουν τη σχετική υγρασία. Η υγρασία δημιουργείται επίσης από τους σύγχρονους τρόπους ζωής που παράγουν μεγάλες ποσότητες υδρατμών, από το μπάνιο, το μαγείρεμα και το πλύσιμο. Η συμπύκνωση θα λάβει χώρα σε οποιαδήποτε επιφάνεια κάτω από ένα υγρό σημείο. Η διάμεση συμπύκνωση εντός των πόρων των υλικών μειώνει τη θερμομόνωση και αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο συμπύκνωσης.

Διεισδυτική υγρασία

Οι στέγες, οι καμινάδες, και άλλα εκτεθειμένα μέρη ενός κτιρίου είναι πιο ευαίσθητα στη διείσδυση της βροχής, ειδικά όταν η πρόσβαση στη συντήρηση είναι δύσκολη. Οι συνδέσεις στις στέγες είναι πιθανές κηλίδες προβλημάτων, με το νερό να εκμεταλλεύεται ελαττωματικές ρωγμές ή τρύπες που μπορούν να δώσουν πρόσβαση στη μετάδοση της υγρασίας.

Η συμπυκνωμένη και παρατεταμένη διαβροχή των τοίχων και των εξωτερικών δομικών στοιχείων προκύπτει από ανεπαρκώς διατηρούμενα μέρη προκαλούν υδρορροές που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα δομικά σημεία.

Εσωτερική διαρροή

Αυτό οφείλεται σε υπερχείλιση λουτρών ή ντους, σωλήνες, σταδιακή διάσπαση αρμών σωλήνων, διαρροές από πλυντήρια ρούχων ή πλυντήρια πιάτων και τυχαία ζημιά.

Υγρασία δαπέδων

Τα δάπεδα από σκυρόδεμα ή τα αδιαπέραστα καλύμματα οδηγούν επίσης την υπερβολική υγρασία στις βάσεις των κοντινών τοίχων (συμπεριλαμβανομένων των καπνοδόχων), όπου ανυψώνονται με ανοδική δράση. Εκτός από την αύξηση της υγρασίας, η υγρασία κάτω από το έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εδάφους γύρω από το κτίριο σας, τα οποία αυξάνονται αδικαιολόγητα. 

Ανακαίνιση σπιτιού – Δράσεις για την υγρασία

Μια ανακαίνιση, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθεί θερμομόνωση είναι απολύτως απαραίτητη. Τα οφέλη της υπερβαίνουν κατά πολύ το αρχικό κόστος όσον αφορά την τιμή, την άνεση και το περιβάλλον. Τα περισσότερα νέα σπίτια είναι χτισμένα με ήδη εφαρμοσμένη θερμομόνωση, ωστόσο υπάρχουν πολλά που παραμένουν χωρίς οποιαδήποτε μορφή μονωτικών υλικών ή εκείνα που έχουν ανάγκη να ανανεωθούν. Είκοσι έως τριάντα χρόνια είναι η μέση περίοδος που η θερμική μόνωση παραμένει στα βέλτιστα επίπεδα απόδοσης, μετά από αυτό ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε την υπάρχουσα μόνωση, ωστόσο τα υλικά μπορεί ακόμα να λειτουργούν καλά.

Εάν δεν έχετε θερμομόνωση στο σπίτι σας ή σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τρόπο που θεωρείται προσωρινός, θα θέλαμε να σας προτείνουμε τέσσερις λόγους για να σκεφτείτε τη θερμομόνωση.

  •  Ενεργειακή απόδοση
  •  Έξοδα
  •  Ίδιες θερμοκρασίες
  •  Καλύτερη διαβίωση

Η θερμομόνωση είναι ενεργειακά αποδοτική επειδή μειώνει την ανάγκη θέρμανσης και ψύξης στο σπίτι, εξοικονομώντας φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό όλο το χρόνο. Οι τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σύγχρονων μονωτικών υλικών έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από ότι οι συσκευές και τα gadgets που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση και την ψύξη των σπιτιών μας.

Επειδή θα έχετε μικρότερη ανάγκη το σύστημα  θέρμανσης ή τον κλιματισμό σε ηπιότερη χρήση κατά τις θερμότερες εποχές, θα εξοικονομήσετε χρήματα. Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθούν αρκετά στις τιμές τους, επειδή το σπίτι σας θα διαθέτει μια αυτορυθμιζόμενη θερμοκρασία καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Γεγονός που βελτιώνει και την παραμονή στον χώρο.

Με αυτό εννοούμε ότι τα σημεία του σώματός σας δεν θα είναι ψυχρότερα ή θερμότερα μεταξύ τους και το εσωτερικό κάθε δωματίου δεν θα επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου. Έτσι, το καλοκαίρι, το σαλόνι σας θα παραμείνει δροσερό και το χειμώνα το χιονισμένο κτίριο έξω από την πόρτα σας δεν θα κάνει το καθιστικό σας κρύο.

Διερεύνηση της ανοδικής υγρασίας

Η επιστημονική ανάλυση μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βοήθημα για την ακριβή διάγνωση ενός προβλήματος, αλλά η σημασία της όρασης, της αίσθησης και της οσμής σας δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν τη χρήση μετρητών ηλεκτρικής αντίστασης και χωρητικότητας, επιτόπιους μετρητές υγρασίας, υγρομετρητές και ανάλυση αλάτων.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Ένα συχνό λάθος είναι η διάγνωση της αύξησης της υγρασίας καθαρά με βάση τις υψηλές ηλεκτρικές μετρήσεις υγρασίας. Αυξημένες αναγνώσεις μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία αλάτων από προηγούμενη υγρασία ή, εάν δεν υπάρχουν άλατα, μια συνεχιζόμενη συμπύκνωση ή πιθανό διεισδυτικό πρόβλημα υγρασίας. Η συνεχής παρακολούθηση είναι συχνά απαραίτητη για να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία ενός προβλήματος υγρασίας.

Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί εξειδικευμένα υλικά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υγρασίας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μοιραστείτε το!