Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο χρήσιμα προγράμματα της οικονομίας των προηγούμενων ετών ήταν το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Ανέκαθεν ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδομής στην Ελλάδα ήταν κινητήριος δύναμη για πολλές εργασίες. Πέρα από αυτό όμως οι Έλληνες έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση και αγάπη για τα σπίτια μας. Σε αντίθεση με πολλούς λαούς του εξωτερικού δίνουν σημασία σε άλλες επενδύσεις. Η Ανακαίνιση με το Εξοικονομώ κατ’ οίκον αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για χιλιάδες ανθρώπους να αλλάξουν το σπίτι τους και μαζί της ζωή τους.
Ανακαίνιση με Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Αναλυτικά οι παροχές του Εξοικονομώ κατ’ οίκον

 • ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ – Αντικαταστήστε τα παλιά σας κουφώματα με νέα κουφώματα ξύλινα, αλουμινίου ή PVC. Επίσης μπορείτε να βάλετε Ρολό, ή Εξώφυλλο και τέντες.
 • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ – Βάλτε ένα σύστημα θερμομόνωσης στην τοιχοποιία , στην οροφή, ή την πυλωτή του σπιτιού σας. Περιορίσετε τις απώλειες της θερμότητας του σπιτιού σας και αναβαθμίστε την ποιότητα ζωής σας.
 • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΨΥΞΗΣ – Περιλαμβάνει:  αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο, λέβητας υγραερίου, ενεργειακό τζάκι,κλιματιστικά, ξυλολέβητες, έξυπνους θερμοστάτες καθώς και άλλα συστήματα παρακολούθησης θέρμανσης.
 • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ –  Ηλιακός θερμοσίφωνας ή άλλα συστήματα θέρμανσης.

Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια

 • Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά τρεις κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).
 • Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις.
 • Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων
 • Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια

Από τις πολλές δυνατότητες και παροχές που μας μας δίνει το νέο Εξοικονομώ ξεχωρίζω δύο. Η πρώτη, πως είναι συνέχεια ανοιχτό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και όχι με τις ημερομηνίες που έχει ορίσει το κράτος. Η δεύτερη, πως δίνει έμφαση στο έξυπνο, μοντέρνο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε ριζικά το σπίτι σας σε όλα τα επίπεδα και να παραμείνει σύγχρονο για πολλά χρόνια.

Ποιος έχει δικαίωμα ένταξης στο νέο πρόγραμμα ;

 • Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών που προβλέπονται.
 • Στις επιλέξιμες κατοικίες υπάγονται μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, φέρουν οικοδομική άδεια, υπάγονται βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
 • Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας όπως προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Κατηγορίες Επιδότησης

Κατηγορία

Ατομικό εισόδημα

Οικογενειακό εισόδημα

Ποσοστό επιδότησης

                      1  Έως 10,000  Έως 20,000

60%

                      2  10,001-15,000  20,001-25,000

50%

                      3  15,001-20,000  25,001-30,000

40%

                      4  20,001-25,000  30,001-35,000

35%

                      5  25,001-30,000  35,001-40,000

30%

                      6  30,001-35,000  40,001-45,000

25%

                      7  35,001-40,000  45,001-50,000

Άτοκο δάνειο

 

Γιατί να ανακαινίσω το σπίτι μου με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον;

Το εξοικονομώ είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας συνολικά. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ο οικονομικός. Η επιδότηση που δίνεται και είναι από κονδύλια του κράτους και της Ευρώπης είναι τόσο μεγάλη που καθιστά αυτή την επένδυση τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων σας. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι πως στο μέλλον η τάση για έξυπνο/οικολογικό σπίτι δεν θα είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική. Περίπου όπως ισχύει και με τα παλαιότερα αυτοκίνητα σήμερα.

Ποιον να εμπιστευτώ για ανακαίνιση με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Στην Fouskas Construction έχουμε καταλάβει από καιρό τη σημασία ενός ”έξυπνου”, ενεργειακά αυτόνομου σπιτιού. Εδώ και καιρό προσφέρουμε λύσεις και πακέτα ανακαίνισης. Εκμεταλλευτείτε τα μοναδικά μας πακέτα που περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα εργασιών για να μεταμορφώσουν το σπίτι σας συνολικά. Η εμπειρία μας στο χώρο των ανακαινίσεων και της οικοδομής είναι τέτοια που αποτελεί εγγύηση πως θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του προγράμματος!

Διαβάστε στο blog μας περισσότερα tips και συμβουλές για ανακαίνιση σπιτιού