fbpx

Οι μονοκατοικίες αποτελούν δημοφιλή επιλογή στέγασης για οικογένειες στην πόλη. Αν ζείτε σε μονοκατοικία που δεν είναι ενεργειακά αποδοτική, τότε ανακαινίζοντάς την θα την κάνετε να ξαναζωντανέψει. Η ανακαίνιση της μονοκατοικίας στην πόλη είναι ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να ζήσετε σ’ ένα καλύτερο περιβάλλον.

Μπορείτε να την κάνετε να έχει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, και να σας παρέχει ταυτόχρονα ένα καλό επίπεδο άνεσης. Αυτό θα το καταφέρετε με πολλούς τρόπους, όπως με την προσθήκη μόνωσης, τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, τη σφράγιση τυχόν διαρροών αέρα και άλλα.

Ανακαινίζοντας τη μονοκατοικία σας μπορείτε να έχετε μεγάλα οφέλη και να προσφέρετε στην οικογένειά σας υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Για να βελτιώστε την ενεργειακή απόδοση της μονοκατοικίας σας, αυτές οι 3 + 1 Συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Συμβουλή 1: Μόνωση

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πώς να κάνουν τα σπίτια τους πιο ζεστά και ενεργειακά αποδοτικά. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μονώσετε τη μονοκατοικία σας. Έτσι θα διατηρήσετε τη ζέστη μέσα και το κρύο έξω, εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μόνωσης είναι ο αφρός ψεκασμού. Μπορείτε να τον εφαρμόσετε απευθείας στους τοίχους και τις οροφές του σπιτιού σας και να καλύψετε τυχόν κενά ή ρωγμές. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να στεγανοποιήσετε τυχόν περιοχές στο σπίτι σας.

Για να μονώσετε την οροφή σας υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θα εξαρτηθεί από τον τύπο της οροφής που έχετε. Εάν έχετε κεκλιμένη οροφή, για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετική μέθοδο μόνωσης από ό,τι εάν έχετε μια επίπεδη οροφή.

Μια επιλογή μόνωσης της στέγης είναι να χρησιμοποιήσετε μονωτικές ράβδους από υαλοβάμβακα. Υπάρχουν σε προ-κομμένα μεγέθη που καθιστούν εύκολη την εγκατάσταση και παρέχουν καλή κάλυψη σε μεγάλη περιοχή. Εάν έχετε μικρό προϋπολογισμό ίσως να τους προτιμήσετε επειδή έχουν σχετικά μικρό κόστος.

Ανακαίνιση της Μονοκατοικίας - Μόνωση στέγης

 

Συμβουλή 2: Παράθυρα και Πόρτες

Μια άλλη επιλογή για τη μόνωση του σπιτιού σας είναι να τοποθετήσετε νέα παράθυρα και πόρτες.

Αν βάλετε ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα θα κρατήσετε τη ζέστη μέσα και το κρύο έξω το χειμώνα ή το αντίστροφο το καλοκαίρι. Επίσης, θα εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας. Οι νέες πόρτες και τα καινούρια παράθυρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά τόσο στο κόστος θέρμανσης όσο και στο κόστος ψύξης.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ενεργειακά αποδοτικών θυρών και παραθύρων στην αγορά σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία υλικών, όπως ξύλο, βινύλιο, υαλοβάμβακα και αλουμίνιο. Διαλέξτε το στυλ που ταιριάζει καλύτερα με την εμφάνιση του σπιτιού σας.

Όταν θα επιλέξετε νέες πόρτες και παράθυρα για το σπίτι σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το κλίμα στο οποίο ζείτε. Επίσης, για την εγκατάστασή τους είναι σημαντικό να ζητήσετε έναν επαγγελματία, για να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σωστά, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με ρεύματα ή υγρασία.

Με νέες πόρτες και παράθυρα, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά θα αυξήσετε και την αξία του σπιτιού σας. Για την ανακαίνιση της μονοκατοικίας στην πόλη, οι νέες πόρτες και παράθυρα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας σας!

Ανακαίνιση της μονοκατοικίας - Παράθυρα ενεργειακά αποδοτικά

 

Συμβουλή 3: Θέρμανση και Ψύξη

Η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση στο σπίτι σας. Εάν το σύστημά σας είναι ξεπερασμένο, μπορεί να είναι ώρα για αναβάθμιση. Ορισμένα συστήματα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από άλλα, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν κάνετε μια αγορά.

Ας δούμε μερικές ιδέες για θέρμανση και ψύξη:

Ενεργειακά τζάκια. Είναι μια πιο ενεργειακά αποδοτική σόμπα ξύλου με σύστημα ανεμιστήρα, που σπρώχνει ζεστό αέρα μέσα στο δωμάτιο χωρίς να παράγει καπνό.

Ενδοδαπέδια θέρμανση. Θερμαίνει το δωμάτιο από το δάπεδο αντί να χρησιμοποιεί καλοριφέρ ως κύρια πηγή θερμότητας.

Άλλα ενεργειακά αποδοτικά μέσα θέρμανσης είναι οι Αντλίες Θέρμανσης, το Φυσικό αέριο, οι Θερμοπομποί (όπως για παράδειγμα υπέρυθρης ακτινοβολίας), οι Σόμπες Βιομάζας (Pellet) κ.λπ.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε air condition θέρμανσης-ψύξης υψηλής ενεργειακής κλάσης για να έχετε καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Μια ενεργειακά αποδοτική μέθοδος ψύξης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε βασικούς χώρους του σπιτιού. Οι ανεμιστήρες κυκλοφορούν αέρα και κάνουν τα δωμάτια πιο δροσερά χωρίς να καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

Ανακαίνιση της μονοκατοικίας - Ενεργειακό τζάκι

Συμβουλή 4. Τακτική συντήρηση

Ανεξάρτητα από τον τύπο του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης που θα επιλέξετε, η τακτική συντήρηση θα συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής του. Προγραμματίστε μια ετήσια συντήρηση για τον λέβητά σας ή για τα air condition του σπιτιού για να τα διατηρήσετε σε μέγιστη απόδοση. Αυτά τα απλά βήματα θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα ζεστό σπίτι όλο το χειμώνα ή δροσερό το καλοκαίρι και να διατηρήσετε παράλληλα χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Ανακαίνιση της μονοκατοικίας στην πόλη

Η ανακαίνιση της μονοκατοικίας στην πόλη σίγουρα αξίζει τον κόπο. Όχι μόνο θα αυξήσετε την αξία του σπιτιού σας, αλλά θα μπορείτε επίσης να απολαύσετε όλα τα οφέλη της διαμονής σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι, πιο άνετο και ενεργειακά αποδοτικό. Θα σας δώσει την ευκαιρία να φτιάξετε το σπίτι σας σύμφωνα με το δικό σας γούστο. Έτσι, αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το σπίτι σας, προχωρήστε!

Μοιραστείτε το!