fbpx

Η εμφάνιση υγρασίας και μούχλας σε μια ανακαίνιση ή σε έναν επαγγελματικό χώρο είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως τα παλαιότερα κτίρια. Η ανοδική υγρασία αποτελεί κυρίως πρόβλημα παλαιότερων σπιτιών και προκαλείται από την κακή θεμελίωση. Οι νέες κατασκευές σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας και του σύγχρονου σχεδιασμού είναι ενεργειακά πιο πλήρεις σε σχέση με παλιότερες με αποτέλεσμα η εμφάνιση υγρασίας και κατά συνέπεια της μούχλας να μειώνεται σημαντικά. Όσον αφορά τις παλαιότερες κατασκευές η αντιμετώπιση της υγρασίας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική διότι κινδυνεύει η υγεία των χρηστών. Η υγρασία και η μούχλα δημιουργούνται κυρίως από τις μεταβολές της θερμοκρασίας, στο ταβάνι (λόγω των «θερμογεφυρών», δηλαδή επιφανειών σκυροδέματος χωρίς ή με ελαττωματική μόνωση που είναι ψυχρότερες από τις υπόλοιπες με επαρκή μόνωση), στους τοίχους (κυρίως βορινούς), στις ντουλάπες και σε άλλα σημεία. Η ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης της υγρασίας είναι επιτακτική για έναν καθαρό και  υγιεινό χώρο διαμονής.

Ανοδική Υγρασία

Υπάρχουν πολλές μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια, όπως η ανοδική υγρασία η όποια μπορεί να βλάψει τους τοίχους μέχρι και σε 1,5μ ύψος (κυρίως σε ισόγειες κατοικίες). Η Ανοδική Υγρασία είναι η σχεδόν κάθετη προς τα πάνω αργή ροή του νερού μέσα στα πορώδη δομικά υλικά και ταλαιπωρεί πολλούς ιδιοκτήτες που προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτό το σοβαρό και δύσκολο πρόβλημα στεγανοποίησης.

Η Ανοδική Υγρασία εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

  • Εμφάνιση αλάτων σε κυματοειδή μορφή
  • Εμφάνιση στον εξωτερικό τοίχο λευκών νιφάδων λόγω των αλάτων (εξάνθηση αλάτων).
  • Προοδευτική καταστροφή της επιφάνειας του τοίχου (διάβρωση)
  • Φουσκώματα και αποκολλήσεις επιχρισμάτων και βαφών
  • Ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων

Οι βλάβες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές (αποδόμηση και πτώση επιχρισμάτων, διάβρωση κλπ.) αλλά και ασήμαντες που μπορούν εύκολα να αποκατασταθούν, κάτι που δεν γίνεται σε περιπτώσεις σοβαρών βλαβών. Η Ανοδική Υγρασία είναι δύσκολα αναγνωρίσιμη. Πολλές φορές συγχέεται με περιπτώσεις εισροής νερού ή και υγρασίας συμπύκνωσης.

η Ανοδική Υγρασία προκαλεί τα εξής προβλήματα:

  • Προκαλεί καταστροφές και διάβρωση στην τοιχοποιία του κτιρίου
  • Εμφανίζει μούχλα και μύκητες στο σοβά και τον τοίχο
  • Προκαλεί ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης (μπορεί να προκαλέσει άσθμα, αρθριτικά, ρευματικά και να ευνοήσει την ανάπτυξη ιών γρίπης)
  • Αυξάνει το κόστος θέρμανσης
  • Οι εργασίες αποκατάστασης-επιδιόρθωσης κοστίζουν αρκετά

Αντιμετώπιση προβλήματος

Εάν παρατηρήσετε ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα υγρασίας όταν είστε έτοιμοι να κάνετε μία ανακαίνιση, σας προτείνουμε να προτιμήσετε την βοήθεια μιας εξειδικευμένης εταιρείας για την έγχυση ειδικού υλικού στον τοίχο. Η άμεση αντιμετώπιση της εμφάνισης της υγρασίας συνεπάγεται πιο οικονομική αποκατάσταση και μικρότερο κίνδυνο για την υγεία σας. Η διαδικασία αυτή κοστίζει αρκετά αλλά θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα είναι περιορισμένο μπορείτε να το αντιμετωπίσετε απλώνοντας στο εσωτερικό τμήμα της τοιχοποιίας ένα στεγανωτικό επίχρισμα. Η εξωτερική μόνωση προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από την υγρασία και δεν επιτρέπει την εμφάνιση μούχλας στο εσωτερικό της κατοικίας. Οι εξωτερικές επιφάνειες είναι καλό να καλύπτονται με στεγανά υλικά έως και 50 εκ. από το έδαφος γιατί αυτό το τμήμα επιβαρύνεται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες. Σε μία ανακαίνιση η σωστή επιλογή των υλικών θερμομόνωσης, ανθεκτικών  στο χρόνο και με  χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή υδατοαπορρόφηση, θα προσφέρει προστασία και στεγάνωση με διάρκεια στο χρόνο.

Η εταιρεία μας έχει εξειδικευμένα συνεργεία και χρησιμοποιεί σύγχρονα υλικά για την αντιμετώπιση της ανοδικής υγρασίας από το έδαφος. Είμαστε στη διάθεσή σας στα πλαίσια της ανακαίνισης του διαμερίσματος, της μονοκατοικίας ή ακόμα και του επαγγελματικού χώρου σας, να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υγρασίας αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μοιραστείτε το!