Το να φιλοξενείς επισκέπτες στο σπίτι είναι συνήθως κάτι ευχάριστο! Πολλές φορές όμως, ακόμα και αν δεν το έχεις υπολογίσει είναι κάτι αναγκαίο. Κάποιος φίλος ή κάποιος συγγενής σίγουρα κάποια στιγμή θα χτυπήσει την πόρτα σου. Είτε πρόκειται να μείνουν απλά ένα βράδυ είτε για αρκετές ημέρες, το να έχεις λίγο παραπάνω χώρο για αυτούς θα σου λύσει τα χέρια. Βέβαια δεν είναι εφικτό να διαμορφώσεις όλο το σπίτι σου με βάση τη διευκόλυνση ενός φιλοξενούμενου. Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις είναι να κινηθείς στρατηγικά και να εξασφαλίσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος και χώρο, τη μέγιστη άνεση για τον φιλοξενούμενο και για εσένα. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Μα φυσικά το μπάνιο επισκέπτη!

Γιατί είναι σημαντικό το μπάνιο επισκέπτη

Ο λόγος είναι απλός. Το μπάνιο είναι ένα από το πιο σημαντικά δωμάτια του σπιτιού. Ένα από τα πιο αναγκαία. Σίγουρα ένα guest room θα έδινε άλλο αέρα στο σπίτι και σίγουρα θα ήταν χρήσιμο αλλά μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς αυτό. Ίσως με ένα μεγαλύτερο σαλόνι ή με έναν πολυμορφικό καναπέ. Το πρωί όμως όταν όλοι βιάζονται, όταν όλοι θέλουν να κάνουν ένα ντους και να φρεσκαριστούν δεν υπάρχει χώρος για υποχωρήσεις. Το μπάνιο είναι υπόθεση για έναν. Ακόμα και ο βασιλιάς πάει μόνος του.

Τι επιλογές υπάρχουν για ένα μπάνιο επισκέπτη

Εδώ υπάρχουν βασικά δύο φιλοσοφίες. Ένα κανονικό μπάνιο, αλλά μικρότερο σε μέγεθος από το κύριο ή ένα WC. Δηλαδή χωρίς ντουζιέρα. Πολλοί όταν βρίσκονται σε αναζήτηση νέας κατοικίας θεωρούν την ύπαρξη WC βασική προϋπόθεση. Το WC προσφέρει πολλές ανέσεις χωρίς να αφαιρεί ζωτικό χώρο από το σπίτι και κυρίως χωρίς να κοστίσει πολλά. Η εναλλακτική είναι όπως είπαμε η δημιουργία ενός πλήρους μπάνιου αλλά συνήθως αρκετά μικρότερου σε μέγεθος.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός μπάνιου επισκέπτη

Οποιαδήποτε επιλογή έχει αρκετά θετικά στοιχεία.

  • Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να διευκολύνουν τους επισκέπτες του σπιτιού. Όπως προαναφέραμε με 2 μπάνια χαρίζεις στον επισκέπτη σου την άνεση να έχει το δικό του χώρο για όσο χρειαστεί χωρίς να αισθάνεται βάρος και χωρίς να είναι κάποιος έξω από την πόρτα περιμένοντας τη σειρά του.
  • Βοηθούν στην οργάνωση του χώρου και των οικιακών δουλειών (πλυντήριο, στεγνωτήριο κλπ. ) Μπορείς να βάλεις όλες σου τις συσκευές σε ένα μπάνιο και να το χρησιμοποιήσεις και σαν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι.
  • Αυξάνουν την αξία του σπιτιού. Ένα σπίτι με δύο μπάνια ίσως κάνει τη διαφορά όταν έρθει η ώρα να νοικιάσετε ή να πουλήσετε. Δείτε το σαν επένδυση.
  • Σε περίπτωση που χαλάσει το ένα έχετε το άλλο. Πολλές φορές τυχαίνει να χαλάσουν τα υδραυλικά. Το να βρεις υδραυλικό μέσα στη νύχτα ή στην περίοδο μια καραντίνας όπως σήμερα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Το να έχεις εναλλακτική επιλογή όμως σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ασφαλής.
  • Εξασφαλίζεις τον προσωπικό σου χώρο. Πολλές φορές στο μπάνιο έχουμε πράγματα τα οποία δεν είναι για κοινή θέα. Άπλυτα ρούχα, φάρμακα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Με δύο μπάνια εξασφαλίζεις ότι δεν θα βρεθείς ποτέ σε δύσκολη θέση.
  • Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα του δεύτερου μπάνιου αφορά όλους αυτούς που διαθέτουν μεγάλη οικογένεια ή σκοπεύουν να κάνουν. Όταν υπάρχουν αρκετά παιδιά στο χώρο είναι εύκολο να ξεφύγουν τα πράγματα από πλευράς οργάνωσης και το δεύτερο μπάνιο είναι must! Ειδικά όταν υπάρχει ένα μωρό στο σπίτι, το να έχεις μια επιλογή σαν το δεύτερο μπάνιο για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βολικό.

 

Το μπάνιο επισκέπτη μπορεί να είναι μια καλή επένδυση.

Αν το σκεφτεί κάποιος μακροπρόθεσμα, το δεύτερο μπάνιο μπορεί να αυξήσει την αξία ενός σπιτιού συνολικά ακόμα και κατά 10%. Όπως είδαμε είναι πολλοί οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος ένα δεύτερο μπάνιο. Αυτό είναι κάτι που ο μελλοντικός αγοραστής ή ενοικιαστής του σπιτιού θα μελετήσει προσεκτικά πριν πάρει την τελική του απόφαση.

Επιπλέον εκτός από την πρακτική του πλευρά το μπάνιο μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο σχεδιαστικής έκφρασης. Αν δώσετε στον μηχανικό την απαραίτητη ελευθερία, μπορεί με λίγα χρήματα να φτιάξει ένα μπάνιο που όχι μόνο θα εξυπηρετεί τις πρακτικές σας ανάγκες αλλά θα είναι ένα πραγματικό στολίδι στο χώρο σας. Σίγουρα θα αυξήσει την αξία της επένδυσής σας αν γίνει σωστά.

 

Συνοψίζοντας:

Για πολλούς που ψάχνουν έναν τρόπο να ανανεώσουν το σπίτι τους και κατ’ επέκταση τη ζωή τους προτείνουμε να ξεκινήσουν από κάτι με σίγουρη επιτυχία. Κάτι που συνδυάζει την επένδυση, την χρησιμότητα και την ομορφιά. Αν γίνει με το σωστό τρόπο και με γνώμονα την ποιότητα και τα καλά υλικά ένα δεύτερο μπάνιο μπορεί να αλλάξει πραγματικά την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο άμεσα!