fbpx

Πολλές φορές η διαρρύθμιση και συνθήκες διαβίωσης  σε έναν χώρο δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Σε κάποιες νεόδμητες κατοικίες αλλά κυρίως σε κατοικίες παλαιάς κατασκευής όπου οι ιδιοκτήτες του προγραμματίζουν ανακαίνιση σπιτιού ή ανακαίνιση μπάνιου, παρατηρούνταν συχνά προβλήματα όπως εμφάνιση μούχλας, φθορές  στην τοιχοποιία και δεν καλύπτονται φυσικά επαρκώς οι ενεργειακές ανάγκες.

Λύση στα προβλήματα αυτά δίνουν τα συστήματα ξηράς δόμησης ή αλλιώς η γνωστή μας γυψοσανίδα. Πρόκειται για μια μείξη γύψου και πεπιεσμένου χαρτιού σε μορφή πλάκας με λεία επιφάνεια. Αν ψάχνετε οικονομικά πακέτα ανακαίνισης για το χώρο σας η τοποθέτηση γυψοσανίδας είναι ιδανική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, την κατασκευή ψευδοροφών, διαχωριστικών τοίχων, επένδυση τοίχων όπως επίσης και για την κάλυψη κατασκευαστικών ατελειών. Έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για ειδικές κατασκευές όπως ράφια, βιβλιοθήκες, καμπύλες κατασκευές κλπ. Η σύστασή της γυψοσανίδας προσδίδει σε αυτή χαρακτηριστικά ιδανικά για εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση καθώς και για οικονομική ανακαίνιση σπιτιού εφόσον αποφεύγεται το χτίσιμο και το σοβάτισμα. Ανάμεσα στα κενά που δημιουργούνται στις γυψοσανίδες, μπορεί να τοποθετηθεί μόνωση βελτιώνοντας την άνεση στον εσωτερικό χώρο, όπως επίσης να περάσουν σωλήνες ή καλώδια και να δημιουργηθεί ένα πιο καθαρό οπτικά αποτέλεσμα.

Η γυψοσανίδα είναι ένα δομικό στοιχείο που πληροί τις απαιτήσεις σε θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντοχή και αντισεισμικότητα.

Είδη γυψοσανίδας ανάλογα με τη χρήση της στο χώρο:

 • Πυράντοχη γυψοσανίδα (τζάκι)
 • Ανθυγρή γυψοσανίδα (W.C., κουζίνα, εξωτερικοί χώροι)
 • Ινογυψοσανίδα (σκληρή επιφάνεια, αντοχή στα χτυπήματα)
 • Τσιμεντοσανίδα (σκληρή επιφάνεια μεγάλης αντοχής, εξωτερική τοιχοποιία)
 • Ηχομονωτική γυψοσανίδα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ  ΓYΨOΣANIΔΩN

ΩΣ ΨΕΥΔΟΡΟΦΗ

Η εφαρμογή γυψοσανίδας ως ψευδοροφή μπορεί να δώσει το επιθυμητό ύψος σε ένα χώρο, να επιτρέψει την εύκολη τοποθέτηση και επικάλυψη εγκαταστάσεων (σωληνώσεις, κλιματισμός, μόνωση, θέρμανση, φωτισμός κτλ ), καθώς και  να βοηθήσει στην δημιουργία ειδικών κατασκευών ψευδοροφών όπως κεκλιμένες, θολωτές ή στρογγυλές. Η στερέωση τους γίνεται είτε με ξύλινο σκελετό αποτελούμενο από κύριες και δευτερεύουσες δοκούς, είτε σε μεταλλικό σκελετό αποτελούμενο από κύριους και δευτερεύοντες οδηγούς. Όταν γίνεται χρήση γυψοσανίδας μπορούν παράλληλα να γίνουν και οι εργασίες για τον φωτισμό των χώρων με τη δημιουργία χωνευτών φωτιστικών και κρυφού φωτισμού. Απλά και γρήγορα το φωτιστικό σύστημα  εγκιβωτίζεται στη γυψοσανίδα, η οποία αποτελεί ένα εύκολα επεξεργάσιμο υλικό. Με χρήση μεταλλικού σκελετού, μονωτικού υλικού ορυκτοβάμβακα και γυψοσανίδας μπορεί να γίνει η εσωτερική θερμομόνωση οροφών.

ΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ

Για μια οικονομική ανακαίνιση σε περιπτώσεις εσωτερικής διαμερισματοποίησης αλλά και όταν απαιτείται η κατασκευή τοιχοποιίας ως μεσοτοιχία διαμερισμάτων και λοιπών χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης, με ταυτόχρονη ικανοποίηση απαιτήσεων πυροπροστασίας, ηχομόνωσης, εγκιβωτισμού Η/Μ εγκαταστάσεων, υψηλών μηχανικών αντοχών, γίνεται χρήση γυψοσανίδων.

 • Οι γυψοσανίδες έχουν εξαιρετικές οικολογικές ιδιότητες που εξασφαλίζονται από την πρώτη ύλη του φυσικού ορυκτού γύψου. Ο γύψος είναι υλικό φιλικό, χωρίς τοξικές ουσίες και έχει την δυνατότητα να απορροφά την υγρασία του χώρου όταν αυτή είναι περισσότερη του κανονικού και να την αποβάλει όταν είναι λιγότερη.
 • Το πάχος των γυψοσανίδων ποικίλλει, με συνήθη τιμή αυτή των 12,5mm. Άλλα πάχη είναι αυτά των 15, 18, 20, 25 mm, ενώ για ειδικές εφαρμογές οι γυψοσανίδες παράγονται σε πάχος 6,5mm (για μικρής καμπυλότητας κατασκευές), 9,5mm (για κούτελα και διακοσμητικά στοιχεία) ή 10mm (Thermoboards). Το πάχος επηρεάζει την αντοχή, την ηχομόνωση και την πυροπροστασία. Το αυξημένο πάχος βελτιώνει τις αντίστοιχες ιδιότητες.
 • Οι γυψοσανίδες είναι δομικά στοιχεία που στερεώνονται εύκολα με βίδες σε μεταλλικό σκελετό, καρφιά σε ξύλινο σκελετό ή γυψόκολλες σε υπάρχουσα τοιχοποιία.
 • Βιδώνονται πάνω σε μεταλλικό σκελετό και στο ενδιάμεσο τοποθετείται μόνωση πετροβάμβακα (ινώδες μονωτικό υλικό με ηχομονωτικές ιδιότητες και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες).
 • Η γυψοσανίδα βάφεται όπως ένας τοίχος. Επίσης μπορεί να κολληθεί πλακάκι, πέτρα , μάρμαρο ή οτιδήποτε άλλο. Για το κρέμασμα των κάδρων ή άλλων στοιχείων δεν χρησιμοποιούμε πρόκες, αλλά ειδικά βύσματα στερέωσης.
 • Είναι ελαφρύ υλικό και αυτό καθιστά γρήγορη και απλή την τοποθέτησή του.
 • Οι γυψοσανίδες παρέχουν τη δυνατότητα επεμβάσεων και τροποποιήσεων και έχουν εύκολη προσαρμογή με κουφώματα θυρών ή υαλοστασίων.
 • Εξοικονομούν χώρο καθώς οι διαστάσεις και ο όγκος τους έχουν αισθητά μικρότερα μεγέθη από αυτά των τοίχων. Εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου (κατά περίπου 6%).

Η σπουδαιότητα των παραπάνω πλεονεκτημάτων ενισχύεται και από τον παράγοντα του κόστους, ο οποίος είναι αισθητά χαμηλός, λόγω του χαμηλού κόστους του ίδιου του υλικού, της καθαρής κατασκευής (μείωση μπαζών), της κορυφαίας αισθητικής (απόλυτα λείες επιφάνειες), της εύκολης μεταφοράς και της οικονομίας χώρου. Συνοψίζοντας, δημιουργούν όμορφους και άνετους χώρους και κάνουν πραγματικότητα την επιθυμία του καθένα για ένα ιδανικά ανακαινισμένο σπίτι!

ΕΥΠΑΘΗ ΣΗΜΕΙΑ

 1. Είναι προτιμότερο οι κατασκευές από γυψοσανίδες να στηρίζονται εξ ολοκλήρου στο δικό τους βοηθητικό σκελετό επειδή η εμφάνιση των ρωγμών είναι συνηθέστερη, όταν οι κατασκευές από γυψοσανίδες είναι σταθερά συνδεδεμένες με τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, στα οποία εφάπτονται.
 2. Στα χωρίσματα μεγάλου ύψους είναι καλό να δημιουργείται περιμετρικό περιθώριο που επιτρέπει μικρές μετακινήσεις των γυψοσανίδων, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από τις παραμορφώσεις που είναι δυνατό να υποστούν τα δομικά στοιχεία του κτιρίου που τις περιβάλλουν.
 3. Η ύπαρξη άκαμπτης επίστρωσης δαπέδου προστατεύει τα χωρίσματα γυψοσανίδων από τις πιθανές παραμορφώσεις των πλακών.

Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί υλικά για τις κατασκευές από γυψοσανίδα της εταιρείας KNAUF. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ανακαίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μοιραστείτε το!