Το επίδομα θέρμανσης φέτος έρχεται να ανακουφίσει πολλά νοικοκυριά που εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης καλούνται να πληρώσουν “τσουχτερούς” λογαριασμούς για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Αν συνδυαστεί βέβαια και με κάποιες ενεργειακές παρεμβάσεις τότε η εξοικονόμηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο χειμώνας έχει έρθει πια για τα καλά και η επιδότηση του κόστους θέρμανσης ήδη έχει αρχίσει να καταβάλλεται για κάποιους δικαιούχους. Ωστόσο, η προθεσμία των αιτήσεων παρατάθηκε έως την 13η Ιανουαρίου 2023 (από την αρχική της 9ης Δεκεμβρίου) προκειμένου να προλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση.

επίδομα θέρμανσης

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης και ποιος το δικαιούται.

Επίδομα θέρμανσης 2022/2023

1. Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις (εισοδηματικές και ακίνητης περιουσίας):

α. Εισοδηματικές

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται σε:

  • 000ευρώ αν είστε άγαμος, σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • 000 ευρώ αν είστε έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και υποβάλλετε κοινή ή ξεχωριστή φορολογική δήλωση χωρίς παιδιά (για κάθε παιδί το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ)
  • 000 ευρώ αν αποτελείτε μονογονεϊκή οικογένεια (το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί μετά το πρώτο).

β. Ακίνητης Περιουσίας

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας σας να ανέρχεται (βάσει των στοιχείων του ΕΝΦΙΑ 2022) μέχρι:

  • τις 200.000 ευρώ αν είστε άγαμος, σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • τις 300.000 ευρώ αν είστε έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή αποτελείτε μονογονεϊκή οικογένεια.

2. Ποιό το ύψος του επιδόματος;

Το ύψος του διαφοροποιείται ανά κατηγορία δικαιούχου και περιοχή. Γενικά πάντως το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ για αγορές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανση, πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, ο οποίος προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.

Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 100 ευρώ ή να ξεπεράσει τα 800 ευρώ (ή τα 1000 ευρώ για πολύ συγκεκριμένους οικισμούς).

Σημαντικό! Αν πέρυσι δεν λάβατε επίδομα ή λάβατε επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο και φέτος το “γυρίσατε” σε πετρέλαιο ή άλλη καύσιμη ύλη τότε το ανωτέρω επίδομα μπορεί να φθάσει τα 1600 ευρώ!.

3. Μπορεί να είστε δικαιούχος περισσότερων επιδομάτων θέρμανσης;

Όχι. Κάθε δικαιούχος λαμβάνειεπίδομαγια ένα μόνο είδος καυσίμου ή θερμικής ενέργειας και εφόσον κάνει αγορές αξίας μεγαλύτερης του επιδόματος ή ίσης με το διπλάσιο του εντός της οριζόμενης περιόδου (δηλαδή από 1/10/2022 έως 31/03/2023, ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης η περίοδος ξεκινά στις 14/10/2022).

4. Πώς λαμβάνετε το επίδομα;

Το επίδομα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσετε κατά την αίτηση σας στο myθέρμανση. Η καταβολή του γίνεται σε τρεις δόσεις και αφού καταχωρηθούν οι δαπάνες θέρμανσης με τα σχετικά δικαιολογητικά είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Θυμηθείτε πάντως ότι το επίδομα δεν θεωρείται εισόδημα και άρα δεν φορολογείται.

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

επίδομα θέρμανσης

Τί σημαίνει;

Όταν μιλάμε για ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού μιλάμε για παρεμβάσεις που στόχο έχουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας που το σπίτι χρειάζεται είτε για να παραμένει ζεστό το χειμώνα ή δροσερό το καλοκαίρι είτε για να εκτελούμε κάποιες εργασίες πιο οικονομικά (πχ όπως πλύσιμο).

Τί περιλαμβάνει;

Οι εργασίες που θωρακίζουν ενεργειακά ένα σπίτι εξαρτώνται κάθε φορά από τις ανάγκες του σπιτιού και των ιδιοκτητών του, την χρονιά κατασκευής και την παλαιότητα του, την περιοχή που βρίσκεται και τον προσανατολισμό του, τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κ.α.

Συνήθως όμως οι βασικότερες εργασίες “πράσινης” ανακαίνισης περιλαμβάνουν τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, αντικατάσταση κουφωμάτων με αλουμινίου και υαλοπινάκων με ενεργειακούς, αλλαγή καυστήρα και κλιματιστικών μονάδων με πιο σύγχρονα μοντέλα, τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων, τοποθέτηση συστημάτων θερμομόνωσης και εξωτερικών συστημάτων σκίασης (πχ τέντες),  μέχρι πιο απλές κινήσεις όπως η αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων με LED.

Γιατί αξίξει;

Μα φυσικά γιατί αυξάνει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μειώνοντας αντίστοιχα την απώλεια θέρμανσης και ψύξης και άρα και την κατανάλωση ενέργειας. Έχει εκτιμηθεί ότι για τις παραπάνω παρεμβάσεις απαιτείται μια 5ετία για απόσβεση ενώ η “αποκλιμάκωση” των λογαριασμών γίνεται σταδιακά εμφανής από τους πρώτους κιόλας μήνες μετά την ανακαίνιση.

Tip

Φανταστείτε πως με απλές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι σας και την  λήψη του επιδόματος θέρμανσης, μεγιστοποιήσετε το όφελος εξοικονόμησης πόρων, και βοηθάτε το περιβάλλον και …την τσέπη σας.

Συμπέρασμα

Ανεξαρτήτως αν ανήκετε ή όχι στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2022-2023 ένα είναι σίγουρο: αυτό που αξίζει πραγματικά να κάνετε είναι να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας.

Εν μέσω μια παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει, η καλύτερη, πιο αποδοτική και μακροπρόθεσμη λύση είναι να κάνετε μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην κατοικία σας προκειμένου να καταστεί λιγότερο ενεργοβόρα και να σας βοηθήσει να μειώσετε έτσι την κατανάλωση και την δαπάνη για την θέρμανση (και ψύξη) σας.

Από εμάς… Καλό Χειμώνα!