fbpx

Εξωτερική θερμομόνωση γνωστή και ως θερμοπρόσοψη  ή κέλυφος  είναι η τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού στην εξωτερική πλευρά (στις όψεις) των κτιρίων σε νέες ή παλαιές κατοικίες που υφίστανται ανακαίνιση. Είναι σαν να φοράτε ένα πανωφόρι στο σπίτι σας! Ουσιαστικά έτσι προστατεύεται το σπίτι σας από τη ζέστη και το κρύο, η διαμονή σας σε αυτό είναι πλέον πιο ευχάριστη και επιπλέον το κόστος για τη θέρμανση και δροσισμό του χώρου σας μειώνεται αισθητά. Τα θερμομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι  η διογκωμένη πολυστερίνη,  και σε ειδικές περιπτώσεις ο πετροβάμβακας ή εξηλασμένη πολυστερίνη. Ο τρόπος επιλογής της κατάλληλης εξωτερικής θερμομόνωσης εξαρτάται από την παλαιότητα ενός κτιρίου (αν πρόκειται για παλαιά κατασκευή εξετάζουμε την  θερμομονωτική του επάρκεια και αν μιλάμε για νεόδμητο λαμβάνουμε υπόψη την ενεργειακή του μελέτη), σε συνδυασμό με την κλιματική περιοχή στην οποία ανήκει και τη χρήση του. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι αναγκαία λύση αν επιδιώκουμε εξοικονόμηση ενέργειας και  οικονομία.

Όταν προβούμε σε μία οικονομική ανακαίνιση, για την θερμική προστασία του σπιτιού σας, το οποίο είτε δεν έχει θερμομόνωση στους τοίχους είτε αυτή δεν επαρκεί, συνίσταται ανεπιφύλακτα η εξωτερική θερμομόνωση.

Εξωτερική Θερμομόνωση στις Ανακαινίσεις Σπιτιών

Πώς λειτουργεί η εξωτερική θερμομόνωση στις ανακαινίσεις;

Πρόκειται για μια μορφή μόνωσης η οποία στερεώνεται εξωτερικά σε έναν υπάρχον ή σε ένα νεόδμητο κτίριο. Οι μονωτικές πλάκες υψηλών προδιαγραφών τοποθετούνται με σκοπό την προστασία και την διακοσμητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων. Γενικά ενισχύει το εξωτερικό κέλυφος της ιδιοκτησίας σας θωρακίζοντάς το από ρωγμές, θερμικές απώλειες και καιρικά φαινόμενα,  αυξάνοντας την αντοχή του στο πέρασμα των χρόνων. Για τη σωστή εφαρμογή και απόδοση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης  πρέπει να προσέξετε τα βασικά στοιχεία που το συνθέτουν όπως η κόλλα πρόσφυσης του θερμομονωτικού υλικού, το θερμομονωτικό υλικό και οι στρώσεις επιχρίσματος που προστατεύουν την εξωτερική θερμομόνωση.

Εξωτερική Θερμομόνωση στις Ανακαινίσεις Σπιτιών

Πλεονεκτήματα εξωτερικής Θερμομόνωσης

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία. Οι Θερμικές απώλειες από τους εξωτερικούς τοίχους ελαχιστοποιούνται και τα αποτελέσματα είναι ορατά κυρίως το καλοκαίρι. Μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα και δροσισμό κατά τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα να μειώνεται και το κόστος για θέρμανση και ψύξη (μείωση στην κατανάλωση του ρεύματος 45-60%).
  • Θερμομονώνεται το κτίριο πλήρως χωρίς να δημιουργούνται θερμογέφυρες (τα σημεία όπου διακόπτεται το θερμομονωτικό υλικό, και αποτελούν σημαντική πηγή θερμικών απωλειών) στα στοιχεία του κτιρίου από μπετόν π.χ. δοκάρια, κολώνες, τοιχία κλπ
  • Προστατεύει τις εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων από την υγρασία και έτσι δεν επιτρέπει την εμφάνιση μούχλας στο εσωτερικό της κατοικίας. Επιπλέον θωρακίζει τον εσωτερικό χώρο από τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να επικρατεί δροσιά το καλοκαίρι και ζεστή το χειμώνα μέσα σε αυτόν.
  • Η σωστή επιλογή των υλικών θερμομόνωσης, όσον αφορά την ανθεκτικότητα τους στο χρόνο καθώς και τα χαρακτηριστικά τους (χαμηλή υδατοαπορρόφηση) θα προσφέρει προστασία από θερμικές καταπονήσεις και συμπυκνώσεις υδρατμών που προκαλούν ρωγμές και σκασίματα εξωτερικά, τουλάχιστον για μια δεκαετία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται αρκετά το κόστος συντήρησης του κτιρίου.
  • Η χρήση ειδικών πρόσθετων τεμαχίων για την προστασία των γωνιών, οι νεροσταλάκτες και το υαλόπλεγμα για τον οπλισμό σε όλη την επιφάνεια εφαρμογής του επιχρίσματος ορίζει την υψηλή ποιότητα κατασκευής του συστήματος της εξωτερικής θερμομόνωσης.
  • Εξασφάλιση άνετων συνθηκών για τους ενοίκους ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών.
  • Για υφιστάμενα κτίρια η θερμομόνωση είναι μεγάλης σπουδαιότητας και το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο θεαματικό μιας και παράλληλα με την ανακαίνιση σπιτιού –αναβάθμιση των όψεων ταυτόχρονα θωρακίζουμε θερμικά το χώρο μας απολαμβάνοντας τα οφέλη κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, εφόσον η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μεγάλη.
  • Ένας χώρος με υψηλές, ενεργειακά, προδιαγραφές που προσφέρει άνετη διαμονή όλο το χρόνο, είναι πάντα ελκυστικός για μελλοντικούς αγοραστές ή ενοίκους. Η επένδυση λοιπόν που θα κάνετε αναβαθμίζοντας ενεργειακά το κτίριο σας θα αυξήσει την εμπορική του αξία.
  • Κυρίως στις ανακαινίσεις κατοικιών δεν μικραίνει ο χώρος εσωτερικά καθώς η θερμοπρόσοψη τοποθετείται πέραν του επιτρεπόμενου εμβαδού της καλυπτόμενης επιφάνειας. Έτσι υπάρχει ελευθερία στην κατασκευή αρχιτεκτονικών σχεδίων, στην επιλογή χρωμάτων και τελικών υφών.

Η εταιρεία μας σε κάθε θερμομόνωση και θερμοπρόσοψη σπιτιού χρησιμοποιεί το σύστημα KELYFOS, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα υλικά άριστης ποιότητας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την ανακαίνιση σπιτιού.

Μοιραστείτε το!