Το φενγκ σούι κατέχει σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση και στη διαρρύθμιση των χώρων του σπιτιού μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές και προτροπές ώστε να επικρατήσει η ισορροπία αισθητικά άλλα και ενεργειακά σε έναν χώρο. Το φενγκ σούι είναι μια παραδοσιακή κινέζικη φιλοσοφία που αφορά άλλωστε την σωστή τοποθέτηση αντικείμενων και την χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων σε έναν χώρο με σκοπό την επίτευξης της απόλυτης αρμονίας.

Εμείς παρακάτω συγκεντρώσαμε τα βασικά χρώματα και σας αναφέρουμε ποια είναι τα ιδανικά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού καθώς και πως μπορείτε να τα εντάξετε σε κάθε χώρο ανάλογα με τις ενεργειακές τους ιδιότητες.

Το λευκό της αγνότητας και της καθαρότητας σύμφωνα με το φενγκ σούι

Το λευκό συμβολίζει την αθωότητα και τη φρεσκάδα. Είναι ένα από τα χρώματα του μινιμαλισμού και είναι ιδανικό για χώρους δημιουργίας. Ως χρώμα ηρεμεί, μας γεμίζει αισιοδοξία και δίνει μια φρέσκια νότα σε κάθε χώρο. Σύμφωνα με το φενγκ σούι το λευκό είναι το χρώμα των καινούριων ξεκινημάτων και είναι ιδανικό τόσο για το σαλόνι όσο και για το υπνοδωμάτιο, ενώ συνδυάζεται τέλεια με όλα τα χρώματα. Η επιλογή χρωμάτων σε γήινους τόνους είναι μια από τις πιο σύγχρονες προτάσεις στην διακόσμηση σπιτιού.

Το καφέ της ασφάλειας όπως επισημαίνει το φενγκ σούι

Το καφέ είναι το χρώμα της σοκολάτας, του καφέ και του ξύλου. Στοιχεία που μας δημιουργούν ζεστά συναισθήματα. Το καφέ χρώμα όπως τονίζει το φενγκ σούι εμπνέει αισθήματα όπως είναι η ζεστασιά, η ασφάλεια, η προστασία, η οικειότητα και η σταθερότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Ως χρώμα ενισχύει την πνευματική ικανοποίηση του ανθρώπου. Είναι ιδανικό χρώμα για το σαλόνια όπου θα βρίσκεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα όπως επίσης και για τον χώρο του υπνοδωματίου για την επίτευξη μια ήρεμης ατμόσφαιρας.

Το πορτοκαλί της ζεστασιάς και της οικογένειας κατά το φενγκ σούι

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του φθινοπώρου και της ζεστασιάς. Ως χρώμα ενισχύει την κοινωνικότητα και τις ελεύθερες συζητήσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και την ενότητα αυτής. Επίσης, συμβάλει στην έκφραση των συναισθημάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπου η οικογένεια ενώνεται, προσφέροντας οικογενειακή θαλπωρή. Τέτοιοι είναι η τραπεζαρία, η κουζίνα άλλα και το καθιστικό. Δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και στο παιδικό δωμάτιο καθώς ενισχύει το παιχνίδι και την διασκέδαση.

Το κόκκινο της τύχης και του πάθους

Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και της ελπίδας σύμφωνα με το φενγκ σούι. Συμβάλει στην πρόκληση όμορφων συναισθημάτων όπως είναι η χαρά και ο ενθουσιασμός άλλα καλό είναι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλεί θυμό και εκνευρισμό. Είναι τέλεια επιλογή για μια μοντέρνα κουζίνα καθώς ως χρώμα αυξάνει την όρεξη.

Το κίτρινο του ήλιου και της αισιοδοξίας

Το κίτρινο είναι το χρώμα της λάμψης και του ήλιου και συνιστά ένα από τα πιο ζωντανά χρώματα. Δημιουργεί θετικά συναισθήματα, όπως χαρά και τονώνει την διάθεση μας όπου και αν τοποθετηθεί. Αν δεν θέλετε να το επιλέξετε σε μεγάλες επιφάνειες όπως για το βάψιμο των τοίχων σας απλά δοκιμάστε το σε μικρά σημεία του σπιτιού, όπως σε κάποια μαξιλάρια ή διακοσμητικά. Το κίτρινο άλλωστε ως χρώμα έχει την ιδιότητα να επιδρά θετικά και δραστικά στην αλλαγή της ψυχολογίας μας μέσα στην καθημερινότητα μας.

Το πράσινο της έμπνευσης και της ανανέωσης

Το πράσινο χρώμα εκπροσωπεί την αλλαγή και τα νέα ξεκινήματα. Ενισχύει την αφθονία και την ευημερία σε θέματα υγείας και όχι μόνο. Μπορείτε να το εντάξετε στο σπίτι σας επιλέγοντας πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που παράλληλα προσφέρουν θετική ενέργεια. Ως χρώμα συμβολίζει επίσης την αύξηση, τη φρεσκάδα και την ανανέωση ενώ είναι ιδανικό για χώρους και δωμάτια όπως το γραφείο, η βιβλιοθήκη άλλα και γωνιές για διάβασμα. Γενικότερα είναι το χρώμα της έμπνευσης όταν αναζητούμε κάτι καινούργιο.

Το μπλε της γαλήνης

Στο φενγκ σούι το μπλε είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει το στοιχείο του νερού. Είναι το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού. Εμπνέει γαλήνη, ηρεμία και μια νότα φρέσκου αέρα. Αφήνει την φαντασία μας ελεύθερη ενώ μπορεί να επιλεχθεί για όλα τα δωμάτια του σπιτιού σε όποια απόχρωση επιθυμείτε δημιουργώντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Σίγουρα παραμένει μια από τις πιο διαχρονικές επιλογές ως χρώμα για το μπάνιο.

Το ροζ της τρυφερότητας

Το ροζ συμβολίζει την τρυφερότητα και ανήκει στο στοιχειό της φωτιάς, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργεί ζεστά συναισθήματα ενώ παράλληλα εκφράζει την αγάπη και ηρεμεί την ψυχή ενθαρρύνοντας τις υγιείς σχέσεις. Είναι το χρώμα του ρομαντισμού και είναι ιδανικό για τον χώρο της κρεβατοκάμαρας χάρη στις καθησυχαστικές του ιδιότητες.

Το μωβ της κομψότητας

Το μωβ εμπνέει κομψότητα και πολυτέλεια ωστόσο καλύτερα να μην επιλέγεται σε τοίχους και σε μεγάλες επιφάνειες άλλα σε μικρές διακοσμητικές πινελιές. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε λευκά είδη όπως παπλώματα και μαξιλάρια στις αποχρώσεις της λεβάντας. Στην απόχρωση αυτή έχει χαλαρωτική επίδραση, για αυτό και είναι ιδανικό για μια πολυθρόνα ή μια γωνιά για διάβασμα ή για διαλογισμό.

Το μαύρο του μυστηρίου και της κομψότητας

Στο φενγκ σούι το μαύρο πρεσβεύει την δυναμική σε οποιοδήποτε χώρο κι αν τοποθετηθεί. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και δημιουργεί την αίσθηση του μυστηρίου. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται σε μεγάλες επιφάνειες ενώ μια πρόταση είναι να επιλεχτεί σε διακοσμητικά στοιχεία και ορισμένα έπιπλα συνδυασμένο με πιο ζεστούς τόνους όπως το ξύλο, προσφέροντας sophisticated στυλ και γοητεία σε ένα χώρο.

φενγκ σούι χρώματα

Ελπίζουμε να σας δώσαμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το τι συμβολίζει το κάθε χρώμα στην φιλοσοφία του φενγκ σούι και σε ποιους χώρους πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καθένα.