Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο, το κάθε σπίτι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις γιορτές λαμπερό και στολισμένο! Οι γιορτές μας φέτος μπορούν να γίνουν πιο οικολογικές χωρίς να χάσουν το νόημα και τη λάμψη τους!
Όμως τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι γιορτές φέτος να είναι πιο οικολογικές; Και πως γιορτάζοντας οικολογικά επηρεάζουμε και το περιβάλλον;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων με οικολογική συνείδηση είναι μια όμορφη προσέγγιση που βοηθά να μειωθεί ο αντίκτυπος των εορτών στο περιβάλλον. Πέρα από το να κρατάμε το σπίτι μας ζεστό αυτές τις κρύες μέρες αισθανόμαστε την ανάγκη να τηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και να είμαστε με αυτούς που αγαπάμε.

Στο παρόν άρθρο συνιστούμε μερικές ιδέες για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα πιο οικολογικά και εξηγούμε, πως με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

στολισμένο καράβι

 

Ιδέες για οικολογικά Χριστούγεννα:

 

 

1. Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα διακοσμητικά του:

 

• Η σωστή επιλογή του δέντρου για να θεωρηθεί οικολογική, εξαρτάται από εάν θα κάνουμε σωστή χρήση του.
Μπορούμε να επιλέξουμε ένα πλαστικό έλατο το οποίο όμως θα φροντίσουμε να χρησιμοποιήσουμε για πολλά χρόνια. Επιλέγοντας από την άλλη ένα φυσικό δέντρο μπορούμε όταν τελειώσουν οι γιορτές να το αναφυτεύσουμε, ώστε η χρήση του να μην είναι για μία μόνο φορά. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές όμως πέραν του έλατου. Μπορούμε για παράδειγμα να στολίσουμε ένα κλαδί που βρήκαμε στην εξοχή ή μια γλάστρα με φυτό που υπάρχει ήδη στο χώρο μας. Τέλος, μην ξεχνάμε, πως στην ελληνική παράδοση υπάρχει ο στολισμός καραβιού.

• Τα διακοσμητικά στολίδια μπορούν να είναι βιώσιμα. Να μπορούν δηλαδή να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν ή να αποσυντίθενται με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε τα δικά μας διακοσμητικά με υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι όπως χαρτόνι ή ύφασμα. Μπορούμε ακόμη να στολίσουμε το δέντρο μας με γλυκίσματα που θα καταναλώσουμε οι ίδιοι στη διάρκεια των γιορτών! Η δημιουργία χειροποίητων στολιδιών είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε όλη η οικογένεια παρέα ή με τους φίλους μας!

 

2. Χριστουγεννιάτικα δώρα:

 

• Τα χριστουγεννιάτικα δώρα στους αγαπημένους μας φροντίζουμε να τους είναι κατ’ αρχάς χρήσιμα. Επιλέγουμε δώρα βιώσιμα ή κάνουμε δώρα χειροποίητα.

• Συσκευάζουμε, φέτος, τα δώρα μας με ανακυκλώσιμα υλικά!

 

3. Φωταγώγηση:

 

• Εάν ήρθε η ώρα να αγοράσουμε λαμπάκια, προτιμάμε να είναι led. Τα λαμπάκια led θα μας παρέχουν φωτισμό καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

• Χρησιμοποιώντας χρονοδιακόπτες μπορούμε να περιορίσουμε τον χρόνο λειτουργίας των φώτων, ώστε να μην λειτουργούν άσκοπα.

 

4. Εκδηλώσεις και δεξιώσεις:

 

• Στηρίζουμε την τοπική αγορά για τις τροφές και τα ποτά των γιορτών.

• Αποφεύγουμε τα πλαστικά τραπεζομάντιλα ή πιάτα στο τραπέζι μας και επιλέγουμε ανακυκλώσιμα ή οικολογικά είδη.

 

5. Ταξίδια και μετακινήσεις:

 

• Αυτές τις μέρες θα αναζητήσουμε να βρεθούμε με την παρέα μας και να πάμε μια εκδρομή ή θα αναζητήσουμε την οικογένειά μας που μπορεί να είναι μακριά. Ας επιλέξουμε τότε, να μετακινηθούμε με μέσα μαζικής μεταφοράς ή να μοιραστούμε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψουμε με την παρέα μας.

 

τοπικά χειμωνιάτικα προϊόντα

 

Αναφορικά λοιπόν έχουμε 5 τομείς που μπορούμε να κινηθούμε οικολογικά στις φετινές γιορτές. Αυτοί οι 5 τομείς αφορούν την επιλογή δέντρου και στολισμού, τα δώρα, τη φωταγώγηση, τη μεταφορά στα ταξίδια και τέλος τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις, με οικολογική συνείδηση .

Με τους παραπάνω τρόπους όχι μόνο θα απολαύσουμε τις γιορτές που πλησιάζουν όπως τους αξίζει αλλά και θα συμβάλλουμε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πέραν όμως της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εορτάζοντας με οικολογική συνείδηση προκύπτουν και άλλα οφέλη στο περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα.

 

χριστουγεννιάτικο στεφάνι diy

 

Παρακάτω απαριθμούμε τα οφέλη που προκύπτουν προς το περιβάλλον και την κοινωνία όταν εορτάζουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων πιο οικολογικά.

 

Οφέλη προς το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία:

 

1. Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος:

 

• Η χρήση βιοδιασπώμενων και ανακυκλώσιμων υλικών, η αντικατάσταση πλαστικών και η επιλογή πραγματικών δέντρων που αργότερα θα αναφυτέψουμε, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εορτών.

 

2. Υποστήριξη τοπικής αγοράς:

 

• Η προτίμηση τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων για τα γιορτινά τραπέζια ή τα δώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη μείωση του κόστους μεταφοράς.

 

3. Καλύτερη υγεία:

 

• Η χρήση φυσικών, οικολογικών υλικών στο γιορτινό τραπέζι ή στο δέντρο μας ή ακόμα και στα δώρα μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των χημικών ουσιών που εκπέμπονται στο περιβάλλον και που μπορεί κατά συνέπεια να επηρεάσουν και την υγεία μας.

 

4. Ενίσχυση αισθήματος ευημερίας:

 

• Οι οικολογικές πρακτικές μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ευημερίας καθώς  πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ικανοποίηση όταν ξέρουν ότι εφαρμόζουν βιώσιμες επιλογές.

 

5. Προώθηση αειφορίας:

 

• Η χρήση βιώσιμων πρακτικών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εκτός από την ενίσχυση του αισθήματος ευημερίας προάγει την αειφορία και τη διατήρηση των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές.

 

οικολογικά Χριστούγεννα

 

Εν κατακλείδι, η γιορτή των Χριστουγέννων είναι σίγουρα εφικτό να εορταστεί με οικολογική συνείδηση. Μπορούμε να τηρήσουμε τα έθιμα της ελληνικής μας παράδοσης, να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας και να χαρούμε το εορταστικό κλίμα με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα προωθεί την υγεία και την ευημερία μας.