fbpx

Ο φωτισμός και οι οικονομικές εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο, επειδή οι έξυπνες αλλαγές στο φωτισμό θα έχουν τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο φωτισμός είναι η σκόπιμη χρήση του φωτός για να δημιουργήσουμε ένα πρακτικό ή αισθητικό αποτέλεσμα. Περιλαμβάνει τη χρήση τόσο τεχνητών πηγών φωτός, όπως λαμπτήρες και φωτιστικά, όσο και φυσικού φωτισμού, δηλαδή το φως της ημέρας. Ο καλός φωτισμός μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της εργασίας, την εμφάνιση μιας περιοχής και να έχει θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις στα άτομα.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης ενέργειας. Και ενώ η πρόοδος στην τεχνολογία φωτισμού έχει οδηγήσει σε πιο ενεργειακά αποδοτικές επιλογές, αρκετός κόσμος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λαμπτήρες πυρακτώσεως που έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική γιατί εξοικονομεί πόρους και χρήματα. Τα καλά νέα είναι ότι κάνοντας μερικές απλές αλλαγές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος φωτισμού του σπιτιού ή της επιχείρησής σας.

Φωτισμός και οικονομικές εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Διαφορετικοί τύποι φωτισμού και η ενεργειακή τους απόδοση

Καθώς ο κόσμος αναζητά πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, πολλοί επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις φωτισμού.

Ακολουθούν μερικοί τύποι τεχνητού φωτισμού σε σχέση με την ενεργειακή τους απόδοση:

1. Λαμπτήρες πυρακτώσεως

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι η λιγότερο ενεργειακά αποδοτική επιλογή, καθώς μετατρέπουν μόνο περίπου το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν σε φως.

2. Λαμπτήρες τόξου

Οι λαμπτήρες τόξου είναι ειδικοί λαμπτήρες που περιέχουν κυρίως ατμούς μετάλλων και ίσως βοηθητικά κάποιο ευγενές αέριο. Ο πιο γνωστός τύπος λαμπτήρα τόξου είναι ο λαμπτήρας φθορισμού. Οι λαμπτήρες φθορισμού (CFL) είναι σημαντικά πιο αποδοτικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, καθώς χρησιμοποιούν περίπου το 25% της ενέργειάς τους για την παραγωγή φωτός.

3. Λαμπτήρες LED

Τα φώτα LED είναι ο πιο ενεργειακά αποδοτικός τύπος φωτισμού. Χρησιμοποιούν έως και το 90% της ενέργειάς τους για την παραγωγή φωτός και διαρκούν έως και 25 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Έτσι, καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαρκούν περισσότερο από άλλους τύπους λαμπτήρων. Επομένως, αν βάλετε λαμπτήρες LED θα εξοικονομήσετε χρήματα από το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων πυρακτώσεως με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν πολύ λίγη θερμότητα, καθιστώντας τους ασφαλέστερους στη λειτουργία και πιο άνετους για χρήση σε κοντινή απόσταση.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λαμπτήρων LED στην αγορά, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν τους αγοράσετε. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το χρώμα της λάμπας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον συνολικό φωτισμό του χώρου σας.

Φωτισμός και οικονομικές εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Τύποι λαμπτήρων LED

Τους λαμπτήρες LED τους χρησιμοποιούμε σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του γενικού φωτισμού, του φωτισμού εργασιών και του φωτισμού έμφασης. Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε τι ταιριάζει καλύτερα ο κάθε τύπος λαμπτήρα LED.

Ο πιο κοινός τύπος λαμπτήρα LED έχει το τυπικό σχήμα και μέγεθος ενός παραδοσιακού λαμπτήρα πυρακτώσεως. Άλλοι τύποι λαμπτήρων LED περιλαμβάνουν το καντήλι, τη σφαίρα, τον ανακλαστήρα, τον σωλήνα κ.λπ.

Όσον αφορά το φως που εκπέμπουν, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι λαμπτήρων LED: θερμό λευκό, ψυχρό λευκό και φως ημέρας.

Οι λαμπτήρες LED θερμού λευκού φωτός εκπέμπουν ένα κίτρινο φως, παρόμοιο με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Ο θερμός φωτισμός δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα, κάτι που συνήθως θέλουμε για τον χώρο που κατοικούμε. Οι ζεστοί κίτρινοι τόνοι που δημιουργεί ο θερμός φωτισμός αναδεικνύουν τα παστέλ χρώματα στα αντικείμενα, οπότε αποτελεί μια καλή επιλογή για ένα σπίτι.

Οι λαμπτήρες LED ψυχρού λευκού φωτός εκπέμπουν ένα έντονο λευκό φως σαν το λευκό του πάγου, που σε μερικούς λαμπτήρες παίρνει μια μπλε απόχρωση. Δίνουν την εντύπωση ότι το δωμάτιο είναι πιο φωτεινό. Ο ψυχρός φωτισμός βοηθά κάποιον να βλέπει καλύτερα όταν εκτελεί μια εργασία όπου η ακρίβεια είναι σημαντική.

Οι λαμπτήρες LED λευκού φωτός ημέρας εκπέμπουν ένα έντονο, λευκό φως, που προσεγγίζει κατά κάποιο τρόπο το φως του ήλιου. Δεν είναι ούτε το κίτρινο του θερμού λευκού φωτός ούτε το πολύ λευκό του ψυχρού λευκού φωτός.

Με τόσα πολλά πλεονεκτήματα, δεν είναι περίεργο που οι λαμπτήρες LED αποτελούν καλή επιλογή τόσο για τα σπίτια όσο και για τις επιχειρήσεις.

Φωτισμός και οικονομικές εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Άλλες οικονομικές εναλλακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας

Εκτός από την αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, όπως οι λαμπτήρες φθορισμού ή οι λαμπτήρες LED, υπάρχουν και άλλες επιλογές για εξοικονόμηση ενέργειας.

1. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως

Όποτε είναι δυνατόν, ανοίξτε τα στόρια σας και αφήστε τον ήλιο να μπει στο χώρο σας για να τον φωτίσει. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη σας για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Χρησιμοποιήστε ροοστάτες

Με τους ροοστάτες μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια επειδή σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε την ποσότητα φωτός σε ένα δωμάτιο.

3. Βάλτε διακόπτες φώτων με αισθητήρα κίνησης

Αυτοί οι διακόπτες σβήνουν τα φώτα όταν δεν ανιχνεύουν κίνηση στο δωμάτιο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουμε τη συνήθεια να ξεχνάμε να σβήνουμε το φως όταν βγαίνουμε απο το δωμάτιο ή σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, όπως π.χ. υπνοδωμάτια επισκεπτών ή αποθήκες.

4. Τοποθετήστε φωτιστικά με ηλιακή ενέργεια

Εγκαταστήσετε φωτιστικά με ηλιακή ενέργεια γύρω από το σπίτι σας. Αυτά τα φώτα βασίζονται στον ήλιο για τροφοδοσία, επομένως δεν θα προσθέσουν επιπλέον κόστος στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Φωτισμός και οικονομικές εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Ο σωστός φωτισμός και οι οικονομικές εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας βοηθάνε στη μείωση του λογαριασμού ενέργειας, παρέχοντας παράλληλα ποιοτικό φως.

Ορισμένες λύσεις είναι πιο ακριβές από άλλες, αλλά όλες έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν πολλή ενέργεια. Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να βρείτε τη λύση που είναι κατάλληλη για εσάς. Με τη σωστή λύση, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να βοηθήσετε ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Μοιραστείτε το!