Η εμφάνιση υγρασίας και μούχλας στο μπάνιο σε μία ανακαίνιση μπάνιου  είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που ταλανίζει τους χρήστες του και απειλεί την υγεία τους. Η μεγάλη ποσότητα υδρατμών και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από τη χρήση ζεστού νερού ευνοούν την εμφάνιση βακτηρίων και μυκήτων κυρίως στους τοίχους και στην οροφή του μπάνιου. Κατά τη χρήση ή τον καθαρισμό  της μπανιέρας, της ντουζιέρας ή του τζακούζι οι επιφάνειες γύρω τους  είναι οι πιο ευαίσθητες στη δημιουργία μούχλας και μυκήτων δεδομένου ότι δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού καθημερινά και πρέπει να στεγανοποιούνται με πολύ προσοχή. Η επιδίωξη δημιουργίας ιδανικών χώρων διαμονής σε μια κατοικία σύγχρονης κατασκευής ή σε μια κατοικία που πρόκειται  να γίνει ανακαίνιση επιβάλλει τη σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας με έμφαση σε χώρους όπου ευνοείται  περισσότερο όπως το μπάνιο. Η ποιοτική μόνωση μπάνιου και υγρομόνωση στο χώρο αυτό συμβάλλει στην ιδανική ανακαίνιση ολόκληρης της κατοικίας σας.

Ευπαθή Σημεία Μπάνιου

  • Οι επιφάνειες που εφάπτονται με τη μπανιέρα, τη ντουζιέρα ή το τζακούζι. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο σημείο όπου κολλάει η μπανιέρα ή η ντουζιέρα με τον τοίχο, τα πλακάκια ή τον βαμμένο τοίχο και στο σημείο ένωσης της μπανιέρας με τα πλακάκια που επενδύουν την μπροστινή της όψη. Οι αρμοί ένωσης σε αυτά τα σημεία επιτρέπουν την απορρόφηση του νερού και τη δημιουργία υγρασίας.
  • Οι αρμοί ανάμεσα στα πλακίδια που ντύνουν την επιφάνεια γύρω από την μπανιέρα μπορεί να αποτελέσουν ενδεχόμενη δίοδο του νερού στους τοίχους. Τα επενδυτικά πλακίδια δεν επαρκούν για την στεγανοποίηση των τοίχων παρόλο που βοηθούν σημαντικά σε αυτή. Αντίστοιχα και τα πλακάκια που χρησιμοποιούνται στο δάπεδο δεν αποτελούν μια στεγανή στρώση που θα προστατέψει από την εισχώρηση νερού κάτω από αυτό προκαλώντας ανερχόμενες υγρασίες σε διπλανούς τοίχους.
  • Τα ανοίγματα στον τοίχο για τις σωληνώσεις  του ζεστού και του κρύου που συνήθως καλύπτονται με ένα μεταλλικό στρόγγυλο καπάκι δεν είναι σε θέση να τα προστατέψει από την εισχώρηση νερού.
  • Τα σημεία στερέωσης χρηστικών αντικειμένων (μεταλλικά ράφια κ.ά.) στους τοίχους με ούπα ή βίδες που βρίσκονται κοντά στην μπανιέρα, καταπονούνται και χαλαρώνουν κατά την καθημερινή χρήση με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την εισροή υγρασίας.
  • Τα κουφώματα των παραθύρων του μπάνιου είναι ευπαθή στη συγκέντρωση μούχλας κυρίως όταν βρίσκονται κοντά στην μπανιέρα και συνιστάται να παραμένουν ανοιχτά καθημερινά κατά προτίμηση μετά τη χρήση του ντους για τον αερισμό του χώρου και την αποφυγή συγκέντρωσης υδρατμών.

Τρόποι Αποκατάστασης Υγρασίας Μπάνιου

  • Στους τοίχους γύρω από την μπανιέρα πρέπει να τοποθετηθεί στεγανωτική στρώση σε ύψος έως 2,20μ. Στις υπόλοιπες επιφάνειες δεν χρειάζεται να υπερβαίνει τα 10 cm από το δάπεδο του μπάνιου. Η τοποθέτηση της στεγανωτικής στρώσης καλό είναι να γίνεται πριν τοποθετηθούν τα είδη υγιεινής σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα κατά προτίμηση από μη συρρικνούμενο κονίαμα. Επιπλέον, επειδή το υλικό της στεγανωτικής στρώσης είναι εύκαμπτο (δηλ. έχει μεγάλη ελαστικότητα) πρέπει και οι κόλλες που θα χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση των πλακιδίων να έχουν την ίδια ελαστικότητα. Αντίστοιχα, πρέπει να στεγανοποιηθεί και το υπόστρωμα του δαπέδου του μπάνιου πριν την τοποθέτηση του τελικού πατώματος.
  • Τα σημεία από τα οποία εξέρχονται οι σωληνώσεις καθώς και τα σημεία στερέωσης των διαφόρων αντικειμένων πρέπει να σφραγίζονται επιμελώς. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σιφόνι η στεγανωτική στρώση κάλο είναι να συνεχιστεί και μέσα στο σωλήνα του εκτός εάν διαθέτει ειδικό φύλλο για την σύνδεση με την στεγανωτική στρώση.
  • Επιλογή κουφωμάτων με θερμοδιακοπή και ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Τα υλικά θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή από εξειδικευμένα συνεργεία και έμπειρους τεχνικούς . Η λύση στο πρόβλημα της υγρασίας στο μπάνιο σας γίνεται ευκολότερη αν αντιμετωπιστεί σωστά και υπεύθυνα η αιτία που το δημιουργεί. Στις περιπτώσεις ανακαινίσεων η εταιρεία μας εντοπίζει την αιτία και δίνει λύσεις σε συνδυασμό με την επιλογή κατάλληλων υλικών για κάθε περίπτωση.   Υπάρχουν εξειδικευμένα υλικά στο εμπόριο και το τελικό αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει προσφέροντας προστασία και σταματώντας την δημιουργία υγρασίας, μούχλας και μυκήτων.

Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγρασίας επικοινωνήστε μαζί μας και κάποιος αρμόδιος πολιτικός μηχανικός θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας.