Η εμφάνιση υγρασίας και μούχλας σε ένα σπίτι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ανακαίνιση για ένα καθαρό και υγιεινό χώρο διαμονής. Η ύπαρξη υγρασίας  υποδηλώνεται με την εμφάνιση μούχλας στο ταβάνι (λόγω των «θερμογεφυρών», δηλαδή επιφανειών σκυροδέματος χωρίς ή με ελαττωματική μόνωση που είναι ψυχρότερες από τις υπόλοιπες με επαρκή μόνωση), στους τοίχους (κυρίως βορινούς), στις ντουλάπες και σε άλλα σημεία. Η μούχλα δημιουργείται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Τα σπόρια της μούχλας μεταφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές επιφάνειες και τρέφονται με ύλη που παίρνουν από το ξύλο, τις μοκέτες, τους τοίχους. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν πολλές μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια, όπως η υγρασία του εδάφους η όποια μπορεί να βλάψει τους τοίχους μέχρι και σε 1,5μ ύψος (κυρίως σε ισόγειες κατοικίες). Σε χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα η ανάπτυξη υγρασίας είναι πιο πιθανή λόγω των υδρατμών από το ντους ή το μαγείρεμα αντίστοιχα.

Οι νέες κατασκευές σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας και του σύγχρονου σχεδιασμού είναι ενεργειακά πιο πλήρεις σε σχέση με παλιότερες με αποτέλεσμα η εμφάνιση υγρασίας και κατά συνέπεια μούχλας να μειώνεται σημαντικά. Γενικά σε μια πρώτη προσπάθεια για οικονομική ανακαίνιση σπιτιού και βελτίωση των χώρων διαμονής πρέπει να ξέρετε ότι θα βοηθήσει αρκετά να τους διατηρείται καθαρούς, να τους αερίζετε καθημερινά και να αποφεύγετε όσο γίνεται την παραγωγή υδρατμών κυρίως σε μέρη  με έντονο πρόβλημα.

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

Αρχικά να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί και οικονομικοί τρόποι θωράκισης από την υγρασία και τις  ανεπιθύμητες  συνέπειές της στην υγεία και στην αισθητική του χώρου σας. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η εμφάνιση της τόσο πιο οικονομική θα είναι η αποκατάσταση και τόσο πιο ασφαλής η υγεία σας. Επιπλέον, πριν ξεκινήσετε την εξόντωση της μούχλας το καλύτερο είναι να γνωρίζετε την αιτία δημιουργίας της και την έκταση της ζημιάς ώστε να οργανώσετε σωστά και στοχευμένα την καταπολέμησή της και να πετύχετε μια ιδανική ανακαίνιση σπιτιού. Αυτό γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με τη μέθοδο της Θερμογραφίας (εξειδικευμένη έρευνα για την υγρασία) σε κτίρια.

1. ΤΟΙΧΟΙ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Η εξυγίανση του τοίχου μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν τον μονώσετε εξωτερικά. Η εξωτερική μόνωση προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από την υγρασία και δεν επιτρέπει την εμφάνιση μούχλας στο εσωτερικό της κατοικίας. Η σωστή επιλογή των υλικών θερμομόνωσης, όσον αφορά την ανθεκτικότητα τους στο χρόνο καθώς και τα χαρακτηριστικά τους (χαμηλή υδατοαπορρόφηση) θα προσφέρει προστασία και στεγάνωση με διάρκεια στο χρόνο. Οι εξωτερικές επιφάνειες είναι καλό να καλύπτονται με τέτοια στεγανά υλικά έως και 50 εκ. από το έδαφος γιατί αυτό το τμήμα επιβαρύνεται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

 2. ΤΟΙΧΟΙ/ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ

Στο εσωτερικό του σπιτιού για ενίσχυση της μόνωσης μπορείτε να επενδύσετε τους τοίχους με γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα ή μεταλλικά προφίλ. Προσφέρουν σε ικανοποιητικά επίπεδα θερμομόνωση, ηχομόνωση, οικονομία και τοποθετούνται γρήγορα χαρίζοντας ελευθερία στο σχεδιασμό. Στο χώρο που θα γίνει  ανακαίνιση μπάνιου καλό είναι να υπάρχει παράθυρο σχεδόν πάντα μισάνοιχτο ή επαρκής εξαερισμός. Επίσης μην τοποθετείτε απλές γυψοσανίδες και βάψτε τους τοίχους με ειδικά στεγανά πλαστικά χρώματα. Τα χρώματα αυτά εμποδίζουν τη δημιουργία μούχλας και βακτηρίων και είναι ιδανικά για χώρους με υγρασία και υδρατμούς όπως κουζίνες, υπόγεια κλπ. Έχουν ισχυρή πρόσφυση σε διάφορα υποστρώματα όπως σοβά, σκυρόδεμα, τούβλα, γυψοσανίδες, ξύλο. Μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση και στον έλεγχο της μούχλας τοποθετώντας στο χώρο διαμονής σας απορροφητές υγρασίας (απορροφούν την υγρασία και την αποθηκεύουν μέσα στο δοχείο τους) ή ηλεκτρικούς αφυγραντήρες.

3. ΔΩΜΑ-ΤΑΡΑΤΣΑ

Για την πλάκα του δώματος, κυρίως σε παλιές κατασκευές, αφού προηγηθεί η στεγάνωσή της μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμομονωτικά πλακίδια με επένδυση από ειδικό λευκό τσιμεντοκονίαμα υψηλών αντοχών. Σταματούν την συγκέντρωση υδρατμών και προλαβαίνουν την δημιουργία μούχλας.   Σημαντική είναι η εφαρμογή σε όλες τις ανακαινίσεις, των προϊόντων αυτών και σε άλλα στοιχεία του δώματος, όπως στηθαία και οι τοίχοι των απολήξεων των κλιμακοστασίων, που αποτελούν πολύ συχνή αιτία ανάπτυξης υγρασίας γιατί είναι εκτεθειμένα, με αποτέλεσμα να φθείρονται και να επιτρέπουν στο νερό να εισχωρήσει και να φτάσει μέσω αυτών μέχρι την πλάκα του δώματος ή/και σε άλλα χαμηλότερα σημεία του κτιρίου.

4. ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Η σωστή επιλογή κουφωμάτων βοηθά στην προστασία από την υγρασία και  βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Τα πιο γνωστά υλικά για τα κουφώματα είναι από PVC, αλουμίνιο και ξύλο. Στο blog της σελίδας μας μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για καθένα από αυτά (πχ. το ξύλο είναι πιο ευαίσθητο στην υγρασία). Προσφέρουν ηχομόνωση, θερμομόνωση, στεγανότητα σε νερό και αέρα. Φροντίστε να τα συνδυάσετε πάντα με ενεργειακά τζάμια που δεν επιτρέπουν απώλειες από το εσωτερικό προς το εξωτερικό.

Η εταιρεία μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σε ότι αφορά την ανακαίνιση του διαμερίσματός σας γι’ αυτό μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.