fbpx

Μετά από λίγο καιρό τα σπίτια μας χρειάζονται μια ανακαίνιση ή έστω μερικές πινελιές ανανέωσης. Είναι έξυπνο το να μην αφήσετε κάτι να χαλάσει τελείως πριν αποφασίσετε να το αντικαταστήσετε. Αυτό θα σας γλιτώσει από το άγχος του να τρέχετε την τελευταία στιγμή και θα σας επιτρέψει να κάνετε έναν καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό. Όταν έχετε το χρόνο λοιπόν να σκεφτείτε όλες τις πιθανές επιλογές ανακαίνισης για το σπίτι σας, μια καλή και εναλλακτική επιλογή θα ήταν να εξετάσετε την οικολογική ανακαίνιση. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τον οικολογικό τρόπο ανακαίνισης σπιτιού. Μια επιλογή που ταιριάζει με τη σύγχρονη αντίληψη για σεβασμό στο περιβάλλον και στη φύση.

Δείτε τις προσφορές μας και επιλέξτε το πακέτο ανακαίνισης που σας ταιριάζει

Αποδόμηση, όχι γκρέμισμα

Το πρώτο βήμα για μια οικολογική ανακαίνιση είναι η ανακύκλωση των διαθέσιμων υλικών! Σίγουρα για να φτάσει κάποιος να κάνει μια ανακαίνιση σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τα υπάρχοντα υλικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει τίποτα προς αξιοποίηση. Υπάρχουν υλικά που είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν και να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά. Για παράδειγμα μερικά από τα παλιά σας πλακάκια ή τούβλα θα μπορούσαν να κάνουν ένα ωραίο ντεκόρ για την αποθήκη ή το υπόγειό σας. Σκεφτείτε δημιουργικά και αξιοποιήστε τη γνώση ενός επαγγελματία!

 

Σκεφτείτε οικολογικά και ενεργειακά αποδοτικά

Όταν μιλάμε για μια οικολογική ανακαίνιση είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ενεργειακή αυτονομία και απόδοση του σπιτιού μας. Το βάρος εδώ πρέπει να πέσει σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τις συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε. Είναι προφανές πως όσο μεγαλύτερης ενεργειακής κλάσης είναι οι συσκευές μας τόσο μικρότερο το ενεργειακό αποτύπωμα που θα αφήσουν. Ο δεύτερος άξονας και ιδιαιτέρως σημαντικός αφορά τις επιλογές στη μόνωση που θα κάνουμε. Τα κουφώματα, τα διπλά τζάμια και η εξωτερική μόνωση στην οροφή, για παράδειγμα είναι καθοριστικοί παράγοντες για να εξασφαλίσουν πως το σπίτι μας θα λειτουργεί με υψηλό δείκτη απόδοσης/ενέργειας.

 

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει το οικολογικό αποτέλεσμα της ανακαίνισής μας είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα χρώματα για παράδειγμα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε. Υπάρχουν μπογιές που είναι οικολογικές, άοσμες και προσφέρουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Επίσης το αλουμίνιο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα οικολογικό υλικό εφόσον μπορεί κάλλιστα να ανακυκλωθεί. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της ανακαίνισης του σπιτιού σας ζητήστε προτάσεις για υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα καλές επιλογές για το σπίτι σας.

 

Αφήστε το φυσικό φως να μπει στο σπίτι

Μια από τις βασικές αρχές κάθε τάσης διακόσμησης είναι το φως. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο φυσικό φως. Όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα. Για να ζεσταθεί ένα σπίτι υπάρχουν πολλοί τρόποι. Σίγουρα όμως ο πιο οικονομικός και οικολογικός τρόπος είναι με το φως του ήλιου. Επενδύστε σε ηλιακά, πάνελ, ηλιακό θερμοσίφωνο και ακόμα περισσότερο σε παράθυρα που θα επιτρέπουν στο φως να μπαίνει μέσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο θα έχετε ένα ζεστό σπίτι το χειμώνα αλλά επίσης ένα φωτεινό χώρο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν καλά φωτισμένο χώρο!

 

Δωρίστε ή πουλήστε τα παλιά σας αντικείμενα

Μια ακόμα διάσταση της οικολογίας είναι η ανακύκλωση των υλικών. Όταν κάνετε μια ανακαίνιση σίγουρα θα εντοπίσετε αρκετά πράγματα που δεν τα χρειάζεστε πια. Αντί να τα πετάξετε, το καλύτερο θα ήταν να βρείτε τρόπους να τα αξιοποιήσετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι η ανακύκλωση. Επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από παλιά οικοδομικά υλικά για να δημιουργήστε κάτι νέο. Ένας ακόμη τρόπος που πρέπει να σκεφτείτε είναι να δωρίσετε ή αν καταφέρετε ακόμα και να πουλήσετε αντικείμενα και υλικά που ανακαλύψατε ότι δεν χρειάζεστε πια. Αυτό αφορά από έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές μέχρι κομμάτια από ξύλο, τούβλα ή και πέτρες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν τέτοιες ευκαιρίες για να δημιουργήσουν κάτι νέο από τα σκουπίδια ενός άλλου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε το νου σου.

 

Συμπεράσματα για τον οικολογικό τρόπο ανακαίνισης σπιτιού

Η αναζήτηση ενός τρόπου ανακαίνισης του σπιτιού που ταυτόχρονα θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον αλλά και για τη τσέπη σας δεν είναι και τόσο δύσκολος όπως είδαμε από τα παραπάνω. Αν ακολουθήσετε αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον συμβουλές ανακαίνισης και με τη βοήθεια ενός έμπειρου συνεργείου στις ανακαινίσεις θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές για ανακαίνιση σπιτιού

Μοιραστείτε το!