Η Minimal διακόσμηση, τελευταία, κερδίζει ολοένα και περισσότερο κοινό. Αυτή η συγκεκριμένη τάση, βασίζεται στην αρχή “Less is more’‘. Χάρη σ’ αυτή τη φιλοσοφία, πετυχαίνουμε μια απλότητα και ένα μοναδικό και κομψό αποτέλεσμα, που είναι ξεκούραστο στο μάτι. Ο χώρος μας δείχνει πάντα τακτοποιημένος και καθαρός.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτό το στυλ διακόσμησης κρύο και βαρετό. Όμως, η νέα μόδα είναι αυτή και σου προσφέρει άνεση και χαλάρωση, παράλληλα με κέρδος ελεύθερου χρόνου, καθώς η καθαριότητα γίνεται ακόμη πιο απλή και γρήγορη υπόθεση.

Έχει όμως κάποιες αρχές, ώστε ο χώρος σου να φαίνεται όμορφος και όχι άδειος.

διακόσμηση καθρέφτης

Παρακάτω, θα σου δώσω κάποιες συμβουλές, ώστε να πετύχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει πρώτα εσένα και θα τραβήξει έπειτα τα βλέμματα όσων έρχονται στον χώρο σου!

  1. Διάλεξε τα κατάλληλα χρώματα

Το βασικότερο χρώμα της Minimal φιλοσοφίας, δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από το λευκό. Όπως όλοι ξέρουμε, το λευκό είναι πάντα στη μόδα, προσδίδει απλότητα και φωτίζει υπέροχα τον χώρο. Το σπίτι δείχνει καθαρό και αποπνέει ζεστασιά. Τώρα αν ο χώρος μας είναι ευάερος και ευήλιος, αυτό είναι ακόμη περισσότερο υπέρ μας!

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να περιοριστείς μόνο σε αυτό το χρώμα αν δεν το προτιμάς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το μαύρο ή τα παστέλ χρώματα ή να παίξεις με μια πιο έντονη απόχρωση σε ένα διακοσμητικό ή έναν πίνακα. Απλώς, μην υπερβείς τους δύο διαφορετικούς χρωματισμούς. Τα ανοιχτά απαλά χρώματα είναι πάντα ευχάριστα και δεν θα τα βαρεθείτε εύκολα.

2. Επίλεξε τα σωστά έπιπλα και διακοσμητικά

Τα πιο ταιριαστά έπιπλα για το αποτέλεσμα που θέλεις, είναι τα μοντέρνα έπιπλα, ιδανικότερα τα μεγάλα σε μέγεθος, αν ο χώρος σου είναι κι αυτός μεγάλος. Παραδείγματος χάριν, ένας γωνιακός καναπές. Αν πάλι ο χώρος σου είναι μικρός, δύο πολυθρόνες ή πουφ και ένα μικρό τραπεζάκι, είναι η πιο κατάλληλη επιλογή. Τα χρώματα αυτών είναι καλό να ταιριάζουν με το χρώμα των τοίχων. Επίσης, τα έπιπλα από δέρμα ή φυσικό ξύλο είναι μια καλή πρόταση, όχι όμως δεσμευτική.

Τώρα, όσον αφορά τα διακοσμητικά, θέλουμε και εδώ μεγάλα μεγέθη. Ένας μεγάλος καθρέφτης, θα δώσει βάθος, προοπτική και φως στο χώρο. Φυσικά θα δώσει και κομψότητα και μια φινέτσα, αρκεί να είναι σε απλό σχέδιο, ώστε να παραμένουμε στις Minimal χροιές. Μια επίσης πολύ καλή επιλογή είναι και τα έργα τέχνης. Ένας μεγάλος πίνακας αμέσως θα αλλάξει προς το καλύτερο όλη την εικόνα. Τέλος, μεγάλα διακοσμητικά και εντυπωσιακά φυτά, όπως τα παχύφυτα ή οι κάκτοι, είναι επιλογές που δεν θα μετανιώσεις, αρκεί να βρίσκονται σε χρωματική ισορροπία με τα έπιπλα και τους τοίχους.

Αν έχεις μεγάλα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, αυτό είναι ένα έξτρα στοιχείο υπέρ σου.

Απέφυγε τα μικρά και πολλά στοιχεία (όπως για παράδειγμα τα πολλά και μικρά καδράκια), διότι θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν ο χώρος που καταλαμβάνουν είναι ο ίδιος με έναν μεγάλο πίνακα για παράδειγμα, θα κάνουν το αποτέλεσμα πιο περίπλοκο.

3. Ένα κατάλληλο πάτωμα θα δώσει αρμονία

Δεν χρειάζεται να περιοριστείς όσον αφορά το δάπεδο, καθώς και οι ξύλινες επιφάνειες, και το λευκό μάρμαρο και τα κεραμικά πλακάκια, είναι μια χαρά επιλογές, καθώς θέλουμε απλά σχέδια και χρωματισμούς. Όμως, το μωσαϊκό θα σε απομακρύνει από τη Minimal αίσθηση, διότι δεν ακολουθεί το πρότυπο απλότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα χαλιά. Κράτησέ τα μόνο το χειμώνα και επίλεξε απλά σχέδια, χωρίς περίπλοκα σχήματα ή έντονες αποχρώσεις.

4. Μικρές λεπτομέρειες 

Στη Minimal φιλοσοφία επιθυμούμε ο χώρος μας να φαίνεται μεγάλος. Κάποιοι τρόποι να το πετύχουμε αυτό, είναι να βάλουμε χαμηλά έπιπλα, να μην χρησιμοποιήσουμε μεγάλα χαλιά που πιάνουν όλο το χώρο και να μην ”φορτώσουμε” πολύ τους τοίχους. Επίσης, πολύ σημαντικό, είναι να έχουμε λεπτά υφάσματα στα καλύμματα του καναπέ μας και λεπτές, ιδανικά ημιδιάφανες κουρτίνες ή κοντά στα χρώματα του τοίχου.

σαλόνι διακόσμηση κουρτίνα

Εύχομαι να σε ενέπνευσα για να κάνεις την αλλαγή που θα δώσει ένα νέο αέρα στο σπίτι σου και θα το κάνει ακόμη πιο μοναδικό! Οι αλλαγές και η ανανέωση του χώρου μας, πάντα συνοδεύονται και με ανανέωση της διάθεσής μας, οπότε ξεκίνα να βάζεις τις ιδέες σου σε πράξη και τόλμησε νέα πράγματα! Παρέσυρε σε αυτή τη διαδικασία και τους φίλους σου ή τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου, και ζήστε όμορφες, δημιουργικές στιγμές μαζί! Αυτό θα σας συνδέσει ακόμη περισσότερο και θα κάνει την διαδικασία πιο διασκεδαστική και απολαυστική!