Με τον όρο μόνωση εννοούμε το σύνολο των εργασιών (Θερμομόνωση, στεγανοποίηση, αερισμός, δημιουργία ρήσεων) στην πλάκα της ταράτσας με σκοπό την προστασία της από τις περιβαλλοντικές αλλαγές (ήλιος, αέρας, βροχή, χιόνι, κ.α.) και την δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαμονής στους ενοίκους. Σε ανακαινίσεις, διαμερίσματα ή και γραφεία που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο μιας οικοδομής ή σε μονοκατοικίες η πλάκα της ταράτσας αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία, καθώς είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να φθείρεται και να επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει και να φτάσει και σε άλλα χαμηλότερα σημεία του κτιρίου. Κυρίως σε παλαιότερα κτίσματα το σενάριο μιας κακής ή ανύπαρκτης μόνωσης στην ταράτσα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα στην τσέπη σας, στην ποιότητα ζωής και γενικότερα στην καθημερινή σας διαβίωση μέσα σε αυτά. Η μόνωση είναι μια απαραίτητη πλέον διαδικασία προστασίας της περιουσίας σας από την υγρασία και της μεταβολές της θερμοκρασίας.

ΕΙΔΗ ΜΟΝΩΣΕΩΝ

Σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος τα είδη μονώσεων που υπάρχουν, την ποιότητα των μονωτικών υλικών και τα σημεία του κτιρίου που μπορούν να εφαρμοστούν. Για τις μονώσεις των ταρατσών εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές, ανάλογα με τις ανάγκες  του χώρου. Οι πιο διαδομένες  είναι η συμβατική και η ανεστραμμένη μόνωση ταράτσας. Στη συμβατική, η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω από την στεγανωτική στρώση και έτσι προστατεύεται από την άμεση επαφή με το νερό και δεν καταστρέφεται από αυτό. Στην ανεστραμμένη, αντιθέτως, τοποθετείται η θερμομόνωση πάνω από την στεγανωτική στρώση. Υπάρχει και η λεγόμενη ελαφριά μόνωση, μια οικονομικότερη λύση με μικρότερο βάρος που εφαρμόζεται κυρίως σε παλιά κτίρια τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα να δεχθούν μεγάλα φορτία. Η ελαφριά μόνωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν υπάρχει κατασκευαστικό λάθος ή ζημιά και συνήθως δεν επιτρέπει την πλήρη βατότητα στον χώρο, εκτός αν τοποθετηθούν πλακάκια από πάνω, κάτι το οποίο θα κοστίσει έξτρα στον καταναλωτή. Για να αποφασίσετε τι προτιμάτε αρκεί να συζητήσετε με τους έμπειρους συνεργάτες της εταιρείας μας. Η τελική επιλογή είναι αποτέλεσμα εκτενούς ανάλυσης και διάγνωσης των προβλημάτων του κτιρίου και της ευρύτερης περιοχής αυτού με σκοπό την εξάλειψη και ελαχιστοποίηση τους. Το κόστος για την μόνωση στην ταράτσα σας μπορεί να είναι σχετικά μεγάλο, σύντομα όμως αποσβένεται λόγω μείωσης των εξόδων θέρμανσης.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ

Η συμβατική μόνωση θεωρείται περιορισμένης βατότητας, επειδή η τελική επίστρωση είναι συνήθως ασφαλτόπανο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε μετά την ολοκλήρωση της μόνωσης ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά κ.λ.π., αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε η στήριξή τους να μην είναι σημειακή αλλά επάνω σε επιφάνεια (π.χ. μεταλλικές πλάκες) για να μη σκιστεί το ασφαλτόπανο. Η συμβατική μόνωση μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε επίπεδες ή με μικρή κλίση ταράτσες. Επιπλέον, επειδή η στεγανωτική στρώση τοποθετείται πάνω από την θερμομόνωση, αποτελεί δηλαδή  την τελική επίστρωση, είναι εκτεθειμένη και φθείρεται πιο εύκολα από τις καιρικές μεταβολές.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΟΝΩΣΗ

Στην ανεστραμμένη μόνωση τοποθετείται η θερμομόνωση πάνω από την στεγανωτική στρώση και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσει και να αλλοιωθεί η στεγάνωση της ταράτσας, ενώ παράλληλα προστατεύεται πλήρως και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εξαιτίας της τελικής επίστρωσης (πλακάκια, πλάκες πεζοδρομίου κ.α.) μετά την ολοκλήρωση της μόνωσης η ταράτσα έχει πλήρη βατότητα και επισκεψιμότητα. Αυτό όμως μπορεί να ανεβάσει αρκετά το κόστος αυτής της λύσης. Επιπλέον, πρέπει να επιλεγεί υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό στην υγρασία, όπως π.χ. εξηλασμένη πολυστερίνη, διότι η θερμομόνωση είναι πλέον εκτεθειμένη στα νερά της βροχής. Το μεγάλο βάρος της ανεστραμμένης μόνωσης καθιστά απαγορευτική την τοποθέτησή της σε παλιά κτίρια που ενδεχομένως να μην αντέχουν μεγάλα φορτία. Είναι ιδανική λύση για ταράτσες όπου υπάρχει ήδη μια αποτελεσματική στεγανωτική στρώση, γιατί γλιτώνετε αυτό το στάδιο, τοποθετώντας από πάνω μόνο τη θερμομονωτική στρώση, εξοικονομώντας χρήματα.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΟΝΩΣΗ

ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Η στεγανωτική στρώση στην ελαφριά μόνωση τοποθετείται πάνω από την θερμομόνωση. Η λύση της ελαφριάς μόνωσης χρησιμοποιείται κυρίως στις ανακαινίσεις παλαιών κτισμάτων λόγω βάρους και προσφέρει πλήρη βατότητα και επισκεψιμότητα στην ταράτσα σας και έχει πολύ μικρότερο βάρος (περίπου 4 φορές) από την ανεστραμμένη και κάθε άλλη λύση για πλήρη βατότητα. Αποτελεί ιδανική μόνωση για ταράτσες που ενδέχεται να μην αντέχουν μεγάλα φορτία. Προσφέρει εξαιρετική στεγάνωση και θερμομόνωση όπως και η ανεστραμμένη. Επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ηλιακών θερμοσιφώνων κ.ά. Πρέπει η ταράτσα σας να έχει ρύσεις και να μην υπάρχουν λακκούβες  όπου λιμνάζουν τα νερά της βροχής. Αν δεν υπάρχουν ρύσεις τότε το συνεργείο μπορεί να τις δημιουργήσει τοποθετώντας διάφορα αυξανόμενα πάχη μονωτικού υλικού, ώστε τελικά να επιτευχθούν οι κατάλληλες κλίσεις. Μπορείτε να χαίρεστε άφοβα την ταράτσα σας τοποθετώντας καρέκλες, τραπέζια, μπάρμπεκιου και ότι άλλο θέλετε εφόσον επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σαν τελική επίστρωση πλάκες πεζοδρομίου ή γενικότερα δομικές πλάκες. Στην περίπτωση αυτή όμως αυξάνεται το βάρος και το κόστος της μόνωσης.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Η εταιρεία μας “Ανακαίνιση Οικίας” στο πλαίσιο μιας οικονομικής ανακαίνισης σπιτιού μπορεί να αναγνωρίσει το πρόβλημα με επίσκεψη στο χώρο σας, να αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση, τις ανάγκες της ταράτσας και να προτείνει την καλύτερη και οικονομικότερη λύση μόνωσης  ή στεγανοποίησης για κάθε περίπτωση με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σε ότι αφορά την ανακαίνιση του διαμερίσματός σας. Επικοινωνήσετε μαζί μας.