Η ανακαίνιση ενός μπάνιου είναι μια σημαντική ευκαιρία για να δημιουργήσετε ένα χώρο που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας αλλά και συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές για την ανακαίνιση μπάνιου, γνωστές και ως “οικολογική ανακαίνιση μπάνιου,” κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών αναζητούν τρόπους να μετατρέψουν το μπάνιο τους σε ένα υγιεινό, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον χώρο.

Ανακαίνιση μπάνιου με οικολογικά υλικά

Για εσάς που προβληματίζεστε και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις eco friendly πρακτικές για την ανακαίνιση μπάνιου, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε για να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο και υγιεινό λουτρό.

 1. Επιλογή Οικολογικών Υλικών: Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για μια οικολογική ανακαίνιση μπάνιου είναι η επιλογή οικολογικών υλικών. Κατά την αγορά πλακιδίων, μαρμάρων, κεραμικών ειδών και άλλων κατασκευαστικών υλικών, επιλέξτε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως φιλικά προς το περιβάλλον, φέροντας σήματα όπως το Eco-label ή το GREENGUARD. Αναζητήστε επίσης υλικά που προέρχονται από βιώσιμες πηγές και δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά την παραγωγή ή την απόρριψή τους.
 2. Εξοικονόμηση Νερού: Μια οικολογική ανακαίνιση μπάνιου πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση νερού. Πολύ σημαντική σπατάλη νερού γίνεται όταν κάνουμε μπάνιο ή όταν πλένουμε τα δόντια μας ή όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα. Καθώς όμως η τεχνολογία εξελίσσεται προς πιο eco friendly κατευθύνσεις σας προτείνουμε τις παρακάτω επιλογές.

Εγκαταστήστε ντους χαμηλής ροής και μπαταρίες κατασκευασμένες ώστε να βοηθούν στη μείωση κατανάλωσης νερού κατά τη χρήση του μπάνιου σας. Παράλληλα προσφέρονται και μπαταρίες με έξυπνο θερμοστάτη για σταθερή θερμοκρασία! Ακόμη, για εξοικονόμηση νερού προτιμήστε καζανάκι διπλής ροής, στην τουαλέτα σας. Τέλος, εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης νεροσυλλεκτών ή ντεπόζιτων, τα οποία θα συλλέγουν και θα αποθηκεύουν βρόχινο νερό για την άρδευση φυτών ή για χρήση σε άλλους σκοπούς.

 1. Ενεργειακά Αποδοτικός Φωτισμός: Ένας άλλος τρόπος να προωθήσετε την οικολογική ανακαίνιση του μπάνιου είναι μέσω του ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού. Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με λαμπτήρες LED ή CFL, οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι κάνετε οικονομία στο λογαριασμό σας και ταυτόχρονα εφαρμόζετε οικολογικές πρακτικές! Τέλος, Επιλέξτε φωτιστικά με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης ή αισθητήρες φωτός, που θα εξοικονομούν ενέργεια αυτόματα, απενεργοποιώντας το φως όταν δεν χρησιμοποιείται.
 2. Επιλογή Φυσικών Υλικών: Για μια πιο βιώσιμη ανακαίνιση μπάνιου, επιλέξτε φυσικά υλικά που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και δεν περιέχουν τοξικές ουσίες. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε τις ταπετσαρίες με φιλικές προς το περιβάλλον χρωστικές με βάση το νερό. Επίσης, επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης που δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και το περιβάλλον ή αντικαταστήστε τα με φυσικά προϊόντα που έχετε στο σπίτι όπως ξύδι ή μαγειρική σόδα!
 3. Χρήση Φυσικών Πηγών Θέρμανσης: Η θέρμανση του μπάνιου αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Επιλέξτε φυσικές πηγές θέρμανσης για το νερό σας, όπως ηλιακούς θερμοσίφωνες, για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε τις εκπομπές CO2. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε καλή μόνωση για να διατηρήσετε τη θερμότητας του μπάνιου σας και να μειώσετε τις απώλειες ενέργειας.
 4. Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση: Μια οικολογική ανακαίνιση μπάνιου περιλαμβάνει επίσης την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αντί να απορρίπτετε παλιά έπιπλα ή αξεσουάρ, σκεφτείτε τον τρόπο να τα ανανεώσετε ή να τα αξιοποιήσετε για άλλες χρήσεις. Επίσης, αναζητήστε τοπικά καταστήματα ή δίκτυα που προσφέρουν ανακυκλωμένα υλικά ή προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά για την ανακαίνιση του μπάνιου σας.

Eco friendly ανακαίνιση μπάνιου

Ecofriendly πρακτικές:

Αποφασίστε να καθιερώσετε κάποιες οικολογικές πρακτικές στην καθημερινότητά σας. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Χρησιμοποιείστε οικολογικά προϊόντα στο μπάνιο σας, όπως ξύλινες οδοντόβουρτσες ή φυτική λούφα αντί για σφουγγάρι. Επιπλέον, προτιμήστε συσκευασίες που θα ξαναγεμίσετε με σαπούνι ώστε να μειώσετε την αγορά πλαστικών μπουκαλιών.
 • Προτιμήστε να στεγνώσετε τις πετσέτες σας και τα ρούχα σας φυσικά αντί να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο.
 • Χρησιμοποιείστε τη βρύση σας σοφά. Μην την αφήνετε να τρέχει όταν δεν χρειάζεται.
 • Επιλέξτε οικολογική κουρτίνα μπάνιου ή προτιμήστε καμπίνες ντους που οι πόρτες τους αντέχουν και περισσότερο στο χρόνο και επιπλέον είναι eco friendly.
 • Ένας καλός εξαερισμός του μπάνιο κάνει πιο υγιεινό το χώρο σας και πιο ανθεκτικά στο χρόνο τα έπιπλα του μπάνιου σας.

Συνοπτικά, επιλέγοντας για την ανακαίνιση του μπάνιου σας είτε οικολογικά υλικά, είτε αγοράζοντας νέες τεχνολογίες που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση νερού, είτε εγκαθιστώντας ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό επιλέγετε οικολογικές πρακτικές. Ακόμη μπορείτε να επιλέξτε φυσικά υλικά ή να χρησιμοποιείστε φυσικές πηγές θέρμανσης ή να ανακυκλώστε και να επαναχρησιμοποιείσετε υλικά που ήδη έχετε ή τέλος, υιοθετήστε eco friendly πρακτικές στην καθημερινότητα σας.

Όλα τα παραπάνω συντελούν σε ανακαίνιση του μπάνιο σας με οικολογικές πρακτικές, έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον λουτρό. Οι επιλογές αγορών σας και η υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών στην καθημερινότητά σας μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο στο σπίτι σας, αλλά και στον πλανήτη. Ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές, μπορείτε να ανανεώσετε το μπάνιο σας με σεβασμό προς τη φύση και να συμβάλετε στην προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Η Fouskas Construction αναλαμβάνει και την οικολογική ανακαίνιση του μπάνιου σας εφόσον το επιθυμείτε. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να ζητήσετε προσφορά για οποιοδήποτε έργο ανακαίνισης.