Η κουζίνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δωμάτια στο σπίτι μας. Εκτός από το να είναι ένας χώρος όπου ετοιμάζουμε τα φαγητά, είναι επιπλέον ένας χώρος συνάντησης με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε. Γι' αυτό και η επιλογή των επίπλων κουζίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η ποιότητα και η μακροζωία των επίπλων εξαρτάται από το υλικό κατασκευής τους αλλά και από τη σωστή συντήρησή τους. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα σχεδίων τι σας αρέσει αισθητικά για το χώρο σας! Ποια είδη επίπλων κουζίνας υπάρχουν στην αγορά και ποιο από αυτά προσφέρει τη μεγαλύτερη αντοχή; Στο παρόν άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα διάφορα είδη επίπλων κουζίνας και τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να καταλήξουμε σε μια ενημερωμένη απόφαση για την κουζίνα των ονείρων μας.

είδη επίπλων κουζίνας

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε υπόψιν σας πριν προβείτε σε αγορά είναι τα παρακάτω:

 • Κατασκευή: Θέλουμε μια γερή και ανθεκτική κατασκευή. Πιο ανθεκτικά ντουλάπια είναι αυτά που ενώνονται με τη σύνδεση τύπου χελιδονοουράς. Επιπλέον, επιλέξτε χερούλια από ανοξείδωτο ατσάλι ή ορείχαλκο και κουφώματα από μασίφ ξύλο.
 • Φινίρισμα: Προτιμήστε καλής ποιότητας φινίρισμα, ανθεκτικό σε γρατζουνιές, λεκέδες και την υγρασία. Ένα καλής ποιότητας φινίρισμα βοηθά στην αντοχή των επίπλων στο πέρασμα του χρόνου.
 • Εγκατάσταση: Εμπιστευθείτε έναν ειδικό να σας εγκαταστήσει τη νέα σας κουζίνα, έναν ειδικό με εμπειρία στον τύπο κουζίνας που τελικά επιλέξατε.
 • Συντήρηση: Υλικά όπως ή ανοξείδωτο ατσάλι δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα ενώ άλλα υλικά όπως το μασίφ ξύλο κάποια στιγμή θα χρειαστεί ίσως κάποια στιγμή να ανανεώσετε το φινίρισμά του.
 • Υλικό: Η ανθεκτικότητα των επίπλων της κουζίνας σας εξαρτάται άμεσα από το υλικό το οποίο θα είναι είναι κατασκευασμένα. Ξύλο μασίφ, mdf ή συνθετικά υλικά ,θα τα δείτε αναλυτικά παρακάτω.

Ποια τα Είδη Επίπλων Κουζίνας;

  1. Ξύλινα Έπιπλα Κουζίνας:Τα ξύλινα έπιπλα κουζίνας είναι διαχρονικά και δίνουν μια ζεστή και φιλόξενη αίσθηση στον χώρο. Η επιλογή του ξύλου παίζει κρίσιμο ρόλο για την αντοχή των επίπλων. Σκληρά ξύλα, όπως η δρυς, η βελανιδιά και η καρυδιά, προσφέρουν υψηλή αντοχή και διάρκεια ζωής. Κατασκευές από μασίφ ή αλλιώς ατόφιο ξύλο χαρακτηρίζονται από την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους στο χρόνο. Τα ξύλινα έπιπλα κουζίνας χρειάζονται συχνά συντήρηση και προστασία από την υγρασία, για να διατηρήσουν την ποιότητά τους. Σύμμαχος στην καλή συντήρησή τους είναι η καθαριότητα με ειδικά καθαριστικά για ξύλο!
  2. MDF (Μέσης Πυκνότητας Ινοσανίδων) Έπιπλα Κουζίνας:Τα MDF έπιπλα κουζίνας κατασκευάζονται από ίνες ξύλου που συνδέονται με ρητίνες υψηλής πυκνότητας. Συχνά επενδύονται εξωτερικά με καπλαμά ή μασίφ ξύλο. Ο καπλαμάς είναι μια λεπτή φλούδα ξύλου. Έτσι έχουμε μια κατασκευή εσωτερικά επενδυμένη με MDF ενώ εξωτερικά έχει την όψη ξύλου. Είναι πιο προσιτά οικονομικά, από τα ξύλινα, και προσφέρουν μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Ωστόσο, τα MDF έπιπλα είναι λιγότερο ανθεκτικά στην υγρασία και την φθορά σε σχέση με τα πιο σκληρά ξύλα.
  3. Συνθετικά Έπιπλα Κουζίνας: Τα συνθετικά έπιπλα κουζίνας κατασκευάζονται από μοριοσανίδες με επικάλυψη πλαστικού ή μελαμίνης. Είναι πολύ ανθεκτικά στην υγρασία και εύκολα στη συντήρηση. Τα συνθετικά έπιπλα με υλικό laminate ή αλλιώς βακελίτης «HPL» δεν χαράσσονται και είναι αντιβακτηριδιακά. Τα συνθετικά έπιπλα κουζίνας παρέχουν ποικιλία επιλογών σε χρώματα και σχέδια, δίνουν ένα μοντέρνο ύφος στο χώρο σας και ενώ είναι πιο φιλικά για την «τσέπη» σας.

μασίφ- mdf- συνθετικά έπιπλα κουζίνας

Ποιο Είδος Επίπλου Κουζίνας Προσφέρει τη Μεγαλύτερη Αντοχή;

Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, πέρα από το οικονομικό, μας ενδιαφέρει η αντοχή και η ανθεκτικότητά του. Όσον αφορά την αντοχή των επίπλων κουζίνας, τα ξύλινα έπιπλα που κατασκευάζονται από μασίφ, σκληρά ξύλα, όπως η δρυς ή η βελανιδιά, θεωρούνται τα πιο ανθεκτικά. Αυτά τα ξύλινα έπιπλα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία, τη θερμοκρασία και την καθημερινή φθορά, και μπορούν να διατηρήσουν την ποιότητά τους για πολλά χρόνια.

Ακόμη, οι ποιοτικές MDF κατασκευές μπορούν επίσης να προσφέρουν αρκετά καλή αντοχή, αλλά απαιτούν προσεκτική συντήρηση. Τέλος τα συνθετικά έπιπλα τα ξεχωρίζουμε για την αντοχή τους στις χαρακιές και το γεγονός ότι δεν απορροφούν την υγρασία.

Ωστόσο, πέρα από τα υλικά, η αντοχή των επίπλων κουζίνας εξαρτάται επίσης από την ποιότητα κατασκευής, την προστασία από την υγρασία, τη θερμοκρασία και την καθημερινή χρήση. Ανεξάρτητα από το υλικό που θα επιλέξετε, συνιστάται να επιλέξετε ποιοτικά έπιπλα κουζίνας από αξιόπιστους κατασκευαστές για να διασφαλίσετε την μέγιστη αντοχή και ανθεκτικότητα τους.

Όταν καταλήξετε στο υλικό το οποίο θέλετε να είναι φτιαγμένη η κουζίνα σας, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε ποικιλία σχεδίων που θα ταιριάξουν στο χώρο του σπιτιού σας αλλά και στην προσωπικότητά σας.

Συνοψίζοντας, η επιλογή των επίπλων κουζίνας είναι κρίσιμη για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου, καθώς και για την αντοχή και τη διάρκεια ζωής τους. Τα μασίφ ξύλινα έπιπλα από σκληρά ξύλα θεωρούνται οι πιο ανθεκτικές επιλογές, ενώ οι ποιοτικά κατασκευασμένες MDF κατασκευές μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπή αντοχή. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλογή σας, η τακτική και σωστή συντήρηση και προστασία  τους είναι το κλειδί ώστε να διατηρήσετε και να απολαύσετε τα έπιπλα κουζίνας σας σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί της Fouskas construction είναι εδώ για να σας καθοδηγήσουν σχετικά με την ανακαίνιση της κουζίνας σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας