fbpx

Με την αρχή του φθινοπώρου, και τις πρώτες κρύες μέρες όλοι σκεφτόμαστε τη θέρμανση του σπιτιού μας. Πως θα χρησιμοποιήσουμε συνετά και αποδοτικά τα μέσα θέρμανσης που έχουμε αλλά και πως μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε ή να τα αλλάξουμε ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση αλλά και να κάνουμε οικονομία;

Αναλύουμε  είδη θέρμανσης, πως λειτουργούν, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

θέρμανση με τζάκι

Κινητές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης

 

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού, τα αερόθερμα ή οι σόμπες αλογόνου / χαλαζία είναι κινητές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, τις μετακινείτε άνετα μέσα στο σπίτι ,στο χώρο που θέλετε να ζεστάνετε.

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού περιέχουν διαθερμικό λάδι, το οποίο ζεσταίνεται μέσω μιας αντίστασης. Είναι σχεδόν αθόρυβα και ασφαλή στη χρήση. Διαθέτουν ροδάκια για μεγαλύτερη ευκολία στη μετακίνηση εντός του χώρου.

Η τυχόν διαρροή λαδιού από το καλοριφέρ οφείλεται συνήθως σε κακή κατασκευή γι’ αυτό προτιμήστε μια καλή κατασκευαστική εταιρεία.

Τα αερόθερμα έχουν διπλή χρήση, ζεσταίνουν το χώρο το χειμώνα μπορούν όμως και να χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι για δροσερό αέρα.

Σόμπες αλογόνου ή χαλαζία υπάρχουν στην αγορά δαπέδου ή επιτοίχιες ή κρεμαστές και τις αγοράζεις αρκετά οικονομικά. Ζεσταίνουν το χώρο αρκετά γρήγορα.

 

Η θέρμανση με ηλεκτρικές συσκευές είναι ακριβές μπορείτε ωστόσο να κάνετε καλή χρήση εάν ζεσταίνετε κάθε φορά το δωμάτιο που χρησιμοποιείτε. Τα καλοριφέρ λαδιού για παράδειγμα είναι ιδανικά για μικρούς χώρους όπως και οι υπόλοιπες κινητές συσκευές θέρμανσης.  Για περισσότερη οικονομία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατά τη νυχτερινή ζώνη, μειωμένης χρέωσης.

 

Ακίνητες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης:

 

Οι θερμοπομποί ή convectors παίρνουν τον ψυχρό αέρα που βρίσκεται πάντα στα χαμηλότερα στρώματα ενός χώρου, θερμαίνεται από την ηλεκτρική αντίσταση του θερμοπομπού και βγαίνει ως θερμός αέρας στο χώρο. Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη.

Θερμοσυσσωρευτές: Με απλά λόγια, συσσωρεύουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας (με τη μειωμένη χρέωση) και έχετε ζέστη όλο το 24ωρο. Είναι από τις πηγές θέρμανσης που θα αποβούν οικονομικές, είναι όμως λίγο ακριβές στην αγορά τους.

Air condition: Τα κλιματιστικά προσφέρουν ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Λειτουργεί ως αντλία θερμότητας αέρα – αέρα. Για οικονομία στο ρεύμα προτιμάμε τύπου inverter.

 

Παραδοσιακοί τρόποι θέρμανσης

 

Σόμπα με ξύλα : Φτιαγμένες από μαντέμι ή χάλυβα οι σόμπες με ξύλα προσφέρουν μια πολύ καλή σχέση καυσίμων – απόδοσης.

Τζάκι με ξύλα :  Παραδοσιακά αγαπημένο μέσο θέρμανσης για τα σπίτια.  Η σχέση όμως καυσίμων (ξύλων) – απόδοσης δεν είναι τόσο καλή όσο στη σόμπα.

Οφείλουμε βέβαια να αναλύσουμε, την πολύ καλή επιλογή, όπου το τζάκι μας θα ζεστάνει αποδοτικά όλο το σπίτι. Στο ενεργειακό τζάκι η πηγή θέρμανσης είναι κλειστή με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόδοση θερμότητας και επιπλέον πλεονέκτημα, οι ρύποι μας είναι λιγότεροι. Όταν το ενεργειακό τζάκι συνδεθεί με την κεντρική θέρμανση πετρελαίου ή αερίου γίνεται υδραυλικό ενεργειακό τζάκι και έχουμε ζέστη σε όλο το σπίτι μας. Αυτή η κατασκευή είναι βολικό να γίνει εξ αρχής σε ένα κτίριο που πρόκειται να κατασκευαστεί αλλά είναι πραγματοποιήσιμο και σε ανακαίνιση.

καλοριφέρ θέρμανσης

Θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

 

Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ο κυρίως τρόπος θέρμανσης ήταν με πετρέλαιο, αλλά λόγω της συνεχόμενης αύξησης της τιμής αυτού του καυσίμου ο κόσμος άρχισε να ψάχνει και να στηρίζεται σε άλλες πηγές θέρμανσης. Είναι ένα σύστημα θέρμανσης που υπάρχει ήδη εγκατεστημένο στα περισσότερα σπίτια και είναι διάσημο για την καλή και ομοιόμορφη  απόδοση θερμότητας στο χώρο .

Η θέρμανση με φυσικό αέριο έχει επίσης καλή και ομοιόμορφη απόδοση θερμότητας στο χώρο και διακρίνεται σαν καύσιμο που είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο. Όπως και στη θέρμανση με πετρέλαιο είναι ακριβή η εγκατάστασή του αλλά η απόσβεση του κόστους με την πάροδο του χρόνου είναι δεδομένη.

 

 

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Εδώ το δάπεδο λειτουργεί σαν θερμαντικό σώμα .Επιλέγετε μεταξύ

  • ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή
  • υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή δροσισμού

Στην ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση όλο το δάπεδο ενός χώρου είναι στρωμένο με ηλεκτρικές αντιστάσεις οι οποίες τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

Στην υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμού εγκιβωτίζονται ειδικοί σωλήνες στους οποίους διοχετεύεται ζεστό νερό όταν επιδιώκουμε θέρμανση του χώρου και κρύο νερό όταν επιδιώκουμε δροσισμό του. Έχουμε πολλές επιλογές ως προς το μέσο που θα παράγει το νερό τροφοδοσίας του, όπως λέβητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η ηλιακή ενέργεια, λέβητες ξύλου ή pellet …

Η απόσβεση του συνολικού κόστους εγκατάστασης γίνεται μέσα σε 1 με 3 χρόνια και είναι κατά 35% πιο οικονομική από μια συμβατική θέρμανση.

 

Θέρμανση με fan coil:

Στα ελληνικά λέγεται Σώματα Εξαναγκασμένης Κυκλοφορίας. Πρόκειται για εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες που προσφέρουν θέρμανση αλλά και ψύξη. Χάρη στο κύκλωμα νερού το οποίο συνδέεται και τον ανεμιστήρα η θέρμανση ή ψύξη διαχέεται στο χώρο. Είναι εγκατάσταση θέρμανσης ή ψύξης που προτιμάται σε μεγάλα κτίρια.

Οι επιλογές θέρμανσης που σας προτείνουμε για τις κρύες μέρες που πλησιάζουν είναι πολλές.  Έχετε επιλογές με ηλεκτρική θέρμανση ή παραδοσιακά με ξύλα, επιπλέον μια νέα εγκατάσταση και αποδοτική, όπως το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι ή η ενδοδαπέδια θέρμανση. Εσείς επιλέξτε ποιο μέσο ή σύστημα θέρμανσης ταιριάζει στο χώρο σας και στις ανάγκες σας.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το!