Σε μια εποχή που όλοι αναζητούν τους καλύτερους τρόπους για να ζεστάνουν το σπίτι τους, εμείς προτείνουμε απλά θερμομόνωση και θερμοπροσόψεις κτιρίων σε μία ανακαίνιση σπιτιού. Ανεξάρτητα το θερμαντικό μέσο που θα χρησιμοποιήσει ένα νοικοκυριό, ο βαθμός απόδοσης εξαρτάται από την μόνωση.

Ανάλογα με τον τύπο του μονωτικού υλικού που χρησιμοποιείτε και τον τρόπο εφαρμογής του, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με μια ομάδα έμπειρων τεχνιτών. Ο εργολάβος είναι το άτομο που θα επιβλέπει την εφαρμογή και θα συνεργαστεί στενά με το συνεργείο σε όλη τη διαδικασία.

Η μόνωση που τοποθετείτε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο επαγγελματικά είναι εγκατεστημένη. Εάν εργάζεστε με οποιοδήποτε ινώδες μονωτικό υλικό, εάν υπάρχουν ρωγμές, κενά στους τοίχους, κενά αέρα ή συμπίεση του υλικού, η μονωτική αξία μπορεί να μειωθεί έως και 50 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να αγοράσετε το σωστό προϊόν, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να το εγκαταστήσετε επαγγελματικά και σωστά.
Tip: Ο τεχνίτης θα πρέπει να γνωρίζει, επίσης, καλά την περιοχή σας και την υγρασία που έχει. Ο επιβλέπων την ποιότητα της μόνωσης θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με πολλούς τύπους μόνωσης, καθώς και με τον τρόπο παροχής της απαραίτητης θερμικής προστασίας ή “R-Value” στο σπίτι σας.

Τι πρέπει να αναζητήσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής σε μία ανακαίνιση

Όσο για την ίδια τη διαδικασία εφαρμογής, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο εργολάβος του έργου σας θα κάνει την καλύτερη δυνατή εργασία, ή με άλλα λόγια, ότι η μόνωση θα μεγιστοποιήσει τις ιδιότητες θερμικής διαχείρισης.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής της θερμομόνωσης σε μία ανακαίνιση σπιτιού:

Επιβλέψτε για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοπρόσοψη είναι εφαρμοσμένη σωστά και δεν έσπασε στην κοιλότητα του τοίχου ή ότι δεν είναι συμπιεσμένη.
Κοιτάξτε γύρω από τα κουτιά ή άλλα αντικείμενα στον τοίχο για να δείτε αν η μόνωση είναι κρυμμένη γύρω από την πλάτη και επίσης γύρω από τις καλωδιώσεις και τους αγωγούς. Η μόνωση θα πρέπει στην πραγματικότητα να χωριστεί με τη μία πλευρά που τοποθετείται γύρω από το καλώδιο, ώστε να είναι εγκλεισμένο. Παρομοίως ισχύει και με τους σωλήνες.

Tip: Εάν δεν τοποθετήσετε τη μόνωση γύρω από την πλάτη, ο σωλήνας μπορεί να παγώσει στον τοίχο. Η άστοχη εφαρμογή μονωτικών υλικών μπορεί να εμποδίσει διόδους και αεραγωγούς που μεταφέρουν αέρα σε όλο το σπίτι σας. Κατά την εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου μόνωσης, βεβαιωθείτε ότι ο εργολάβος και η ομάδα του δεν καλύπτουν σημεία πρόσβασης στο σύστημα εξαερισμού του σπιτιού σας. Φροντίστε να δείτε την περιοχή της σοφίτας για να βεβαιωθείτε τι πρέπει να αποφύγει ο εργολάβος μέχρι τα σημεία πρόσβασης – πριν την εγκατάσταση. 

 

Πού πρέπει να εφαρμοσθεί η μόνωση στην ανακαίνιση;

Τώρα που ξέρετε τι κάνει ένας εργολάβος μόνωσης και οι διαφορετικοί τύποι μονωτικών υλικών, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε πού θα πρέπει να εγκατασταθούν στο σπίτι σας τα διαφορετικά υλικά.
Θυμηθείτε: Η ιδέα του μονωτικού σας συστήματος είναι να δημιουργήσετε ένα “κέλυφος κτιρίου”, που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι μόνωσης σε οποιαδήποτε δεδομένη περιοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πέντε περιοχές του σπιτιού που πρέπει να είναι σωστά μονωμένες. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στη διατήρηση ενός ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού.

  • Η πρώτη μόνωση είναι στη σοφίτα. Τόσο το υλικό fiberglass όσο και η κυτταρίνη είναι τέλεια για αυτή τη δουλειά.
  • Οι τοίχοι – τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί – αποτελούν την επόμενη περιοχή για να μονώνονται (θερμοπροσόψεις) σε ένα σπίτι. Οι άκαμπτες σανίδες λειτουργούν καλύτερα στους εξωτερικούς τοίχους, μαζί με ένα φράγμα ατμών. Για τη μόνωση των εσωτερικών τοίχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν βάτες από γυαλί, αφρός ή κυτταρίνη.
  • Η τρίτη περιοχή που χρειάζεται σωστή μόνωση είναι τα δάπεδα. Οι άκαμπτοι πίνακες αφρού και οι παραδοσιακές βαλβίδες από fiberglass λειτουργούν καλύτερα στα δάπεδα.
  • Η τέταρτη περιοχή για την μόνωση είναι οι χώροι ανίχνευσης. Αυτές είναι οι ανυψωμένες περιοχές κάτω από το σπίτι, όπου η οικογένειά σας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε υδραυλικά και ηλεκτρικά έργα. Η μόνωση από υαλοβάμβακα χρησιμοποιείται συνήθως σε αυτήν την περιοχή, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρός ή κυτταρίνη.
  • Η πέμπτη περιοχή για την μόνωση είναι το υπόγειο για όσους από εσάς έχουν στο σπίτι τους. Οι άκαμπτες σανίδες και ο υαλοβάμβακας λειτουργούν καλύτερα. Επίσης, σημειώστε ότι το υπόγειο είναι μέρος του κελύφους του κτιρίου, ακριβώς όπως οι τοίχοι και η οροφή.

Τέλος, υπάρχει μια σειρά επιλογών για το υπόγειο, συμπεριλαμβανομένης της μόνωσης της βάτας και άλλων τύπων άκαμπτης μόνωσης αφρού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει με τον συνεργάτη σας για αυτές τις επιλογές.

Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί υλικά μόνωσης άριστης ποιότητας και επωνύμων οίκων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την ανακαίνιση του δικού σας χώρου αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας μας θα σας βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε.