fbpx

Η κατασκευή ενός πράσινου και ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού είναι αναμφίβολα μια επένδυση ζωής που φέρει μόνο πλεονεκτήματα και οφέλη. Με την ενέργεια να αποτελεί κάθε χρόνο ολοένα και κρισιμότερο ζήτημα, η επένδυση σε μια κατοικία φιλική προς το περιβάλλον και με ελάχιστα ενεργειακά έξοδα είναι μια από τις πιο αποδοτικές και συμφέρουσες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για εσάς και την οικογένεια σας.

Ένα πράσινο, ενεργειακό και βιώσιμο σπίτι κατασκευάζεται από φυσικά οικοδομικά υλικά και με εγγύηση ποιότητας, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών και ανανεώσιμων τεχνολογιών ενέργειας. Πολλές φορές γίνεται αναφορά και του όρου βιώσιμη δόμηση όπου στην ουσία αφορά την δόμηση με υπευθυνότητα και σεβασμό στην φύση, στο περιβάλλον και των πόρων αυτών.

Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όλες τις πτυχές της πράσινης και βιώσιμης κατασκευής μιας κατοικίας καθώς και στα οφέλη αυτής απέναντι στην φύση, στον άνθρωπο καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αυτού μέσα σε ένα τέτοιο σπίτι.

Ποια οφέλη φέρει μια πράσινη και βιώσιμη κατασκευή κατοικίας;

Από μόνη της η κατασκευή μιας κατοικίας ακριβώς με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας φέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Πλέον όμως είναι η πιο έξυπνη και σωστή επιλογή να επενδύσετε στην κατασκευή ενός πράσινου σπιτιού. Πιο αναλυτικά οι λόγοι που αξίζει να επενδύσετε στην κατασκευή μιας πράσινης κατοικίας:

 • Ένα πράσινο, ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χαρακτηρίζεται από ελάχιστη ως και μηδενική ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, παροχή ζεστού νερού, κλιματισμό κ.α.
 • H οικοδόμηση ενός βιώσιμου σπιτιού γίνεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με την πλήρη μελέτη της δόμησης, με βάση τον προσανατολισμό και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής όπου θα χτιστεί η κατοικία. Ο σωστός προσανατολισμός πρέπει να μελετηθεί από τους ειδικούς ώστε το κτήριο να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία. Έτσι αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια, η φορά του άνεμου καθώς και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Τα πράσινα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης.
 • Τα νέα, ενεργειακά σπίτια είναι επίσης ανθεκτικά και με μειωμένα κόστη λειτουργιών και συντήρησης. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα καθώς μπορεί το αρχικό τους κόστος να είναι μεγαλύτερο άλλα η απόσβεση αυτού του κόστους είναι άμεση και σταδιακή. Η κατοικία σας θα έχει ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες.
 • Η αγοραστική αξία του ακινήτου αυξάνεται θεαματικά, επομένως η κατασκευή ενός ενεργειακά αυτόνομου σπιτιού είναι μια επένδυση. Επίσης η κατασκευή ενός βιώσιμου σπιτιού υποστηρίζεται από την Ε.Ε. με σκοπό την μείωση εκπομπών που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
 • Η οικοδόμηση με πράσινο χαρακτήρα χρησιμοποιεί όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σκοπός είναι επομένως η κατασκευή ενεργειακά αυταρκών κατοικιών και κτιρίων που θα παράγουν μόνα τους την ενέργεια που χρειάζονται. Έτσι θα επετεύχθη η παραγωγή, η αποθήκευση και η χρήση καθαρής ενέργειας, χωρίς την κατανάλωση φυσικών πόρων και με μηδενικά κόστη για τον ιδιόκτητη, με την φιλικότερη προσέγγιση για το περιβάλλον.

Εξαιρετικές ιδέες για την κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων καθώς και επεμβάσεις που μπορούν να αναβαθμίζουν ενεργειακά υπάρχοντα κτίρια

Κατά την κατασκευή μιας βιώσιμης κατοικίας υπάρχουν κάποιες ιδέες που προτείνονται να εφαρμόζονται χάρη στα πολλά πλεονεκτήματα που φέρουν. Οι ιδέες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και σε υπάρχοντα κτίρια, κατά την διαδικασία μιας ολικής ή και μερικής ανακαίνισης ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Πιο αναλυτικά αυτές οι ιδέες είναι:

 • Εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου υψηλής ποιότητας που θα σας προσφέρουν υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης
 • Αυτόνομη αντλία θερμότητας, ψύξης-θέρμανσης, αφού πρώτα μελετηθούν οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής όπου βρίσκεται ή πρόκειται να κτιστεί η κατοικία
 • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
 • Φύτευση στεγών, ταρατσών, μπαλκονιών που προσομοιάζουν το φυσικό τοπίο και δημιουργούν χώρους πρασίνου και με το πέρασμα των ετών συνεισφέρουν σε εσάς και στο περιβάλλον με πολλά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Συμπερασματικά, να αναφέρουμε πως υπάρχουν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν τέτοιες ενέργειες. Ειδικά αν επιθυμείτε να ανακαινίσετε το σπίτι σας μπορείτε να ενταθείτε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης. Υπάρχει επίσης το επισκευαστικό δάνειο, η τραπεζική χρηματοδότηση και τα λεγόμενα «πράσινα δάνεια» εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας. Μέσα από τα προγράμματα αυτά μπορεί να καλυφθεί ένα μέρος ή ακόμα και το όλο το κόστος μια ανακαίνισης.

κατασκευή ενεργειακό σπίτι

Με την συμβουλή και την εμπειρία της εταιρείας μας μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους μηχανικούς μας. Από κοινού θα βρούμε την λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας, κατασκευάζοντας ένα «έξυπνο και πράσινο» σπίτι, ακριβώς όπως το έχετε ονειρευτεί, με ματιά στο μέλλον και στις ενεργειακές προοπτικές.

Μοιραστείτε το!