fbpx

Η vintage διακόσμηση και αισθητική για τον χώρο της κουζίνας το τελευταίο καιρό έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Οι παλιές τάσεις  έχουν επιστρέψει δυναμικά με την προσθήκη υλικών και αντικειμένων με ένα πιο retro ύφος και μια πιο minimal σε κάποιες περιπτώσεις αισθητική επηρεασμένη από κυκλαδίτικα νησιά, την ιταλική και γαλλική εξοχή. Παραδοσιακά στοιχεία που άλλοτε θεωρούνταν  τρομερά out of fashion τώρα βρίσκονται ανάμεσα στις πιο hot προτάσεις διακόσμησης.

Ακολουθούν λοιπόν ορισμένες προσθήκες και προτάσεις για αλλαγές για να δημιουργήσετε μια vintage κουζίνα με minimal στοιχεία. Χειροποίητα υφάσματα και καλάθια, φωτιστικά από άλλη εποχή και έπιπλα και κεραμικά σκεύη με έναν ρομαντικό και νοσταλγικό αέρα είναι μερικά από όσα μπορούν να δημιουργήσουν την απόλυτη vintage κουζίνα.

Vintage κουζίνα με παλαιωμένης όψης ντουλάπια και έπιπλα

Τα χρώματα και το είδος του υλικού που θα έχουν τα ντουλάπια σας θα δημιουργήσουν και στο μεγαλύτερο βαθμό την vintage ατμόσφαιρα που αποζητάτε για την κουζίνα σας. Χρωματικοί συνδυασμοί και έντονα χρώματα όπως το γαλάζιο, το κίτρινο, το κόκκινο και φυσικά το λευκό αποτελούν τις πιο όμορφές προτάσεις. Τα έντονα χρώματα προσφέρουν χαρά και φωτίζουν τον χώρο, ιδιαίτερα αν η κουζίνα σας διαθέτει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα όπου τότε το φυσικό φως θα την λούζει καθημερινά.

Από την άλλη μια κατάλευκη κουζίνα με ξύλινα ντουλάπια στις ίδιες αποχρώσεις θα δώσει στον χώρο την ηρεμία και την χαλάρωση που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Ξύλινα λευκά ντουλάπια, λευκός πάγκος, λευκά διακοσμητικά στοιχεία για να συνθέσετε την απόλυτα minimal ατμόσφαιρα στην κουζίνα σας. Αναφορικά με τον πάγκο της κουζίνας μπορείτε να επενδύσετε σε ένα μαρμάρινο πάγκο όπου τα νερά του, τα σχήματα δηλαδή που έχει θα προσφέρουν ένα καθαρό και τρομερά σύγχρονο αποτέλεσμα αλλά με μια vintage πινελιά.

Στις παλιότερες δεκαετίες δεν υπήρχαν εντοιχισμένα ντουλάπια, εξαίρεση αποτελούσε η κλασσική και πάντα προσεγμένη πιατοθήκη και κάποια ράφια και φυσικά μπουφέδες και βιτρίνες με τα ποτήρια και τα διάφορα άλλα κεραμικά σκεύη. Ο χώρος λοιπόν ήταν λιτός και πιο ελεύθερος και οι εταζέρες χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση χρηστικών αλλά και διακοσμητικών σκευών. Μια vintage κουζίνα πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με το minimal στυλ λανθασμένα φυσικά καθώς οι κουζίνες με αέρα εξοχής και θάλασσας δεν είναι καθόλου φορτωμένες και εστιάζουν στην ελευθερία του χώρου.

Vintage κουζίνα με ανοιχτά ντουλάπια και σκεύη σε κοινή θέα

Παλιότερα τα διακοσμητικά και κυρίως τα κεραμικά σκευή καθημερινή χρήσης, όπως οι κούπες και οι κανάτες βρίσκονταν σε κοινή θέα. Σε διαφορά καταστήματα με παλιά μεταχειρισμένα έπιπλα και αντικείμενα μπορείτε να προμηθευτείτε μια ξύλινη πιατοθήκη που σίγουρα θα προσθέσει vintage ύφος ή ραφιέρες για να τοποθετήσετε τα σερβίτσια σας και τα όμορφα γυαλικά σας. Στη συνέχεια θα βάψετε τα έπιπλα με τεχνικές παλαίωσης και θα τους δώσετε την τελική εικόνα που εσείς επιθυμείτε. Έτσι θα τα θαυμάζετε σε καθημερινή βάση και θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε πιο συχνά από το να τα έχετε στριμωγμένα στο βάθος των ντουλαπιών σας.

Πλακάκια με όμορφα μοτίβα και σχεδία

Τα πλακάκια φυσικά και μας ταξιδεύουν σε εξοχικές κατοικίες με άλλο αέρα. Υπάρχει πλέον μια μεγάλη ποικιλία σε κεραμικά πλακάκια με vintage αισθητική κατάλληλα και για την δική σας κουζίνα. Σχέδια με μοναδικές αποχρώσεις και η βασική συμβουλή μας είναι να ταιριάζουν αρμονικά με τα υπόλοιπα χρώματα της κουζίνας χωρίς να δημιουργείται ένα φορτωμένο αποτέλεσμα.

Επενδύστε στο ξύλο και στα φυσικά υλικά

Τα ξύλινα κλασικά τραπέζια παλαιωμένης όψης συνδυασμένα με αντίστοιχου ύφους ξύλινες ή ακόμη και ψάθινες καρέκλες είναι επίσης ένα στοιχείο που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει μια vintage ατμόσφαιρα. Το ξύλο αλλά και όλα τα φυσικά υλικά δημιουργούν ένα ιδιαίτερα country σκηνικό με πυρήνα όλων την φύση και την γη.

Το αγροτικό στυλ, γνωστό και ως ρουστίκ, πυρήνα του έχει τα αυθεντικά παλιά έπιπλα και αντικείμενα. Αυτά μπορούν να συνδυαστούν μοναδικά με μικρές κατασκευές παλαιωμένης όψης ή απλά ξύλινα ράφια και φυσικά με χρωματιστές ηλεκτρικές συσκευές σε retro στυλ. Προτιμήστε το κλασσικό λευκό χρώμα για το ψυγείο σας καθώς αυτό συνθέτει μια απόλυτα vintage κουζίνα και στην συνέχεια μπορείτε να το συνδυάσετε με όποιου είδους αποχρώσεις θέλετε.

Μεταλλικά αξεσουάρ για minimal πινελιές

Τα μεταλλικά αντικείμενα στο χρώμα του μπρούτζου, όπως φωτιστικά, πόμολα ντουλαπιών ή μια βρύση, θα προσφέρουν ένα μοναδικά vintage αποτέλεσμα. Μπρούτζινα, μπακιρένια και παλιέ εμαγιέ σκεύη είναι από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα διακόσμησης σε μια κουζίνα με vintage ύφους. Τα μεταλλικά σκεύη θα δώσουν στην κουζίνα σας σίγουρα έναν αέρα άλλης εποχής. Τέλος, επιλέξτε ένα γεωμετρικό φωτιστικό με υλικά από γυαλί και μέταλλο φέρνοντας στον χώρο σας την αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Μια vintage κουζίνα μπορεί σας ταξιδέψει στο χρόνο, δημιουργώντας ένα ζεστό, οικείο και ρομαντικό περιβάλλον. Εμπνευστείτε και ανανεώστε και την δική σας κουζίνα με βάση το δικό σας προσωπικό στυλ και γούστο.

Μοιραστείτε το!