Στις μέρες μας η ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης είναι επιτακτική καθώς επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Σε κατοικίες όπου έχει γίνει πρόβλεψη  για  κατασκευή τζακιού ή ακόμη και μετά από μετατροπή του σε ενεργειακό η εξοικονόμηση χρημάτων για θέρμανση είναι πραγματικά απίστευτη. Σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης όπως τα καλοριφέρ, τα αερόθερμα ή τα air condition μια οικονομική θέρμανση και ταυτόχρονα οικολογική λύση είναι τα ενεργειακά τζάκια.

Ενεργειακό Τζάκι

Οποιοδήποτε τζάκι που θερμαίνει έναν χώρο μέσω της ροής ζεστού αέρα από την καύση εντός της ενεργειακής του εστίας αποκαλείται ενεργειακό. Η καύση μέσα στην ενεργειακή εστία είναι εντελώς διαφορετική από ότι στο κλασσικό τζάκι εφόσον η θερμότητα εγκλωβίζεται μέσα στην εστία (εστία κλειστού τύπου) και μέσα στο χώρο μας και δεν χάνεται στην ατμόσφαιρα διαμέσου της καμινάδας. Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να αποτελέσει την κύρια πηγή θέρμανσης σε μία ανακαίνιση σπιτιού και να το ζεστάνει ικανοποιητικά αφού μπορεί να συνδεθεί με τα καλοριφέρ του σπιτιού ή χωρίς την τοποθέτηση αεραγωγών για διάχυση ζεστού αέρα στο χώρο. Στην περίπτωση που κάνετε χρήση κατάλληλων αεραγωγών και βεντιλατέρ (θερμοδυναμικά ή αερόθερμα ενεργειακά τζάκια) ο αέρας θα διανέμεται ομοιόμορφα σε κάθε χώρο και θα έχετε σταθερή θερμοκρασία σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Εάν γίνει σύνδεση με τα σώματα καλοριφέρ (υδραυλικά ενεργειακά τζάκια) η θερμοκρασία μεταφέρεται στο νερό του δικτύου και η θερμοκρασία όλων των χώρων του σπιτιού είναι σταθερή και ικανοποιητική.

Κόστος και Εγκατάσταση

Το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι προφανώς είναι υψηλότερο από ότι για ένα παραδοσιακό και η τιμή εξαρτάται και από την επιλογή υλικών, το design της κατασκευής, το προϊόν καύσης κ.α. Για μια μικρή εστία (kratiki, fabrilor, κ.α.) η τιμή είναι περίπου στα 2.000-4.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερες εστίες φτάνει τα 5.000-6.000 ευρώ. Μια μέση κατανάλωση ενεργειακής εστίας είναι 4 με 6 καυσόξυλα ανά ώρα. Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ενεργειακό τζάκι σε μία ανακαίνιση διαμερίσματος αρκεί μόνο να βρεθεί κατάλληλο σημείο για την τοποθέτηση της καμινάδας. Στην περίπτωση όπου υφίσταται συμβατικό τζάκι μπορεί αυτό να μετατραπεί σε ενεργειακό. Συνήθως η τοποθέτηση τζακιών γίνεται σε εξωτερικούς τοίχους. Μία πρόταση για μοντέρνο design και καλύτερη απόδοση (ομοιόμορφη διάχυση θερμότητας)  θα ήταν η τοποθέτηση της εστίας στο κέντρο ενός χώρου.

Πλεονεκτήματα ενεργειακού τζακιού

 • Μεγαλύτερη απόδοση από ότι ένα συμβατικό τζάκι (έως και 5 φορές πιο αποδοτικό) επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στην εστία του (κλειστή εστία).Τα παραδοσιακά τζάκια ανοιχτού τύπου παράγουν θερμότητα και ζεσταίνουν τοπικά μόνο όπου φτάνει η φλόγα.
 • Η κατανάλωση ξύλου είναι μικρότερη και ελεγχόμενη σε σχέση με αυτή στο συμβατικό τζάκι. Συνήθως λειτουργεί με κλειστή πόρτα και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία και γίνεται πλήρης καύση του.
 • Είναι μία οικολογική λύση σε ανακαινίσεις σπιτιών και δεν μολύνει την ατμόσφαιρα, επειδή δεν παράγονται καυσαέρια (π.χ. μονοξείδιο του άνθρακα) λόγω της πλήρους καύσης των ξύλων.
 • Ο ζεστός αέρας εγκλωβίζεται μέσα στο σπίτι λόγω της κλειστής εστίας και δεν χάνεται μέσω της καμινάδας, η οποία στα συμβατικά τζάκια προκαλεί τεράστιες απώλειες θερμότητας.
 • Παρέχει ασφάλεια σε περίπτωση φωτιάς διότι η πόρτα παραμένει κλειστή (οι φλόγες δεν μπορούν να διαφύγουν) και τα υλικά κατασκευής έχουν τεράστια αντοχή στη θερμότητα.
 • Δημιουργεί μια άνετη και φιλική ατμόσφαιρα χωρίς να την καθιστά αποπνικτική και ξηρή.
 • Παρέχει τη δυνατότητα θέρμανσης μεγάλης επιφάνειας χώρων.

Μειονεκτήματα ενεργειακού τζακιού

 • Κοστίζει περισσότερο από τα συμβατικά ανοιχτού τύπου τζάκια άλλα γίνεται γρήγορα η απόσβεση δεδομένου ότι παρατηρείται απίστευτη εξοικονόμηση θερμότητας.
 • Η τροποποίηση ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό απαιτεί εργασίες και αλλαγές στη διαρρύθμιση ενός χώρου και αυτό μπορεί να κοστίσει αρκετά χρήματα (ένα μέσο κόστος μετατροπής μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ).
 • Προσοχή χρειάζεται όταν ανοίγετε την πόρτα του. Θα πρέπει να γίνεται σιγά και σταδιακά και όχι απότομα λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην κλειστή εστία του.
 • Η καπνοδόχος πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.

Προτιμήστε την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού και εξασφαλίστε θέρμανση με υψηλή απόδοση στο χώρο σας, ποιότητα και ασφάλεια στην καθημερινότητά σας.

Η εταιρεία μας έπειτα από την μελέτη μιας κατοικίας (τετραγωνικά και διαρρύθμιση χώρου, μόνωση, εσωτερικό ύψος, κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής)  μπορεί να σας προτείνει ιδανικά σημεία τοποθέτησης και κατάλληλες διαστάσεις ενεργειακής εστίας για μια ιδανική ανακαίνιση σπιτιού.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τις ανακαινίσεις.