fbpx

Η σύγχρονη κοινωνία έχει φέρει αναπόφευκτες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και στη σχέση μας με το περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κίνημα του Zero Waste Living έχει αναδειχθεί ως μια πρωτοποριακή και βιώσιμη προσέγγιση προς τον τρόπο ζωής μας. Αυτή η φιλοσοφία επιδιώκει την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και την αποφυγή της υπερκατανάλωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τρόπου ζωής.

Ζωή χωρίς Απόβλητα οργανικά προϊόντα

Τι είναι το Zero Waste Living;

 

Το Zero Waste Living, ή αλλιώς η Ζωή Χωρίς Απόβλητα, αποτελεί μια φιλοσοφία που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των απορρίψεων που παράγονται από την καθημερινή ζωή μας. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης μονόδρομων πλαστικών, την απόρριψη της υπερβολικής συσκευασίας και την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση όσων περισσότερων αντικειμένων γίνεται. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι υποστηρικτές του Zero Waste Living επικεντρώνονται στην προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης, της επισκευής αντικειμένων αντί της αγοράς νέων και της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για την απόρριψη αντικειμένων.

Επομένως, καλό είναι να έχουμε υπόψιν 4 βασικές αρχές, 4  δράσεις, για μια Ζωή Χωρίς Απόβλητα. Αποφεύγω, μειώνω, επαναχρησιμοποιώ και ανακυκλώνω είναι οι δράσεις που μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε για να επιτύχουμε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Ζωή χωρίς απόβλητα ενέργεια

1.      Αποφεύγω :

 

Αποφεύγω να αγοράσω προϊόντα μιας χρήσης και προτιμώ να επαναχρησιμοποιούμενα, για παράδειγμα προτιμώ να έχω επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια μου ή όταν έχω καλεσμένους αποφεύγω να χρησιμοποιήσω πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης.

Ακόμη αποφεύγω να ψωνίσω από τη «γρήγορη» βιομηχανία ρούχων (fast fashion), προτιμώ υφάσματα όπως οικολογικό βαμβάκι και υποστηρίζω εταιρίες με οικολογική συνείδηση.

Δεν αγοράζω κάτι το οποίο δεν χρειάζομαι και μαθαίνω να παίρνω φαγητό και είδη καθημερινής ανάγκης στις ποσότητες που μου είναι επαρκείς. Τέλος λέω όχι στις κλασικές μπαταρίες και χρησιμοποιώ επαναφορτιζόμενες.

 

2.       Μειώνω:

 

Ελαττώνω τα απόβλητα του σπιτιού μου και κάνω εξοικονόμηση ενέργειας. Επιλέγω ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης και χρησιμοποιώ τα οικολογικά προγράμματα στις συσκευές που τα διαθέτουν. Ακόμη τοποθετώ λάμπες LED οι οποίες  μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 95% (!) , έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως ψευδάργυρο.

Μειώνω κατά το δυνατόν την αγορά συσκευασμένων προϊόντων και αγοράζω προϊόντα χύμα, σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Μειώνω την κατανάλωση νερού επιλέγοντας βρύσες με περιορισμό ροής ή χρησιμοποιώ καζανάκι διπλής ροής στην τουαλέτα.

Προτιμώ ενδοδαπέδια θέρμανση για το σπίτι μου ή χρησιμοποιώ με οικολογική συνείδηση την ήδη υπάρχουσα θέρμανση του σπιτιού μου και τοποθετώ ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

3.      Επαναχρησιμοποιώ:

 

Παλιά ρούχα μπορώ είτε να τα μεταποιήσω είτε να τα κάνω πανιά για καθαριότητες του σπιτιού, επιπλέον μπορώ να αγοράσω second hand ρούχα για την γκαρνταρόμπα μου. Ένα παλιό έπιπλο δεν το πετάω αλλά κάνω επισκευή ή αναπαλαίωση.

Συλλέγοντας το βρόχινο νερό ,δεν μπορώ να το πιώ, μπορώ όμως να ποτίσω τα λουλούδια στον κήπο μου ή να πλύνω το αυτοκίνητό μου. Ένα αντικείμενο που πλέον δεν μου δίνει χαρά ή δεν μου είναι χρήσιμο μπορώ να το δωρίσω ή να το μεταπωλήσω.

 

4.      Ανακυκλώνω:

 

Λαμβάνω ενεργά μέρος στην ανακύκλωση συσκευασιών.  Χάρτινες ύλες ή συσκευασίες, πλαστικό, αλουμινένιο ή λευκοσίδηρες συσκευασίες, τα τοποθετώ, φροντίζω να είναι καθαρά, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης τους  οποίους βρίσκω πλέον παντού στη χώρα μας,  Μην ξεχνάμε και τη δυνατότητα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών.

Εκτός από τα παραπάνω, διαδεδομένο επίσης είναι το κομπόστ (compost), μια διαδικασία όπου με τη συλλογή από απορρίμματα τροφών και φύλλων δημιουργούμε  οικολογικό λίπασμα για τον κήπο μας.

Ζωή χωρίς απόβλητα ανακύκλωση

Γιατί μας αφορά;

 

Το Zero Waste Living δεν είναι απλά μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο τρόπος ζωής που επιδιώκει την αειφορία και την εξοικονόμηση πόρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ευημερίας των μελλοντικών γενεών.

 

Η επιλογή να υιοθετήσουμε το Zero Waste Living έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον, την οικονομία και την υγεία μας. Η μείωση των απορρίψεων συνεισφέρει στη μείωση των ρυπογόνων ουσιών και των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον, η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων.

 

Συνοψίζοντας, το Zero Waste Living αντιπροσωπεύει μια προοδευτική προσέγγιση για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου κόσμου. Με την ενεργή συμμετοχή και συνειδητοποίηση των πολιτών, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.

Μοιραστείτε το!