Η συμπύκνωση είναι ίσως η πιο κοινή μορφή υγρασίας που μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι σας και μπορεί να προκαλέσει φθορά στους τοίχους, την εμφάνιση υγρών μπαλωμάτων σε γωνίες και φυσικά υγρασία στα παράθυρά σας. Το πιο κοινό λάθος, όμως, αποτελεί η αδιαφορία στο πρόβλημα και ειδικά σε μία ανακαίνιση σπιτιού. Η συμπύκνωση μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβής και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και δυσκολίες στην αναπνοή.

Ο κύριος λόγος συμπύκνωσης που εμφανίζεται στο σπίτι σας οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς εξαερισμού. Καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και κάνουμε την ιδιοκτησία μας ενεργειακά πιο αποδοτική, η αύξηση της στάθμης της υγρασίας αυξάνεται.

Όπου υπάρχει αέρας, υπάρχει μούχλα. Οι αόρατες «λεγεώνες» των υδάτινων μορίων ταξιδεύουν παντού στον αέρα, αλλά μόνο όταν συναντούν εύφορο έδαφος μπορούν να αναπτυχθούν. Η μούχλα και η υγρασία έχουν μια συμβιωτική σχέση: η πρώτη εξαρτάται απόλυτα από την ανάπτυξη της δεύτερης. Η υγρασία είναι οι υδρατμοί που μεταφέρονται στον αέρα. Έτσι, όπου ο αέρας είναι υγρός, οι επιφάνειες τείνουν να είναι υγρές και, ιδιαίτερα πλήττουν τα εσωτερικά τοιχώματα των σπιτιών. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν αποκατάσταση της ανεπιθύμητης μούχλας με μια ανακαίνιση.

Αυτή η συμβιωτική σχέση είναι ο λόγος που η απομάκρυνση δεν αρκεί για να μειώσει το πρόβλημα. Εάν δεν αφαιρεθεί η υγρασία, αυτοί οι ενοχλημένοι μύκητες πιθανότατα απλώς θα μεγαλώσουν, αφού είναι κατηγορηματικά αδύνατο να κρατηθούν δισεκατομμύρια μόρια σε εξωτερικούς χώρους. Η αποκατάσταση μούχλας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μειώσει με επιτυχία ή και να εξαλείψει σχεδόν την ανάπτυξη μέσα σε σπίτια και άλλα κτίρια. Οι επιτυχείς μέθοδοι αποκατάστασης λειτουργούν με βάση την ίδια επιστημονική αρχή: για τον έλεγχο της εσωτερικής υγρασίας πρέπει, όχι μόνο, να αφαιρεθεί από ορατές και κρυμμένες επιφάνειες αλλά και να ελέγχεται η εσωτερική υγρασία που είναι ζωτικής σημασίας για τη διάδοσή της.

Το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στον αέρα του εσωτερικού χώρου είναι μεταξύ 30% και 50%. Τα επίπεδα υγρασίας υψηλότερα από 50% είναι πολύ πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη της. Ένας οικονομικός μετρητής υγρασίας χειρός ή υδρομετρητής διαβάζει και βαθμολογεί το ποσοστό των υδρατμών που αναστέλλονται στον αέρα. Ένα άλλο κοινό σημάδι που δείχνει υψηλή υγρασία του νοικοκυριού είναι ο συνεχής “ιδρώτας” σε εσωτερικούς τοίχους, παράθυρα ή σωλήνες. Η εσωτερική συμπύκνωση μπορεί να προκληθεί από το λουτρό ή τη χρήση συσκευών (π.χ. ντους, πλυντήρια πιάτων, στεγνωτήρια), τα οποία προωθούν την υγρασία. Ως εκ τούτου, αυτά τα δωμάτια θα πρέπει πάντα να αερίζονται συχνά. Η άμεση ξήρανση της οικιακής συμπύκνωσης, των εσωτερικών διαρροών και άλλης επιφανειακής υγρασίας αποτελεί συνήθεια που αξίζει να διαμορφωθεί. Συνήθως, οι εσωτερικοί χώροι στεγνώνουν πλήρως μέσα σε 24-48 ώρες από την έξαρση.

Η ανακαίνιση σπιτιού συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα. Ο σωστός και ασφαλής καθαρισμός του σημείου είναι το πρώτο βήμα στην αποκατάστασή του. Η παύση της υγρασίας στην πηγή και η μείωση της εσωτερικής υγρασίας είναι εξίσου σημαντικά βήματα για την υποβάθμιση και τον έλεγχό της. Η επισκευή διαρροών στέγης, για παράδειγμα, βοηθά να κρατήσει το νερό έξω από το κτίριο και τα εσωτερικά των τοίχων που όταν είναι υγρά σχηματίζουν τα τέλεια κρυφά αναπτυσσόμενα προβλήματα.

Βεβαιωθείτε πριν ξεκινήστε μια ανακαίνιση στο σπίτι ότι οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, ο κλιματισμός και τα θερμαντικά σώματα είναι στεγνά. Ένας αφυγραντήρας μπορεί να είναι το κλειδί για τη διατήρηση του στεγνού αέρα του σπιτιού σε πολύ υγρό κλίμα. Οι τοίχοι που είναι κορεσμένοι για αρκετές ώρες (όπως όταν πλημμυρίζει ένα υπόγειο, για παράδειγμα), μπορεί να χρειαστούν «ξύσιμο», προκειμένου να εξαλείψουν μια σειρά πιθανών κρυμμένων κινδύνων για την υγεία ή την περιουσία από αυτούς τους ανθυγιεινούς και συχνά δύσοσμους μύκητες.

Τα διπλά τζάμια, η μόνωση της ταράτσας και οι θερμοπροσόψεις θα συμβάλουν στη μείωση της ποσότητας θερμότητας που χάνεται από ένα ακίνητο. Η εφαρμογή μόνωσης θα σας βοηθήσει να κρατήσετε υψηλά τη θερμοκρασία των επιφανειών μέσα στο σπίτι σας. Ο επαρκής εξαερισμός είναι απαραίτητος για να επιτρέψει τη διαφυγή υγρασίας πριν μετατραπεί σε συμπύκνωση.

Να θυμάστε όπου υπάρχει αέρας, υπάρχει μούχλα, αλλά μόνο όπου υπάρχει υγρασία μπορεί να ευδοκιμήσει γι αυτό σε μία ανακαίνιση είναι αναγκαίο να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η θραύση του συμβιωτικού δεσμού μεταξύ της μούχλας και της ανοδικής υγρασίας μπορεί να παύσει όταν  η διατήρηση των εσωτερικών επιφανειών γίνεται καθαρά και στεγνά. Ο εξαερισμός εμποδίζει σημαντικά την εσωτερική ανάπτυξή της υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους. Οι τρόποι αντιμετώπισης σήμερα υπάρχουν με μια ουσιαστική ανακαίνιση σπιτιού, μην αφήνετε την υγεία σας, την οικογένεια σας και σαφώς το σπίτι σας εκτεθειμένο σε ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το αναπνευστικό των ανθρώπων σήμερα.

Η Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία Ι.Φούσκας αναλαμβάνει πλήρεις ανακαινίσεις διαμερισμάτων, ξενοδοχειακών μονάδων και επαγγελματικών χώρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας μας θα σας βοηθήσει σε ότι χρειαστείτε.