Τα βιοκλιματικά σπίτια και πιο συγκεκριμένα η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι όροι που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συναντάμε και ακούμε για την κατασκευή μιας κατοικίας. Απόλυτα δικαιολογημένα, διότι ένα βιοκλιματικό κτίριο φέρει πολλά πλεονεκτήματα, χρησιμοποιώντας το μικροκλίμα της περιοχής όπου χτίζεται με αποτέλεσμα να έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ενεργεία και μη επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά καθώς και στα πλεονεκτήματα που φέρουν τα βιοκλιματικά σπίτια, προκειμένου να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη για αυτά. Αν βρίσκεστε μάλιστα στην διαδικασία που σκέπτεστε να επενδύσετε στην κατασκευή μιας κατοικίας ή ενός εξοχικού, τότε τα βιοκλιματικά και ενεργειακά αυτόνομα σπίτια είναι μια εξαιρετική πρόταση για εσάς.

Βιοκλιματικά Σπίτια: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους;

Είναι αλήθεια ότι τα βιοκλιματικά σπίτια στόχο έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων, προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Εξασφαλίζουν ταυτόχρονα μια ποιοτική διαβίωση για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Τα βιοκλιματικά σπίτια είναι ενεργειακά αυτόνομα σπίτια και με χαμηλό ως ελάχιστο κόστος συντήρησης, καθώς αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τον ήλιο, τον αέρα, γενικότερα το μικροκλίμα της περιοχής και φυσικά την φύτευση δέντρων και φυτών για την μείωση των αναγκών σε θέματα ενέργειας.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός γίνεται με τρόπο ώστε το περιβάλλον να προστατεύεται και το κτίριο να είναι ενεργειακό αποδοτικό, λαμβάνοντας πάντα υπόψη του κατά την κατασκευή του τον προσανατολισμός που πρέπει να έχει. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες παρέχουν στο κτίριο ηλεκτρισμό, ζεστό νερό και θέρμανση ή ψύξη ανάλογα με την εποχή με αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, παρέχεται στο σπίτι και φυσικά στα άτομα που μένουν σε αυτό πρόσβαση στο φυσικό φως όλες τις ώρες της ημέρας. Επίσης, στα βιοκλιματικά σπίτια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην θερμομόνωση και στον εξαιρετικά μελετημένο σχεδιασμό των παραθύρων και των μπαλκονοπορτών.

Όσον αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική αυτά είναι «έξυπνα» και με το επίθετο αυτό εννοούμε είναι ότι τα κατασκευαστικά και όχι μονό υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα οικοδομικά συμβατικά υλικά. Με το σημαντικότερα από αυτά να είναι η ανθεκτικότητα τους στο χρόνο και στης καιρικές συνθήκες.

Βιοκλιματικά Σπίτια: Ποια τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη τους;

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους δόμησης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Έρευνες που έχουν γίνει αναφέρουν ότι τα βιοκλιματικά σπίτια έχουν ενεργειακά οφέλη που ανέρχονται ακόμη και ως το 80%, συγκριτικά με τα παλιά και με συμβατικά σπίτια. Πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ένα βιοκλιματικό κτίριο είναι τα εξής:

  • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα σε ένα χώρο γεμάτο φως και ιδανικές θερμοκρασίες όλο το χρόνο
  • Μικρότεροι λογαριασμοί ενέργειας για θέρμανση/ψύξη και ηλεκτρισμό καθώς και ελάχιστα έξοδα συντήρησης
  • Υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και οπτική άνεση με την εκμετάλλευση του φυσικού φωτός όλες τις εποχές του χρόνου
  • Σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής του κτιρίου, καθώς αυτό ενσωματώνεται αρμονικά με το κλίμα της περιοχής όπου χτίζεται
  • Τα βιοκλιματικά κτήρια είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο
  • Γίνεται χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και επιβλαβών εκπομπών για το περιβάλλον
  • Η φυτεμένες στέγες, ως στοιχειό πολλών βιοκλιματικών κτιρίων, λειτουργούν ως ένα εξαιρετικά σημαντικό μονωτικό και έχουν ρόλο φυσικού κλιματιστικού, μη επιτρέποντας στην θερμότητα να εισέλθει στο κτίριο αποτελώντας συγχρόνως έναν πνεύμονα οξυγόνου για τους ιδιοκτήτες και όχι μονό, καθώς συνεισφέρουν στην ευρύτερη περιοχή

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε πως ένα σημαντικό μειονέκτημα των βιοκλιματικών κτιρίων είναι η υψηλή επένδυση που απαιτείται. Η αποτελεσματική κατασκευή και μελέτη ενός βιοκλιματικού σπιτιού συνδυαστικά με τα ενεργειακά αποδοτικά υλικά αυξάνουν το συνολικό κόστος άλλα η απόσβεση είναι άμεση και πραγματικά συμφέρουσα για το υπόλοιπο της ζωής σας.

βιοκλιαμτικά σπίτια

Μπορείτε να εμπιστευτείτε λοιπόν, μια εξειδικευμένη και με πολυετή εμπειρία κατασκευαστική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την πλήρη εκπλήρωση του έργου σας. Όλα αυτά μαζί με την καθοδήγηση και επιμέλεια του έργου από έμπειρους μηχανικούς. Η Fouskas Construction πάντα πρωτοπόρα στον χώρο της κατασκευής και ανακαίνισης κατοικιών βρίσκεται εδώ για να σας προσφέρει όλα όσα θέλετε να έχει το σπίτι σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και εμείς να σας αποστείλουμε μια δωρεάν προσφορά για την κατασκευή του δικού σας βιοκλιματικού και ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού.