Τα ξύλινα πατώματα και έπιπλα προσδίδουν ζεστασιά και φυσική ομορφιά στον χώρο μας. Το ξύλινο δάπεδο έχει την ιδιότητα να διατηρεί τη θερμική του ιδιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αφενός μεν το ξύλο προσφέρει ένα κλασικό και διαχρονικό ύφος στο χώρο μας, είναι υλικό απλό και εύχρηστο, αφετέρου δε τα ξύλινα έπιπλα ή δάπεδα απαιτούν την κατάλληλη φροντίδα για να διατηρηθούν σαν καινούργια. Η διαδικασία φροντίδας εξαρτάται από τον τύπο του ξύλου, την επιφανειακή του επεξεργασία και τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Μοντέρνο πάτωμα ξύλινο

Στο παρόν άρθρο θα βρείτε οδηγίες για τη φροντίδα ξύλινων δαπέδων και επίπλων, προκειμένου να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση, σαν καινούρια.

 

Φροντίδα Ξύλινων Πατωμάτων:

 

1. Καθαρισμός:

• Χρησιμοποιείτε μαλακή σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα με απαλή βούρτσα ή βουτήξτε σε σκέτο νερό μια σφουγγαρίστρα μικροΐνών και στραγγίξτε πολύ καλά ώστε να μαζέψετε την σκόνη. Έτσι μαζεύουμε τη σκόνη και αποφεύγουμε τις γρατσουνιές.
• Καθαρίζετε τακτικά τα πατώματα με υγρά που είναι σχεδιασμένα ειδικά για ξύλινες επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε τα αφού διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης ώστε να επιτύχετε τα μέγιστα αποτελέσματα.
• Στο σφουγγάρισμα δεν θέλουμε πολύ υγρασία γι’ αυτό είναι καλό να προτιμήσετε μια πολύ απορροφητική σφουγγαρίστρα ή μια παρκετέζα.

2. Προστασία από Υγρασία:

• Αποφεύγετε να αφήνετε υγρά στα πατώματα. Η υγρασία είναι εχθρός του ξύλου γι’ αυτό σκουπίζετε αμέσως οποιαδήποτε υγρά χωρίς να αφήνετε να στεγνώσουν φυσικά.
• Εάν έχετε φυτά πάνω στο ξύλινο πάτωμα σας φροντίστε να έχουν πιατάκι που θα συγκρατεί την περισσή υγρασία

3. Χρήση Χαλιών και Πατώματος:

• Τοποθετήστε χαλιά σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας και κάτω από έπιπλα για να προστατεύσετε το ξύλο από φθορές.
• Για να αποφύγετε γρατσουνιών και χτυπήματα από έπιπλα στο ξύλινο σας πάτωμα τοποθετήστε προστατευτικά αυτοκόλλητα στο κάτω μέρος τους.

4. Ελαφριά Σφραγίδωση:

• Εφαρμόστε ελαφριά στρώση σφραγιστικού ξύλου για να προστατεύσετε το ξύλο από τα υγρά και την υπερβολική φθορά.

5. Κατάλληλη Θερμοκρασία και Υγρασία:

• Κρατάτε τον χώρο σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για να αποφευχθεί, μακροχρόνια, η επίδραση που έχει στο ξύλο.
• Εκτός από την υγρασία, ένας ακόμη εχθρός του ξύλου είναι ο ήλιος. Εάν έντονη ηλιακή ακτινοβολία χτυπά το ξύλινο δάπεδο, μακροχρόνια, θα προκαλέσει αποχρωματισμό του ξύλου. Η πιο απλή προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε είναι τις ώρες που “καίει” ο ήλιος να τραβήξουμε τις κουρτίνες μας.

γλάστρα με πιάτο σε ξύλινο πάτωμα

Φροντίδα Ξύλινων Επίπλων:

 

1. Καθαρισμός:

• Σκουπίστε τακτικά τα έπιπλα με μαλακό πανί για να μαζέψετε τη σκόνη αποφεύγοντας τις γρατσουνιές. Ιδιαίτερα σε σημεία που υπάρχουν σκαλίσματα.
• Ενώ ο καθαρισμός από τη σκόνη πρέπει να γίνεται συχνά φροντίστε να καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα έπιπλά σας, μόνο με κατάλληλα καθαριστικά για ξύλινες επιφάνειες.

2. Προστασία από τον Ήλιο:

• Αποφύγετε την έκθεση των επίπλων σε άμεσο ηλιακό φως ώστε να αποτρέψετε την αλλοίωση του χρώματος. Όπως και στην προστασία του ξύλινου δαπέδου έτσι και στα έπιπλα μπορείτε τις ώρες που ο ήλιος «καίει» να τραβήξετε τις κουρτίνες σας. Έτσι θα αποφύγετε την αλλοίωση που θα προκαλέσει, μακροχρόνια, ο ήλιος στα ξύλινα έπιπλά σας.

3. Χρήση Κεριού ή Λαδιού:

• Εφαρμόστε φυσικά κεριά ή λάδια ξύλου για τη διατήρηση της υγρασίας και την ανανέωση της λάμψης. Φροντίστε να τα εφαρμόζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διατηρήσετε τα έπιπλά σας σαν καινούργια. Αυτά τα υλικά τα προστατεύουν από τις τριβές, τονίζουν τη φυσική απόχρωση του ξύλου και αντικαθιστούν τα φυσικά έλαια που χάνει το ξύλο με την πάροδο του χρόνου.

4. Προστασία από Γρατσουνιές:

• Αποφύγετε τη χρήση σκληρών αντικειμένων κατά τον καθαρισμό για να αποτραπούν γρατσουνιές.
Για παράδειγμα η καθημερινή χρήση τραπεζομάντιλου ή σουπλά στο ξύλινο τραπέζι μας θα το προστατέψει από λεκέδες και δεν θα χρειαστεί στη συνέχεια έντονη καθαριότητα. Μπορούμε επίσης να αποφύγουμε τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων σε ξύλινες επιφάνειες ώστε να μη δημιουργηθούν γρατσουνιές.

5. Άμεση Επισκευή Ζημιών:

• Επισκευάζετε άμεσα οποιαδήποτε ζημιά για να αποτρέψετε την επέκταση της φθοράς. Είτε μόνοι μας, αν μπορούμε, είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού επισκευής επίπλων επισκευάζουμε άμεσα τη ζημιά στο έπιπλο. Έτσι προλαβαίνουμε να μην γίνει χειρότερο με τη συνεχή χρήση του.

ξύλινο τραπέζι με σουπλά

Οι επικίνδυνοι παράγοντες, που πρέπει να μας επιστήσουν την προσοχή καθώς μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο ξύλο είναι η υγρασία, η έντονη έκθεση στον ήλιο, οι λάθος συνήθειες που έχουμε κατά την καθαριότητα τους ακόμη και το αγαπημένο μας κατοικίδιο!
Απαιτείτε η δική μας προσοχή και φροντίδα ώστε τα αγαπημένα μας ξύλινα δάπεδα ή έπιπλα να διατηρηθούν όμορφα. Ένα ξύλινο έπιπλο φροντίζοντας το για πολλά χρόνια του δίνουμε την ευκαιρία να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και να «γεράσει» όμορφα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η φροντίδα μας θα είναι απλή και τακτική , σε άλλες χρειάζεται να κινηθούμε πιο άμεσα. Σίγουρα το ξύλο θέλει μια παραπάνω φροντίδα από άλλα υλικά, η παρουσία του στο χώρο όμως προσδίδει τη ζεστασιά και την αισθητική που διαχρονικά αγαπάμε.

Η τακτική φροντίδα και η προληπτική δράση είναι κλειδί για τη διατήρηση της ομορφιάς των ξύλινων δαπέδων και επίπλων. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα ξύλινα στοιχεία στο σπίτι σας θα παραμείνουν όμορφα και ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου.