fbpx

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ως στόχο την εξέλιξη και βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Εκτός από τα θετικά που απολαμβάνουμε όμως, είναι σημαντικό να δρούμε με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Οι επιπτώσεις που προκύπτουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα στη γη, στην ατμόσφαιρα, στο περιβάλλον μας, αποτελούν το πράσινο αποτύπωμα. Κινήσεις για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού μας είναι κατ’ αρχάς η «πράσινη» ανακαίνιση για την οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά στο παρόν άρθρο. Άλλες, επιπλέον ατομικές κινήσεις μας, θα πρέπει να είναι, αναφορικά, η εκμηδένιση χρήσεως πλαστικών μιας χρήσης και η επαρκής, όχι όμως, υπερβολική τροφή ώστε να ελαττωθεί το food waste του σπιτιού μας.

 

καλή απόδοση ενέργειας στην πράσινη ανακαίνιση

Η έκφραση «πράσινη ανακαίνιση» αναφέρεται σε πρακτικές ανακαίνισης ή ανακατασκευής κτιρίων ή χώρων που έχουν ως στόχο τη μείωση του αντίκτυπου στο περιβάλλον και την προώθηση της βιωσιμότητας.
Συνήθως, η πράσινη ανακαίνιση εστιάζει σε περιβαλλοντικά φιλικά υλικά, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερες πρακτικές που συνεισφέρουν στη βελτίωση της επίδρασης μιας κατοικίας ή κτιρίου στο περιβάλλον.

Η πράσινη ανακαίνιση είναι σημαντική για το περιβάλλον, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χρήσης πόρων, της ενεργειακής κατανάλωσης και της εκπομπής ρύπων. Επίσης, προάγει την υγιεινή και βιώσιμη κατοικία. Η εφαρμογή πρακτικών όπως η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, η χρήση υλικών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και η βελτίωση της μόνωσης μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

 

ενεργειακό τζάκι στην πράσινη ανακαίνιση

 

Παραδείγματα πρακτικών πράσινης ανακαίνισης περιλαμβάνουν:

 

1. Χρήση υλικών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα:

• Χρήση υλικών που έχουν παραχθεί με χρήση ανακυκλωμένων υλικών ή είναι αυτά καθαυτά ανακυκλώσιμα ή βιοδιασπώμενα.
• Επιλογή ξύλινων προϊόντων από αειφόρες δασοκομίες. Προτιμάμε αειφόρο ξύλο γιατί προέρχεται από δάση με βιώσιμη διαχείριση.
• Ανανέωση του δαπέδου σας. Εάν επιλέξτε να αναβαθμίσετε το δάπεδό σας επιλέξτε να τοποθετήσετε ξύλινο πάτωμα ή πλακάκια από ανακυκλώσιμα υλικά.

2. Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης:

• Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων. Σκεφτείτε την τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού. Επιπλέον συνετή επιλογή είναι τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα και πόρτες.
• Βελτίωση της μόνωσης του κτιρίου. Αυτό θα επιτευχθεί αναβαθμίζοντας τη μόνωση της στέγης, των τοίχων ή των δαπέδων. Έτσι θα επιτύχουμε τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
• Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων με led. Οι λαμπτήρες led σε σύγκριση με τους κοινούς λαμπτήρες παράγουν ίδια ποσότητα φωτός με λιγότερη ενέργεια.

3. Κατανάλωση Νερού:

• Εγκατάσταση συστημάτων στην ιδιοκτησία μας που μειώνουν την κατανάλωση νερού. Ένα παράδειγμα είναι η εγκατάσταση λεκάνης με καζανάκι διπλής ροής ή η βρύση χαμηλής ροής .
• Εγκατάσταση, εάν είναι εφικτό, δεξαμενής συλλογής βρόχινου νερού. Είναι μια αποδοτική λύση για τους πράσινους χώρους της ιδιοκτησίας μας, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε μια άνυδρη περιοχή.

4. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:

• Εγκαταστήστε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Εκμεταλλευόμενοι την ηλιακή ενέργεια, σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια καθ’ όλο το έτος, επιτυγχάνουμε τη θέρμανση του νερού. Ένας αποδοτικό, οικονομικός και οικολογικός τρόπος για να έχουμε ζεστό νερό.
• Ελέγξτε το ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια εποχή που το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται το ηλιακό ρεύμα είναι πιο οικονομικό και ταυτόχρονα πιο οικολογικό.

5. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός:

• Στον βιοκλιματικό σχεδιασμό λαμβάνεται υπόψιν το κλίμα της περιοχής και με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας το σχέδιο έχει στόχο τη σωστή εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και του φυσικού αερισμού.

6. Χρήση Βιοκαυσίμων:

• Χρήση υλικών και συστημάτων που βασίζονται σε βιοκαύσιμα και άλλες αειφόρες πηγές ενέργειας. Μπορούμε, για παράδειγμα, σε ένα κτίριο να παράγουμε θέρμανση με καύση βιομάζας σε κεντρικό ή ατομικό λέβητα.

φωτοβολταϊκά στην πράσινη ανακαίνιση

 

Ένα κτίριο που οικοδομείται σήμερα είναι σαφώς πιο εύκολο να γίνει «πράσινο» εξαρχής. Όταν όμως ένα κτίριο είναι παλαιό είναι πολύ πιθανό να μην έχει καλή απόδοση ενέργειας. Ενδεχομένως η θερμομόνωση να μην είναι επαρκής ή τα κουφώματα να μην παρέχουν καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση κτλ. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα με οικολογική συνείδηση συνίσταται η πράσινη ανακαίνιση.

Γενικά, η πράσινη ανακαίνιση αντιπροσωπεύει έναν συνολικό και βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης και χρήσης των χώρων, με σκοπό τη διασφάλιση ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι συμβατές με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

οικονομία ρεύματος στην ανακαίνιση

Με την πράσινη ανακαίνιση στοχεύουμε στη μείωση ενεργειακών απωλειών από ένα κτίριο συνολικά ή το χώρο της ιδιοκτησίας σας που θα επιλέξετε να ανακαινίσετε. Μια πρόοδος με στόχο τη βιωσιμότητα που ταυτόχρονα συμφέρει και την οικονομία του σπιτιού μας!

Η πράσινη ανακαίνιση είναι σημαντική για το περιβάλλον, καθώς συνδυάζει την εκσυγχρονισμένη άνεση με τη βιωσιμότητα. Με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη χρήση πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, η πράσινη ανακαίνιση συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών αερίων, του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Μοιραστείτε το!